La consellera d’Empresa defensa la “transparència” de les eleccions de la Cambra de Barcelona

Chacón obre la porta a fixar un mínim de participació a les eleccions a les cambres per dotar-les de més "legitimitat"

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha obert la porta a establir un mínim de participació a les eleccions a les cambres per dotar-les d’una major “legitimitat”. Preguntada per la diputada del PSC Alícia Romero sobre aquesta qüestió, la consellera ha assegurat que “no està gens contenta” amb el percentatge de participació de les eleccions a les cambres del setembre, d’un 4%. “Trobo bé que hi hagi un mínim de participació, és un element que legitima”, ha assegurat Chacón a la comissió d’Empresa i Coneixement per informar sobre les actuacions per facilitar un procés electoral amb garanties a la Cambra de Comerç de Barcelona. De totes maneres, actualment la proposta no està sobre la taula ni es preveu, per ara, incorporar-la a la Llei de Cambres, el primer esborrany de la qual es presentarà a principis de 2020.

​Chacón ha defensat que els comicis en què es va escollir Joan Canadell van ser amb “major seguretat i major transparència” pel vot electrònic. De fet, la consellera ha assegurat que aquesta eina va fer que la participació augmentés, passant del 2% en les eleccions de 2010 al 4% dels comicis d’enguany.

“Vam adquirir el compromís com a conselleria de renovar els plenaris i introduir el vot electrònic i hem generat un procés amb garanties”, ha assegurat Chacón. Davant les crítiques dels partits de l’oposició, la consellera ha remarcat que es va tractar d’un procés electoral “100% legal” i “tecnològicament segur”.

En referència a la Llei de Cambres, la titular del departament d’Empresa i Coneixement ha destacat la necessitat d’abordar quina serà la representativitat d’aquestes entitats, quines funcions tindran, com es finançaran i quins seran els “sistemes d’equilibri territorials”. En aquest context, el PSC ha proposat establir un llindar mínim de participació, una proposta a la qual s’ha sumat també En Comú Podem, que ha demanat també mecanismes per garantir “que no es pugui comprar la representativitat”.

Per la seva banda, el diputat d’ERC Antoni Castellà ha plantejat canviar el vot per epígrafs. La consellera també ha obert la porta a modificar aquest punt, tenint en compte que “hi ha professions que no hi eren fa deu anys i ara sí que hi són”.

“Si ens plantegem que ens agradaria que les cambres fossin més democràtiques, s’ha de reformular el model de finançament”, ha afegit. En qualsevol cas, la Conselleria està encara treballant sobre l’avantprojecte de la Llei, que es presentarà a principis de 2020.

En la comissió també s’ha preguntat a Chacón sobre el paper del president de la Cambra de Comerç de Barcelona. El diputat de Ciutadans Martí Pachamé ha assegurat que Canadell fa “declaracions incendiàries” i l’ha acusat d’impulsar un “boicot comercial”. “L’ANC ha colonitzat la Cambra de Comerç de Barcelona”, ha criticat.

En aquest sentit, Pachamé ha demanat a Chacón que “traslladi la neutralitat” a la institució que tutela. “Tutelem però no manipulem”, ha assegurat la consellera, que ha reafirmat la seva aposta per una economia “innovadora, integradora, sostenible i oberta al món”.

Més informació

Nou comentari