Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Revolta sindical al metro perquè alguns empleats s’han de fer les proves de Covid-19 sols a casa
  • CA

El malestar s’ha instal·lat entre els sindicats del comitè d’empresa del metro perquè alguns empleats han de fer-se les proves de Covid-19 a si mateixos a casa. És la crítica que llança el secretari general del Col·lectiu Independent del Metro (CIM), David Vázquez, en conversa amb el TOT Barcelona. Destaca que tots els sindicats que conformen el comitè d’empresa coincideixen en la reivindicació i adverteix que podrien recórrer a la via judicial per aturar aquesta pràctica.

Fonts de TMB posen de relleu que l’extracció de mostres per analitzar-les al laboratori la fan els propis treballadors “amb l’orientació del personal sanitari mitjançant videoconferència”. Sostenen també que és “lògic“, ja que els empleats que es fan les proves han d’estar aïllats i perquè el personal sanitari de TMB no té entre les seves funcions l’atenció a pacients “a domicili”. Fonts de l’empresa es vanten que “la realització d’aquests tests PCR a càrrec de TMB és un complement dels que fa la sanitat pública i un avantatge en termes d’agilitat per als empleats”.

El ministeri de Sanitat recorda que “la PCR presenta cert grau de complexitat, de manera que necessita personal entrenat i preparat per a la seva realització”. Igualment, la Generalitat de Catalunya, a través de Canal Salut, especifica que aquesta prova “es realitza amb una mostra del nas i la gola, que el professional sanitari extreu amb l’ajuda d’un bastonet”. Fonts de l’empresa de transport públic de Barcelona defensen que, tot i que “la pot fer personal sanitari, també hi ha kits autoadministrables contrastats facilitats pel mateix laboratori” per fer-se la prova. 

L’extracció “no té més dificultat”, segons TMB

Fonts de TMB subratllen que el frotis –la introducció d’un bastó al nas i la gola per obtenir mostres– es fa “amb tutela d’un sanitari i no té més dificultat”. La secretària general de CCOO, Mónica Benito, rebat que una persona que treballa al metro va perdre el coneixement després d’extreure’s les mostres pel dolor que va patir. “És una mala praxi de l’empresa i una decisió errònia”, critica Benito. 

Benito també alerta que l’extracció de mostres per part de la pròpia persona pot comportar errors i problemes com ara pèrdua del coneixement. Els errors poden portar, segons Benito, a falsos negatius i a la contaminació de les mostres. En aquest sentit, CCOO ha reclamat que es repeteixin les proves PCR que han sortit negatives i que les facin personal sanitari. 

En qualsevol cas, fonts de la companyia matisen que fer-se el test sol a casa “és voluntari” i que “també es pot acudir a l’assistència primària”. Els treballadors que es fan proves PCR són aquells que presentin símptomes “compatibles” amb la malaltia o febre. També se’n fan els empleats que hagin patit “un incident amb contacte estret” i sense protecció amb un company o client simptomàtic. 

El comitè d’empresa exigeix que tots els treballadors passin una prova PCR abans de reincorporar-se a la feina després d’haver donat positiu o d’estar en quarantena, tinguin símptomes o no. 

Més notícies
Les 26 estacions de metro on es reparteixen mascaretes cada dia
Notícia: Les 26 estacions de metro on es reparteixen mascaretes cada dia
Comparteix
Voluntaris de la Creu Roja i de l'Ajuntament distribueixen 225.000 proteccions enviades pel govern espanyol
Mor un conductor d’autobusos de Barcelona per coronavirus
Notícia: Mor un conductor d’autobusos de Barcelona per coronavirus
Comparteix
Metros i autobusos de Barcelona s'aturaran cinc minuts aquest divendres les 20h en senyal de dol

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa