Joan Canadell: “L’unionisme s’ha clavat una patacada brutal a les eleccions a la Cambra”

Una de les cares visibles de la candidatura independentista ha insistit que l'entitat ha de fer un gir de 180 graus en les seves polítiques

Joan Canadell ha estat un dels grans vencedors de les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona. És una de les cares visibles de la candidatura independentista promoguda per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i el Cercle Català de Negocis (CCN), que ha aconseguit emportar-se 32 dels 40 escons en joc a les eleccions més concorregudes de la història de l’entitat.

Aquestes eleccions són una fita històrica. Us esperàveu uns resultats tan aclaparadors?
Estem eufòrics. Si es confirmen els resultats, són boníssims, són un toc d’atenció per l’oligarquia de les 14 cadires de pagament que hi ha a la Cambra. Un dels escenaris que havíem previst era aquest, però és veritat que esperàvem més participació. Pensàvem que podríem mobilitzar encara més gent, entre 25.000 i 30.000 persones.

Tot i això heu aconseguit mobilitzar moltíssima gent…
Hem pogut engrescar els empresaris que ens donen suport i la resta de candidatures no ha aconseguit mobilitzar tanta gent com crèiem, d’aquí que els resultats siguin tan bons. Amb el sistema de vot que hi ha, és el millor escenari possible.

La Cambra sempre ha fet política, però a favor de les grans empreses del sistema

Hi ha candidatures que us han acusat de voler polititzar la Cambra…
Totes les entitats que són lobby fan política. La Cambra sempre ha fet política, però a favor de les grans empreses del sistema. Que no ens diguin que no pot fer política, però evidentment serà una política econòmica. Una dada que no s’ha dit prou és que només 3 dels 40 escons, els que han anat a parar a candidatures unionistes. L’unionisme s’ha clavat una patacada brutal a les eleccions.

Què poden esperar els empresaris no independentistes?
Que treballarem pel bé del país. El missatge que ha donat l’empresariat és que volen fer efectiva la República. Què ha passat els darrers nou anys? Valls ha governat la Cambra amb 800 vots i sempre en contra de la visió independentista del país. És hora de fer un canvi per reflectir el que ha votat la majoria.

Com es pot fer efectiva la República des de la Cambra?
El primer que farem serà actualitzar el cens. Molta gent s’ha queixat que no podia votar. No sabem quant temps trigarem, però quan tinguem un cens fiable implantarem un sistema de consultes per preguntar a tots els empresaris, als 420.000, què fer amb les decisions transcendentals de país.

Proposarem declarar al rei persona non grata pels fets d’octubre del 2017

I què preguntareu?
La primera gran consulta ha de ser si la Cambra de Comerç s’ha d’involucrar a fer efectiva la República. Ara sabem que hi ha un 4% que majoritàriament ho vol, però volem preguntar a tothom. La Cambra necessitava democratitzar-se. També preguntarem si els empresaris volen apostar per una sobirania fiscal i proposarem declarar al rei persona non grata pels fets d’octubre del 2017 i les pressions per aconseguir que les empreses marxessin de Catalunya.

La revisió dels resultats que ha de fer la Junta Electoral pot canviar molt el repartiment de cadires?
Com a màxim ballaran una o dues cadires, tant a l’alça com a la baixa, però no hauria de modificar el resultat final de manera significativa. S’ha de tenir en compte que encara queden per decidir els sis escons de les patronals, que els tria el ple, o sigui que amb 28 escons –quatre menys dels que tenim ara– ja en tindríem prou per poder escollir-los nosaltres. Encara que el vot és secret, serà molt complicat que les candidatures de Crous, Tusquets i les 14 grans empreses es posin d’acord.

Ja sabeu qui serà president o presidenta?
La idea, tal com hem dit diverses vegades, és que un home tingui la presidència durant dos anys i una dona els altres dos, però encara no hi ha res decidit. Avui ens reunirem amb els membres de la candidatura i valorarem totes les opcions possibles.

Més informació

Comentaris

  vado 10/05/2019 12:41 am
  Mes que fer coses de "postures" utilitzem la capacitat institucional de la Cambra: feina grisa però constant per arribar a tot arreu, feu-vos útils i pròxims als empresaris i projecteu-vos a través de la influencia institucional de la Cambra. Deixeu-vos de resolucions grandiloqüents, més val que no pensin en vosaltres. Ara la Cambra, després els col·legis profesionals i anar fent. Que no us fotin amb el recompte i Comenceu a guanyar les pròximes eleccions.
  Cartanya 09/05/2019 7:24 pm
  Felicitats Canadell, i companyia!!!!!!! Des del principi de l'independentisme, que vau ser una baula mes, (pero mol importat) de tot el que a anat passant per arribar fins aquí, os he seguit aquí en la majoria de exposicions de la vostre manara de explicar-nos com estava la economia catalana. FORÇA!!!!!!
  Alx 09/05/2019 5:08 pm
  Millor que treballeu fort en bicefalia 4 anys home i dona...que 2+2... Menys gestos simbolics i mes acció amb projecte
  A L'ANC 09/05/2019 5:04 pm
  Gran feina de l'assemblea, ara que els partits la volen apartar per dir les coses clares i que és impossible un referèndum acordar i que evidencia la manca de compromís del polítics amb l' 1 d'octubre. molt important eines de país. Endavant ANC!!!
  federalista 09/05/2019 4:27 pm
  home votant un 4 per cent dir que tots els empresaris son indepres jajaj encara que estem acostumats, a que els indepres facin les seues festes nomes vagin ells a votar i normal guanyen es clar com al butifarrendum on el 60 per cent del cens no va votar ara el 96 , ara amics quant vota el 75 0 el 80 per cent del cens com a les generals o a les darreres autonomiqyes treieu el 40 i el 47 per cent respectivbament jajaj aco es la realitat del pais, no el compte que els indepres ens volen comptar
  jdlm 09/05/2019 3:45 pm
  Enhorabona, anem pel bon cami, ocupar tots els llocs, per poder tirar endavant la Republica
  Victòria 09/05/2019 1:29 pm
  Enhorabona per aquest triomf de l'independentisme. Caminem pel bon camí. ENDAVANT!!!!

Nou comentari