Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Haibu 4.0 desafia Colau i assegura que ja té “125 pisos rusc ocupats” a Barcelona
  • CA

Haibu 4.0, l’empresa promotora dels polèmics pisos rusc, assegura que ja en té 125 d’ocupats i en funcionament a Barcelona. Ho ha afirmat al TOT Barcelona el representant de la companyia, Marc Olivé, sense especificar la localització: es nega a donar-ne cap pista i al·lega que no pot revelar on són perquè “de moment són il·legals“, de manera que ningú sap on són. “L’Ajuntament aniria a per nosaltres”, argumenta.

Fonts del govern municipal repliquen que, si els pisos existeixen i els detecten, perseguiran qualsevol activitat que es dugui a terme sense llicència i, si cal, s’arribarà a la via penal. L’executiu d’Ada Colau s’ha oposat frontalment al projecte de mini-habitacles des del principi, en considerar-los “infrahabitatge”. Olivé, per la seva banda, fa com qui sent ploure i manté que està fent obres per construir “més de 500 pisos rusc a la ciutat sense demanar permís“.

Fins al moment l’empresa només havia fet pública la ubicació de dos immobles, que hauria compartimentat per crear els habitacles. El primer –al carrer Constitució 114, al barri de la Bordeta– va ser la metxa que va encendre el conflicte. L’Ajuntament va precintar en dues ocasions el local per impedir que s’hi fessin obres. L’alcaldessa, Ada Colau, va defensar ja aleshores que “amuntegar persones està prohibit” i que no només no col·laborarien amb la iniciativa, sinó que l’arribarien a denunciar si tirés endavant. Alguns dels habitacles només medeixen 2,2 metres de llarg per 1,2 metres d’ample i alt, però n’hi ha de més grans. El preu varia entre els 125 i els 325 euros en funció de quant cèntric sigui el pis rusc i la quantitat de companys d’espai.

Un nou local a Sants-Badal i un edifici ‘secret’ de 7 plantes

Aquest primer immoble pilot continua sense ús, malgrat que a l’octubre Haibu 4.0 anunciés que en quinze dies tenia previst iniciar l’exhibició dels minipisos. Els recursos que ha interposat l’empresa contra el precinte municipal no prosperen. A més, el rebuig veïnal és molt fort i han trobat pintades i escombraries a la porta del local. La companyia lamenta que es bloquegi la utilització d’un pis que, segons diu ara, només volia utilitzar com a expositor i no com a espai habitable i acusa al govern d’intentar fer creure el contrari. 

Davant la mala imatge pública i la il·legalitat actual, Olivé reivindica que li cal mantenir en secret l’emplaçament dels pisos rusc operatius i dels que prepara per al futur. Ha detallat, però, que ha adquirit tot un edifici de 7 plantes per construir prop de 400 pisos rusc, a més d’altres finques que, en alguns casos, compartirien edifici amb una comunitat de veïns.

Tot i el secretisme, el passat divendres anunciava a les xarxes socials l’adquisició d’un local de 320 metres quadrats al barri de Sants-Badal, del que sí detallava la ubicació: al carrer Bacardi amb Carreras i Candi, al costat de la plaça de l’Olivereta. Haibu 4.0 preveu que acabi sent el sostre d’una trentena de persones: “Ens falta parlar amb els veïns, perquè volem tenir la seva aprovació, però sembla que no hi haurà problema”, apunta Olivé. 

Model de saló a les zones comuns i petita biblioteca / Haibu 4.0

Model de saló i petita biblioteca, una de les zones comunes que podrien usar els llogaters / Haibu 4.0

El portaveu assegura al TOT Barcelona que té esperances que l’Ajuntament li deixi posar en marxa el seu negoci si, a més del nínxols personals i les zones comunes, incorpora a l’espai un comerç: “La idea és posar-hi una bugaderia o una botiga de menjar preparat, perquè així donem servei al barri i no hem de fer massa obres que donin peu a un bloqueig municipal”, conclou el portaveu de la companyia. L’Ajuntament continua negant que els pisos rusc siguin possibles ni legals a Barcelona i rebutja qualsevol atenuant mentre el projecte continui oferint infrahabitatge.

