Trinitat Vella estrenarà el 2022 els 155 primers pisos públics a l’entorn de la presó

L'alcaldessa Ada Colau anuncia que a finals d'any es començaran a construir els habitatges per fer-los coincidir amb la data prevista de tancament del centre penitenciari

La transformació de la presó de la Trinitat Vella, el precari epicentre d’aquest barri barceloní amb forma de turó, posa rumb a 2022 amb la tramitació urbanística de 155 pisos públics al voltant del vell centre penitenciari. El govern municipal ha aprovat el Pla de Millora Urbana que ordena l’àmbit dels terrenys i aquest gener s’ha adjudicat la redacció dels projectes arquitectònics dels dos primers edificis. Aquests blocs es començaran a construir el proper mandat, a finals de 2019, amb la previsió de lliurar-ne les claus el 2022 coincidint amb la data acordada fa any i mig entre consistori i Generalitat per al tancament del penal.

Als entorns de la presó estan previstos 452 pisos, dels que 174 són per a reallotjaments. El calendari dels tres centenars encara sense tramitar depèn del compliment de l’acord sobre el centre penitenciari. Els dos edificis ja adjudicats estaran al carrer Pare Pérez del Pulgar i serviran per reallotjar als afectats per la primera fase d’expropiació de la zona, han assegurat aquest dimecres en roda de premsa l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i les tinentes d’alcaldia Laia Ortiz i Janet Sanz. La inversió prevista és de 16 milions d’euros, segons recull Europa Press. Als baixos hi haurà un Centre de Dia, a petició del procés participatiu realitzat els darrers dos anys.

Recreació virtual de la transformació de la presó de la Trinitat Vella / Ajuntament de Barcelona

Recreació virtual de la transformació de la presó de la Trinitat Vella / Ajuntament de Barcelona

Els enderrocs aniran seguits de la reurbanització de l’espai, a la que s’han destinat 2,1 milions en aquest mandat per als treballs de reparcel·lació, expropiació i urbanización. El carrer Pare Pérez del Pulgar canviarà el seu nom pel de l’activista Trinidad Sánchez Pacheco, que va estar empresonada a la presó de Trinitat Vella. Tots els 452 habitatges que es construiran seran de titularitat pública, han assegurat, Colau, Sanz i Ortiz, tot i que el seu règim d’adjudicació –lloguer social, emergència, venda taxada…– no s’ha determinat per ara. La presidenta de l’associació de veïns de Trinitat Vella, Manoli Martínez, s’ha mostrat contrària a que només siguin públics i ha reclamat també habitatge lliure a Trinitat Vella: “No volem tants habitatges socials, no volem que això es converteixi en un gueto”.

En paral·lel el consistori subvencionarà amb 13,3 milions la rehabilitació de 65 edificis de Via Barcino –368 habitatges privats especialment degradats–, un projecte que compta amb un pressupost total de 20,8 milions d’euros. La resta anirà a càrrec dels veïns. També està elaborant “un estudi del paisatge de Trinitat Vella per identificar els elements que donen identitat i caràcter al barri i proposar estratègies de millora de l’encaix intern i les relacions entre el barri, les estructures urbanes i els espais oberts”, ha detallat el consistori en una nota.

Esquema de la transformació de la presó de la Trinitat Vella, amb tancament previst per 2022 / Ajuntament de Barcelona

Esquema de la transformació de la presó de la Trinitat Vella, amb tancament previst per 2022 / Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament cedirà a la Generalitat el sòl de la zona Franca per construir la presó que permetrà tancar la de la Trinitat i Sanz ha assegurat que l’Ajuntament preveu materialitzar la compra aquest any. En canvi, no preveu cap adquisició de sòl a curt termini per al centre obert que es va tancar i enderrocar en un xamfrà de la Model, els serveis del qual s’han dispersat per diferents centres penitenciaris. Preguntades per si es conservarà alguna estructura de l’actual presó, Ortiz ha assenyalat que ho estan abordant amb entitats de memòria i que es plantegen aquesta opció per “retre homenatge” a les persones que hi han estat empresonades.

Més informació

Nou comentari