Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Màquines expenedores per comprar mascaretes al metro i multes per a qui no en porti

No hi ha data però la policia començarà a posar multes a qui no porti mascareta al transport públic, tot i que en caldran poques perquè, segons les dades de TMB, ja en porten un 96% dels viatgers. Ho ha anunciat aquest dilluns al migdia la regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta de TMB, Rosa Alarcón. “No hi ha una data concreta, però, com que la norma existeix, ja es podrien posar les multes ara mateix, i ho farem si cal. Serà si ha persones amb una actitud recalcitrant, tot i que abans hem apostat per la via pedagògica i la de posar recursos”, ha argumentat Alarcón en una roda de premsa telemàtica.

Els “recursos” que esmenta Alarcón es concreten a facilitar que les mascaretes arribin a tothom. La regidora ha subratllat que la setmana passada se’n van distribuir de franc 225.000 enviades pel govern espanyol i que ara s’han posat en marxa 10 màquines expenedores que permetran a tothom que no en tingui i no hagi tingut temps de passar per la farmàcia adquirir-ne, tot i que de moment només en trobarà en 7 de les principals estacions.

Les deu màquines distribuïdores, gestionades per l’empresa Mobiloso, seran en aquestes estacions:

 • Catalunya (L1 i L3)
 • Espanya (intercanviador)
 • La Sagrera (L1, L5 i intercanviador)
 • Sagrada Família (L2)
 • Verdaguer (L5)
 • Diagonal (L5)
 • Lesseps (L3)

Per a Alarcón (PSC), tot i utilitzar un llenguatge més ponderat que la seva tinent d’alcaldia Janet Sanz (Barcelona en comú), l’objectiu ara és tornar a atraure els barcelonins cap al transport públic i evitar que es dispari l’ús del vehicle privat a nivells de fa anys per por del contagi de la Covid-19 en un vagó de metro o un autobús. “Hi ha hagut canvi de mobilitat, en el repartiment modal, a banda de la disminució de la mobilitat en global durant el confinament. S’ha increment el transport individual, que s’ha situat per sobre el col·lectiu, malgrat que normalment era el revés. Ara volem recuperar els bons hàbits dels barcelonins, d’anar a peu, amb bici i amb transport públic, per això treballem en les garanties sanitàries, perquè el transport públic sigui considerat un espai segur”, ha argumentat.

No es plantegen fer controls per limitar l’accés a les andanes

Per anar absorbint l’increment de viatgers que es va detectant les últimes setmanes, especialment al metro –un 15% més avui que dilluns de la setmana passada en hora punta, fins les nou del matí–, TMB ha augmentat ja una altra vegada l’oferta fins al 85% (havia baixat fons al 50% en les setmanes amb la mobilitat més restringida) i es prepara per tornar al 100% a mesura que vagin avançant les fases del desconfinament. Als autobusos, s’ha arribat ja al 65% de l’oferta en hora punta i a un 57% la resta del dia, quan durant l’etapa més dura de l’estat d’alarma l’oferta havia arribat a caure fins al 40% i el 30%. 

A més a més, als autobusos es posaran mampares que separin els conductors dels passatgers i continuaran sense vendre’ls bitllet dalt del vehicle –”volem que l’espai sigui segur també per als treballadors”, matisa Alarcón– i s’han accelerat obres en 17 punts de les rutes dels busos per descongestionar aquests itineraris i que la freqüència de pas sigui tan alta com permetin els recursos, sense que el trànsit la faci disminuir.

El que no es planteja de moment TMB és muntar controls d’accés a les andanes, com s’ha anunciat que es farà a Madrid. “De moment no cal en absolut, però si algun dia ens ho plantegem ho haurem d’estudiar amb molta cura, perquè si vols tenir menys gent a l’andana has de decidir on vols les cues. A la via pública, o als passadissos dels intercanviadors?“, ha qüestionat la regidora.

Per contra, el que està fent TMB és posar senyals a terra en les àrees del metro on hi ha intercanviadors per indicar als usuaris per on han de circular i fer que els desplaçaments siguin fluïts i tan lliures d’embussos com sigui possible.

 

 

 

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Estació de Fontana -Gràcia- a maig 11, 2020 | 13:59
  Estació de Fontana -Gràcia- maig 11, 2020 | 13:59
  Trobo molt encertada aquesta necessària mesura de protecció, que hauria de fer-se extensiva arreu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa