Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els sindicats denunciaran TMB a Inspecció de Treball per la “indefensió” dels empleats vulnerables
  • CA

La “indefensió” dels empleats vulnerables a la Covid-19 del metro ha acabat en denúncia a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). El comitè d’empresa de Ferrocarril Metropolità de Barcelona (FMB) –empresa del grup TMB que gestiona el subsòl barceloní–, format per tots els sindicats amb representació, portarà la companyia a Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS), depenent del ministeri de Treball i Economia Social, segons ha pogut saber el TOT Barcelona.

La denúncia, a la qual ha tingut accés aquest diari, recull que l’empresa estaria incomplint la llei 31/1995 del 8 de novembre. En concret, i segons el comitè d’empresa, TMB vulnera els articles 16, 25, 33 i 34 de la llei. El 16 té a veure amb l’avaluació de riscos, el 25 amb la “protecció de treballadors especialment sensibles a determinats riscos”, el 33 amb la consulta als treballadors i el 34 amb els drets de participació i representació.

“L’empresa no informa ni fa entrega de les avaluacions individuals, com tampoc entrega les avaluacions dels centres de treball adaptats per a la Covid-19, deixant en indefensió els treballadors”, recull el text de la denúncia, dirigida a la inspecció del ministeri de Treball. Per tot plegat, el comitè d’empresa sol·licita que Inspecció de Treball sancioni la companyia “si considera provats els fets que han motivat aquesta denúncia”.

La presentació de la denúncia a Inspecció de Treball es farà demà o demà passat, segons fonts coneixedores. Les mateixes fonts alerten que TMB pretén fer tornar a la feina els empleats que fins ara estaven de permís retribuït per trobar-se entre la població de risc davant el coronavirus. Entre els treballadors de permís es troben les embarassades o en període de lactància, els malalts crònics i els majors de 60 anys. Segons dades de TMB de l’11 de maig, 434 membres de la plantilla del metro estaven de permís, tot i que en aquesta xifra s’inclouen també els que es trobaven en quarantena per possible contagi. Un total de 1.000 treballadors del grup empresarial –inclosos els de Transports de Barcelona, l’empresa que gestiona la xarxa de bus, i els empleats corporatius– estaven de permís retribuït, cosa que representa un 12,06% de tota la plantilla.

L’acció presa pel comitè d’empresa buscarà assegurar el “seguiment individualitzat” dels empleats vulnerables. En aquest sentit, la denúncia busca que la companyia estigui obligada a adaptar el lloc de feina dels treballadors que tornen del permís per tal d’evitar contactes amb possibles positius. Si no es pot fer l’adaptació, afegeixen fonts consultades per aquest diari, sol·liciten que es demani la baixa a la seguretat social per a aquell empleat.

Treballadors dividits en nivells de risc

En un document intern consultat pel TOT Barcelona l’empresa recull els criteris del departament de Salut, l’Associació Catalana de Salut Laboral i el ministeri de Sanitat per a la reincorporació a la feina de treballadors vulnerables a la malaltia. Així, estableix quatre nivells de risc per dividir la plantilla. El quart nivell, el més elevat, correspon als sanitaris de la companyia, mentre que entre el primer, segon i tercer nivell, TMB reparteix diversos perfils professionals que estan al bus, al metro o a oficines.

Captura del document intern en què s'explica el retorn dels treballadors vulnerables / TOT Barcelona

Captura del document intern en què s’explica el retorn dels treballadors vulnerables / TOT Barcelona

Al nivell tres, per exemple, la companyia situa aquells treballadors que “han de fer assistència o intervenció directa sobre persones simptomàtiques amb EPIs adequats i sense mantenir la distància de seguretat”. Entre ells hi ha agents de control, auxiliars de prevenció, conductors, Agents d’Atenció al Client (AAC) –que fan de conductors o tasques d’atenció al viatger– i Comandaments Tècnics Operatius (CTOs), entre d’altres.

Seguint el Pla de salut i seguretat per la transició del confinament, desconfinament gradual i nova normalitat de TMB, la companyia explica al document que els empleats que formin part dels nivells 1, 2 i 3 “es podran reincorporar al seu lloc de treball en cas de presentar una única patologia controlada amb el tractament”. Pel que fa als majors de 60 anys, podran tornar a la feina si no tenen cap patologia. Finalment, quant a les dones embarassades o en període de lactància, tornaran sempre i quan “es puguin garantir unes condicions de treball que permetin realitzar la feina sense augmentar el risc propi” i/o es pugui adaptar el lloc de feina, tal com exigeix el comitè d’empresa.

En canvi, els treballadors que no estiguin inclosos en els diferents nivells hauran de demanar un informe perquè se’ls aprovi la incapacitat temporal. Seran casos en què hi ha un risc “elevat” i en què no es pugui adaptar el seu lloc de feina.

El TOT Barcelona ha contactat amb TMB per demanar la seva versió però no ha rebut resposta.

Més notícies
Revolta sindical al metro perquè alguns empleats s’han de fer les proves de Covid-19 sols a casa
Notícia: Revolta sindical al metro perquè alguns empleats s’han de fer les proves de Covid-19 sols a casa
Comparteix
Exigeixen que l'extracció de les mostres la faci un sanitari i amenacen amb la via judicial per aconseguir-ho
Màquines expenedores per comprar mascaretes al metro i multes per a qui no en porti
Notícia: Màquines expenedores per comprar mascaretes al metro i multes per a qui no en porti
Comparteix
L'Ajuntament anuncia que posa els elements de protecció a la venda en 10 punts de 7 estacions principals

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa