Les llicències de motos i bicis compartides de Barcelona es repartiran, finalment, entre 12 empreses i no 21. Operadors del sector havien posat el crit al cel perquè dividir les llicències disponibles, unes 7.000, suposava 348 motos per a cadascun. Ara, però, cada empresa podrà disposar de 580. De tota manera, les cinc companyies de motos compartides que treballen actualment a Barcelona –Ecooltra, Acciona, Yego, Movo i Scoot– hauran de retallar el servei. Ecooltra té avui dia 2.300 motos a la capital catalana.
La regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón (PSC), ha detallat que algunes de les 21 empreses a què s’havien atorgat les llicències inicialment al febrer s’han retirat. D’altres no han presentat tota la documentació requerida i, per tant, han perdut el dret a disposar de llicències. Així, els permisos que han quedat orfes es reparteixen de forma “provisional” i “revocable” entre les 12 empreses que sí que sí que han accedit a les llicències.
Amb tot, Alarcón ha avançat que l’Ajuntament de Barcelona té previst repartir més llicències per a motos i bicis compartides al juliol. “Hem de fer un pas més”, ha considerat la regidora de Mobilitat en roda de premsa. Ha apuntat que la mobilitat ha canviat “molt” en poc temps i que, a més, la “capacitat d’absorció” de la ciutat per tenir-hi més vehicles compartits ha augmentat.
La regidora ha matisat que el consistori està fent un estudi per calcular quantes llicències pot absorbir el sector. “Tenim molt clar que hem d’incrementar el nombre de llicències”, ha sentenciat. Preguntada pel malestar en empreses com Ecooltra, que perdrà capacitat operativa a la ciutat, ha negat que l’increment de permisos previst vagi en la línia de satisfer-les. “Recuperar l’activitat econòmica és important, però la meva feina és recuperar la mobilitat de la ciutat”, ha declarat.
Pel que fa a les llicències per a bicis compartides, de les quals se’n van repartir 3.975, algunes companyies que inicialment les havien aconseguit no hi tindran dret. En aquest cas, el repartiment final serà entre 7 empreses i no 10, tal com havia succeït en l’adjudicació del febrer. Així doncs, els operadors de bicis compartides passaran de tenir 472 a 630 llicències cadascun.
Quant a la recuperació progressiva de la mobilitat que viu la ciutat, Alarcón ha advertit que no es pot canviar la pandèmia del coronavirus per la “pandèmia de la contaminació”. En aquest sentit, ha reivindicat les mesures engegades pel consistori en la línia de donar més espai als vianants, reduir el trànsit i apostar pel transport públic. “Aquests dies es podia respirar i se sentien ocells”, ha comentat Alarcón, amb referència a la reducció de la contaminació atmosfèrica i acústica a la capital catalana.
Finalment, ha desvelat que el consistori treballa per ampliar el servei de sharing a tota l’àrea metropolitana. “Aviat podrem tenir bones notícies”, ha augurat. La fórmula escollida és un conveni, al que es podran adherir els consistoris de la primera corona metropolitana per tal que els usuaris no hagin de canviar de vehicle en creuar la frontera municipal.