Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Ofensiva de l’establishment contra la investidura de Canadell a la Cambra

Els resultats de les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona, que va guanyar la candidatura independentista Eines de País, han sigut impugnats per candidats perdedors –entre ells Carles Tusquets i Ramon Macià–  i alguns electors, segons ha detallat aquest divendres la lletrada Mercedes Cuyás, del Bufete Maresca. Han presentat un recurs contenciós administratiu davant del TSJC que pretén que s’anul·li la resolució de la junta electoral que va proclamar Eines de País com a candidatura guanyadora perquè s’han vulnerat “drets fonamentals”. Mentre es resol el recurs, han demanat a la Generalitat que es posposi la investidura

Cuyás ha assegurat que el gruix de les “irregularitats i il·legalitats” que ha detectat el seu despatx es refereixen al sistema de vot electrònic. “Hem constatat que es podrien haver vulnerat drets fonamentals dels electors i dels candidats” en base a la revisió de les actes de resultats i els informes de l’auditoria. Tot i això, l’advocada s’ha queixat que han rebut la informació reclamada amb comptagotes” i que encara no tenen accés a part dels documents sol·licitats. Per això també han reclamat que no es destrueixi cap document ni informació relacionada amb el procés electoral.

[r:1]

Les candidatures de Carles Tusquets i Ramon Masià -que a les eleccions a la Cambra van obtenir tres i un escó, respectivament– ja van presentar aquest dimarts un requeriment davant del Consell General de Cambres de Catalunya per reclamar una revisió del procés electoral per les presumptes irregularitats que s’han detectat. A més dels dubtes sobre el vot electrònic, un dels grans cavalls de batalla és el ball de xifres que es va produir la nit electoral, quan hi va haver informacions contradictòries sobre el nombre total de vots, que la conselleria d’Empresa va justificar per una precipitació en la publicació dels resultats provisionals.

El principal motiu per presentar les demandes ha estat l’absència d’un sistema de doble verificació del vot electrònic remot, un fet que “posa en dubte” el 84% dels més de 19.000 vots emesos durant les eleccions. Els demandants també han presentat un reguitzell d’exemples per posar en dubte la validesa del procés electoral: des d’una candidatura que havia desistit, però que igualment va rebre 14 vots, fins a un grup d’empresaris paquistanesos i xinesos que van tenir dificultats per votar “perquè el sistema no contemplava que els electors no sabessin ni català ni castellà”, ha dit Cuyás.

Ajornar la investidura

A part del recurs contenciós administratiu als tribunals, han presentat un recurs d’alçada davant la conselleria d’Empresa de la Generalitat, organitzadora de les eleccions i de la qual depèn la junta electoral. I amb aquest recurs demanen com a mesura cautelar que s’ajorni la investidura del nou president de la Cambra, que seria Joan Canadell, i la resta de la junta de govern, que està prevista per a dilluns que ve. Les mesures cautelars s’han demanat perquè “si en el futur s’estima el recurs contenciós-administratiu, la constitució del ple podria ser declarada nul·la i s’hauria de rectificar tot el que hagués aprovat fins llavors”.

Segons els càlculs de l’advocada, fins a vuit vocalies podrien canviar de mans si s’estima el recurs, ja que consideren que hi va haver vots que es van invalidar de manera errònia. En el cas del recurs contenciós administratiu, que encara no s’ha admès a tràmit, es reclama que s’investigui si hi ha hagut violacions de drets fonamentals. En cas afirmatiu, els demandants volen que s’anul·lin “tots els actes que han provocat aquestes violacions”, ja sigui anul·lant tot el procés electoral o només aquelles parts concretes si es demostra que el sistema de vot va funcionar correctament de manera general.

Més notícies

Dues de les candidatures perdedores denuncien possibles irregularitats a les eleccions a la Cambra

Notícia: Dues de les candidatures perdedores denuncien possibles irregularitats a les eleccions a la Cambra
Comparteix
Denuncien la vulneració de la llei catalana i espanyola i que les empreses Scytl i Agtic Consulting han incomplert el plec de condicions
Notícia: Dues de les candidatures perdedores denuncien possibles irregularitats a les eleccions a la Cambra - Mobile

Els guanyadors de la Cambra, a Waterloo amb Puigdemont

Notícia: Els guanyadors de la Cambra, a Waterloo amb Puigdemont
Comparteix
El president a l'exili ha rebut aquest dilluns al matí els electes de la candidatura Eines de País
Notícia: Els guanyadors de la Cambra, a Waterloo amb Puigdemont - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Son així de podrits els llepaborbons. a juny 14, 2019 | 13:27
  Son així de podrits els llepaborbons. juny 14, 2019 | 13:27
  Tenen mal perdre, i ho intentaran guanyar amb les clavegueres de l'estat.
 2. Icona del comentari de: anna a juny 14, 2019 | 13:53
  anna juny 14, 2019 | 13:53
  On eren aquests quan votava un 2% del cens i els vots venien molts d'una mateixa adreça de correus?
 3. Icona del comentari de: Xinesos i pakistanesos que no saben ni català ni castellà? a juny 14, 2019 | 16:14
  Xinesos i pakistanesos que no saben ni català ni castellà? juny 14, 2019 | 16:14
  Que se n'enfoten o què? Si són de la corda del "hábleme en cri'tiano"!
 4. Icona del comentari de: JordiP a juny 14, 2019 | 17:33
  JordiP juny 14, 2019 | 17:33
  Quina Junta va validar el sistema de votacions? Doncs ara aguanteu els resultats. Haver posat més cura en el disseny del procés electoral.
 5. Icona del comentari de: jdm a juny 14, 2019 | 17:59
  jdm juny 14, 2019 | 17:59
  Com sempre, quan perden, tenen un problema, colla de ineptes, i inadaptats, de Empresaris, res, si de cas especuladors, i escanyapolls

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa