Un ple que canviarà la història de la Cambra de Comerç amb l’establishment en contra

Joan Canadell i l’equip d’Eines de País formaran el nou comitè executiu de l’ens

La revolució ha arribat a la Cambra de Comerç. Després d’unes eleccions que es van celebrar amb cinc anys de retard, de la victòria inesperada de la candidatura independentista Eines de País i d’un intent d’última hora de suspendre el ple d’investidura d’aquest dilluns, el dia ha arribat. Si no hi ha cap contratemps –Eines de País té majoria absoluta al ple–, Joan Canadell serà el tercer president que haurà tingut la Cambra des del 1991 i també serà el primer obertament independentista, tot i que no s’ha cansat de repetir que la seva prioritat “és potenciar l’economia i el teixit empresarial de Catalunya”.

Canadell està impacient per començar a treballar de manera oficial. “Tenim moltes ganes de posar-nos a fer feina, però fa temps que anem de reunió en reunió per preparar el camí”, explica al TOT Barcelona el futur president de la Cambra. Mònica Roca –que substituirà Canadell a la presidència de l’ens a partir del tercer any de mandat–, Pere Barrios i Roser Xalabarder seran els vicepresidents i cares més visibles del nou comitè executiu, que estarà format per 12 persones, totes d’Eines de País.

[r:1]

La candidatura impulsada per l’ANC i pel Centre Català de Negocis (CCN) té les coses molt clares. “Hem vingut a obrir finestres i aixecar catifes, però al final som empresaris i el que volem és que l’economia vagi bé perquè això és el que generarà riquesa per al país”, expliquen a aquest diari fonts de la candidatura, que en les últimes setmanes han reduït al mínim les seves aparicions en públic. Amb el pas dels dies, el discurs d’Eines de País s’ha anat centrant i, sense renunciar al seu esperit republicà, ha anat adoptant un to més solemne i institucional.

Com ha reaccionat l’establishment?

Una de les grans incògnites que hi havia era saber com reaccionaria l’establishment a la victòria independentista. Fonts empresarials consultades per aquest diari han assegurat que una part de les grans empreses “encara no ha fet el dol”, mentre que altres han optat per un enfocament més pràctic i han decidit donar un marge de confiança al nou equip de la Cambra. “Necessitem les grans empreses igual que les petites i les mitjanes”, reconeix un dels membres del comitè executiu. “Hem rebut moltes trucades d’empresaris disposats a treballar amb nosaltres i alguns ens ha sorprès molt gratament”, diu.

Però no tothom ha acceptat la derrota. Els excandidats Carles Tusquets i Ramon Masià han presentat dos recursos –un contenciós al TJSC i un d’alçada davant la conselleria d’Empresa– per impugnar els resultats electorals perquè consideren que el sistema de vot electrònic estava “ple d’irregularitats i il·legalitats”. De moment, la Generalitat no ha rebut el recurs i el TSJC encara no l’ha admès a tràmit, de manera que la investidura segueix endavant. Però Canadell i el seu equip saben que no està dita l’última paraula. “El camí serà llarg i que ens investeixin només és un pas endavant, poden passar moltes coses“.

[r:2]

Primeres setmanes per marcar el canvi

El canvi al capdavant de la Cambra de Comerç s’ha notat des del primer dia. Al contrari que Miquel Valls –el president sortint–, Canadell és una persona molt activa a les xarxes socials i no té por a mullar-se en públic. Valls, que tenia un perfil més clàssic, ha apostat sempre per mantenir-se en un segon pla i deixava les seves opinions, sovint concises, per a les intervencions públiques davant de les càmeres. Fins i tot el dia del seu comiat va evitar valorar cap actuació que no estigués directament relacionada amb la Cambra, una institució que ha defensat sempre: “La Cambra no ha estat mai sotmesa a cap interès polític”, va etzibar davant la insistència dels periodistes.

“S’ha expressat clarament una voluntat de canvi“. Les paraules de l’ex conseller delegat de Damm i Cacaolat i un dels grans derrotats de les eleccions, Enric Crous, reflecteixen un sentiment molt estès entre bona part de l’empresariat, que sense combregar necessàriament amb l’independentisme, sí que coincideixen que després de 17 anys de govern de Miquel Valls –amb els seus encerts i els seus errors– feia falta un revulsiu. I aquest és el paper que vol jugar Eines de País.

Entre altres mesures, la candidatura guanyadora té dos projectes que marcaran el futur de la institució: renovar el cens d’electors –actualment format per 430.000 empreses i autònoms– per implantar un sistema de consultes per obrir algunes decisions importants a totes les empreses més enllà del ple; i buscar un nou sistema de finançament que els permeti desvincular-se del poder polític i doti la Cambra de Comerç d’una seguretat econòmica independent del color del partit que hi hagi al poder. “Per fer tot el que volem necessitarem diners i no podem dependre de les administracions per posar en marxa el nostre programa”, avisen des d’Eines de País.

Més informació

Comentaris

    Farts de tanta prepotencia mafiosa capitalista...... 17/06/2019 9:44 am
    Aquests capitalisme antidemocràtic i franquista, lo que no pot guanyar a las urnes, ho vol guanyar amb els seus jutges, i no podem permetre més, estar sota uns éssers humans com nosaltres, que no son deus, però que volen alterar la nostre vida democràtica, en benefici de una casta pudent, recordeu que no son deus, son temporals com tots nosaltres, per tant prou fer lo que ells vulguin, si volen una revolució a la francesa, la tindran al final............
    RFS 17/06/2019 10:35 am
    Un ple que canviarà la història de la Cambra de Comerç amb l'establishment en contra, evidentment que arribat el moment, deixarem de pagar el CUPO als VASCOS oi ??

Nou comentari