Des de la primera entrada al local del carrer Consitució per part del govern municipal, tal com va permetre la jutge del contenciós administratiu número 7 de Barcelona, va començar una batalla judicial que avui mateix Haibu 4.0 ha anunciat que seguirà mantenint. “Ara l’alcaldessa Ada Colau té 20 dies per presentar les seves al·legacions o retirar el precinte” de l’expositor inicial, sosté la firma. Es refereix als recursos que ha imposat l’Ajuntament, a qui acusa d’haver-se precipitat en el precinte perquè al local no hi vivia ningú.

Cada cinc metres quadrats, quatre pisos rusc

Segons Olivé, l’organització general dels pisos rusc permetria que en 50 metres quadrats hi puguin viure unes 35 persones perquè “cada cinc metres quadrats hi caben quatre pisos rusc”. Fonts municipals, per la seva banda, asseguren que és inacceptable i recorden que la llei catalana no ho permet de cap manera. De fet, el Decret 141/2012 sobre condicions mínimes d’habitabilitat dels pisos i també la cèdula d’habitabilitat estableixen que l’espai mínim que ha de tenir una habitació per a una sola persona són 5 metres quadrats. És a dir, a l’espai mínim unipersonal d’una habitació per llei, Haibu 4.0 hi preveu posar-ne 4. 

Preguntat per aquesta vulneració de la llei, Olivé argüeix que la seva aposta de negoci “sacrifica l’espai personal per cedir-lo a les sales d’ús comú” i que per això mai busquen locals de menys de 150 metres quadrats de grandària. A cada immoble preveuen encabir el rusc amb els habitacles i les zones comunes: un saló amb biblioteca, lavabos mixtes i una cuina, que inclouria diversos microones, armariets i una nevera per cada quatre persones. 

Desafiament sense tenir l’empresa encara constituïda

Haibu 4.0 manté i reitera que la seva proposta és una manera d’acabar amb el problema d’accés a l’habitatge que hi ha a la ciutat. Per contra, Ada Colau ha reclamat diverses vegades a la companyia que “no frivolitzi amb una lluita tan seriosa”. Per frenar l’encariment dels lloguers, el govern municipal té les seves esperances dipositades en la construcció de pisos de lloguer social i en una reforma integral de les lleis d’habitatge per part de l’executiu de Pedro Sánchez, que eviti que els bancs rescatats amb diner públic venguin pisos als fons d’inversió per “alimentar l’especulació”. De fet, Haibu 4.0 assegura que l’estoc immobiliari dels bancs és una de les seves millors fonts: “Des que estem en contacte amb entitats bancàries, estem trobant molts espais buits”. 

Així doncs, el pols entre l’empresa i l’administració segueix endavant malgrat els impediments i el rebuig social. L’Ajuntament es manté ferm en la defensa de l’habitatge digne i Haibu 4.0 ignora els requeriments legals i revela que d’amagat prossegueix amb el seu desembarcament a Barcelona. I tot plegat mentre encara no s’ha constituït com a empresa. Està en procés de fer-ho: segons un document del registre mercantil amb data del 26 de desembre de 2018, al que ha tingut accés aquest diari, Olivé ha reservat el nom “Haibu 4.0 Colmenas S.L.”. Ara només li falta fer la inscripció oficial i segellar la constitució de l’empresa davant de notari. 

Més notícies
Els promotors dels ‘pisos rusc’ demanen reprendre les obres per obrir una exposició
Notícia: Els promotors dels ‘pisos rusc’ demanen reprendre les obres per obrir una exposició
Comparteix
Han presentat al·legacions i asseguren que només obriran una exposició enlloc de convertir el local en habitatges
Viure a Nou Barris també es posa impossible
Notícia: Viure a Nou Barris també es posa impossible
Comparteix
És el districte on els pisos de segona mà han crescut més i el tercer pel que fa als lloguers, només superat per Ciutat Vella i Sant Andreu
El preu de l’habitatge de segona mà creix un 1,4% a Barcelona
Notícia: El preu de l’habitatge de segona mà creix un 1,4% a Barcelona
Comparteix
Els preus de venda del 2018 se situen en 4.344 euros per metre quadrat i encara estan un 8% per sota dels màxims històrics
Prop de 90 famílies “de tota la vida d’Horta” denuncien mobbing immobiliari
Notícia: Prop de 90 famílies “de tota la vida d’Horta” denuncien mobbing immobiliari
Comparteix
Els tres blocs de pisos pertanyen a tres germanes que no es fan càrrec dels desperfectes dels edificis i l'Ajuntament planteja catalogar algun d'ells com a "infrahabitatge"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa