Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una associació d’extrema dreta s’atribueix les pintades nazis en un forn de pa de Trinitat Vella

Un forn de pa de Trinitat Vella ha sigut vandalitzat aquest cap de setmana amb pintades assenyaladores amb esvàstiques i insults que deien “putos lazis”, “nazis” i la frase “morirás español, paleto”. És el tercer cop que apareixen missatges contra el propietari del forn Trinitat, Josep Jordà, pel seu activisme com a part del CDR del seu barri. Si bé fins ara ningú s’havia fet responsable dels atacs anteriors al forn, ahir l’associació anti-independentista Resistencia Social Catalana (RSC) va reivindicar l’autoria dels fets a través d’una publicació a Facebook, assegurant que els ha perpetrat un dels seus “follets nocturns”.

Les pintades es van fer la matinada de diumenge i van tacar les persianes del negoci i el paviment del carrer que voreja la plaça de la Trinitat, barrejant insults i simbologia nazi. El forn és un establiment familiar i històric del barri, en actiu des del 1927, que mai havia tingut cap enfrontament amb el veïnat i que, “des de l’1 d’octubre de l’any passat, tot ha canviat”, denuncia Jordà. Arran de la defensa de les escoles durant el referèndum de l’1-O i la col·locació de llaços grocs els mesos posteriors, la ideologia del propietari del forn de pa s’ha fet pública i això ha provocat el càstig i assenyalament del negoci que regenta. L’aparador de la botiga, lluny d’acumular simbologia independentista, és un compendi d’activitats i espais d’un barri on els veïns insisteixen a dir “que es coneixen entre tots”, i assenyalen l’excepcionalitat i sorpresa per la situació del forn Trinitat.

El carrer de la Trinitat, a tocar de la plaça amb el mateix nom, també ha quedat marcat amb esvàstiques / D.C.

El carrer de la Trinitat, a tocar de la plaça amb el mateix nom, també ha quedat marcat amb esvàstiques / D.C.

El cas, però, és que és la tercera vegada que succeeix. En les dues primeres ocasions, Josep Jordà va preferir no aixecar polseguera i limitar-se a denunciar a Mossos d’Esquadra, però en aquesta ocasió, a més de la preceptiva denúncia, va decidir-se a publicar l’estat de la façana del seu negoci a Twitter per visibilitzar la intolerància d’alguns sectors contra “tot allò que olori a catalanisme”. Una situació que, tot i incomodar els seus empleats, a Jordà no li fa por perquè creu qui la protagonitza només té ganes de cridar l’atenció.

Intimidació contra l’independentisme

Segons les converses que explica el propietari del negoci que ha tingut amb el cos de Mossos d’Esquadra, res fa pensar que hi hagi un grup violent al darrere d’aquestes accions més enllà de la voluntat intimidadora. Així i tot, Josep Jordà ja no pot expressar-se lliurement a les xarxes. “La policia em va recomanar que deixés de publicar les meves opinions polítiques a les meves xarxes personals, especialment contra Ciutadans i els seus líders”, narra resignat. Aquest últim apunt té a veure amb qui era el principal sospitós d’haver fet les pintades per Jordà, un veí del barri “conegut pel seu vincle al partit taronja” que l’havia arribat a amenaçar amb anterioritat, segons denuncia el gerent. El vincle al que fa referència és el d’ajudar a muntar les paradetes del partit al barri i ser militant, una dada que Ciutadans no ha aclarit al TOT Barcelona.

L’associació Resistencia Social Catalana, que es defineix com una entitat que es mou “pel sentiment anti-independentista”, ha sortit al pas dels comentaris a xarxes d’alguns veïns, que s’inclinaven per la mateixa sospita de Jordà, i els ha desmentit tot assegurant que l’autor ha estat un integrant de la seva agrupació. A més, en el mateix comunicat en què reivindicaven els missatges nazis sobre l’històric forn de pa, RSC acusa els veïns del barri de fer “una caça de bruixes”, en referència a la publicació del nom i la foto del jove. L’entitat, nascuda fa tres mesos, actua d’altaveu de publicacions d’extrema dreta i fa crides al boicot contra periodistes com Jordi Borràs, a qui animen a increpar-lo en persona i assetjar-lo via xarxes socials.

 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Kiko a desembre 10, 2018 | 23:46
    Kiko desembre 10, 2018 | 23:46
    Ja és massa tard per aquest home pero els que continuem la lluita seguirem tapantnos la cara a les manifestacions i no utilitzan els nostres noms verdaders a la xarxa per a fer activisme.
  2. Icona del comentari de: lomik a desembre 11, 2018 | 08:19
    lomik desembre 11, 2018 | 08:19
    Uns nazis que pinten esvàstiques acusant-lo de nazi ?? qualsevol dia els hi explotarà el cap... quin embolic mental per favor...

Nou comentari

Comparteix