Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Joan Canadell: “L’empresariat és més independentista que la societat”

Joan Canadell (Barcelona, 1967) és un dels 40 empresaris que s’han presentat a les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona sota el paraigua de la candidatura independentista auspiciada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i el Cercle Català de Negocis, organització a la qual ha estat vinculat des dels seus inicis. També és cofundador de Petrolis Independents i un dels altaveus més reconeguts d’una candidatura que ha revolucionat unes eleccions que arriben amb anys de retard després d’un procés preelectoral molt polèmic i criticat.

La Cambra de Comerç necessita democratitzar-se?
Segur. No oblidem que l’actual president, Miquel Valls, ho és amb l’1,5% dels vots sobre un cens de més de 400.000 empreses i, que d’aquest percentatge es va declarar il·legal el 80% dels vots arran d’una denúncia que va fer el Cercle Català de Negocis l’any 2010. Es va demostrar que només tres advocats havien dipositat la majoria dels vots. Per tant, de forma efectiva, Valls és president amb menys de 1.000 vots.

Joan Canadell: “Mentre la Cambra de Comerç era unionista, ningú parlava de política. Ara que hi ha una candidatura clarament independentista, resulta que s’està polititzant”

El vot electrònic ha estat una bona mesura per fomentar la participació?
És una decisió que ja venia imposada per un jutjat, però el decret l’havia de fer la Generalitat i ha trigat molt a fer-lo. Que nosaltres sapiguem el programa encara no està enllestit, però no depèn tant de la Cambra. De tota manera, la nostra recomanació és que la gent vagi a votar de manera presencial per evitar possibles problemes i entrebancs, ja que és més còmode i senzill. Tot i això hi ha cinc o sis dies per votar de forma telemàtica, o sigui que el termini és prou bo.

Creus que una alta participació us afavoreix?
Tant de bo la participació sigui molt alta perquè serà positiu per a la Cambra, guanyi qui guanyi. El fet que molts autònoms i petites empreses no sàpiguen ni que poden votar no ens afavoreix, per això és important que les eleccions tinguin ressò. Si els petits empresaris saben que tenen dret a vot és positiu per a nosaltres perquè està demostrat que a Catalunya l’empresariat en general és més independentista que la societat, probablement perquè té un biaix en el sentit que està més ben informat, coneix més a com està la situació a escala econòmica. I com que la nostra és una candidatura clarament independentista, si vota molta gent és probable que en sortim beneficiats.

El sistema de votació és massa complex?
És complicat justament per a aquells autònoms i petits empresaris que no estan acostumats a fer servir certificats digitals, que han de demanar al gestor que li enviï, tenir-lo a punt només per votar… Tot plegat és una mica complex, però també és veritat que el vot telemàtic s’ha de fer molt bé per evitar suspicàcies i segurament no es pot fer de manera més senzilla. El problema és que no s’ha donat prou informació.

Joan Canadell: “S’estan dient moltes mentides sobre el que passa, dient que moltes empreses marxen quan l’únic que han fet és canviar la seva seu social”

Què pensa dels seients que s’atorguen en funció de l’aportació que fan les grans empreses?
És una qüestió que ara mateix no podem arreglar, però hem proposat un pacte a la resta de candidats perquè tots ens posicionem públicament i rebutgem fer servir aquests escons de pagament per ser president, però no tots ho accepten, com és el cas de la candidatura de Carles Tusquets [president de Banco Mediolanum, una de les 14 empreses amb seient garantit al ple]. És una opció de cadascú.

En realitat és un problema de model. Abans la Cambra es basava en el model continental, on per llei totes les empreses s’hi havien d’afiliar i pagar una quota obligatòria. L’altre model és l’anglosaxó, en el qual només s’afilia qui vol i, per tant, només paguen i voten aquelles empreses que així ho desitgen. Cada model té els seus avantatges i inconvenients, però aquí tenim una barreja dels dos que perverteix el sistema i fa que 14 empreses tinguin el 23% del dret a vot sense passar per les urnes. És poc democràtic i si podem, farem el possible per canviar-ho.

És perillós polititzar un ens empresarial com la Cambra?
Mentre la Cambra de Comerç era unionista, ningú parlava de política. Ara que hi ha una candidatura clarament independentista, que a més les enquestes diuen que és el que la majoria d’empresaris de Catalunya són, resulta que s’està polititzant. Això és fer trampes. Defensar els interessos de les empreses catalanes no és polititzar, és fer lobby. I això sí que es pot dir que és fer política perquè defensem els nostres interessos. Polititzar seria donar suport a un partit concret i no és el cas.

Volem el millor pel teixit empresarial català i som conscients que avui dia, tal com estan les coses i amb el temps que portem sense entendre’ns amb Espanya, el millor pel futur de les empreses és ser una república. Això és el que ens mou. Si Catalunya va millor com a país, que és el que creiem que passarà quan siguem una república perquè tindrem un Estat que ens anirà a favor, anirà bé per a totes les empreses catalanes. Potser no serà tan positiu per a les empreses més properes a l’oligarquia de Madrid, però això no ens preocupa tant i justament són aquestes 14 empreses que ja tenen seient assegurat.

Joan Canadell: “Miquel Valls i la seva junta no han defensat prou el teixit empresarial d’autònoms i pimes. Sempre ha fet grans discursos lligats a les grans empreses i a l’oligarquia de Madrid”

Quines són les vostres propostes per millorar el funcionament de la Cambra?
La nostra candidatura no té cap empresari que hagi estat a dins i no sabem el seu funcionament intern, però sí que tenim uns eixos d’actuació clars que creiem que són importants. El primer és donar suport al Procés, com ja he comentat abans, però sobretot defensar els autònoms i els petits empresaris pressionant per millorar la llei d’autònoms, que comparada amb altres legislacions europees està molt per darrere.

També cal fer una nova llei d’emprenedoria per potenciar aquestes empreses emergents que a la llarga poden liderar els sectors de la indústria 4.0. Ens agradaria potenciar la figura de l’aprenent, que amb el temps s’ha perdut i creiem que és molt interessant per enfortir el compromís entre les empreses i els seus treballadors, que veurien la possibilitat de fer carrera sense tenir una formació tan específica.

Quina relació ha de tenir la Cambra amb la societat catalana?
La Cambra ha de tenir un paper més actiu per comunicar a la societat quina és la situació econòmica de Catalunya i més en moments com l’actual perquè s’estan dient moltes mentides sobre el que passa, dient que moltes empreses marxen quan l’únic que han fet és canviar la seva seu social. I en positiu també, eh? Molta gent no és conscient que Catalunya viu una revolució industrial i econòmica.

Som una de les cinc regions preferides per instal·lar start ups tecnològiques, la segona destinació turística preferida d’Europa i una de les regions més exportadores. Barcelona és la ciutat del món que organitza més congressos. Tot això s’ha de saber. Cal fer més pedagogia perquè els empresaris siguin conscients del potencial que tenim. I tot això amb un Estat en contra. Imagina’t amb un Estat a favor. En 10 o 15 anys podríem ser un dels països més rics d’Europa.

La Cambra ha deixat de banda a les pimes i als autònoms?
Miquel Valls i la seva junta no han defensat prou el teixit empresarial d’autònoms i pimes. Sempre ha fet grans discursos lligats a les grans empreses i a l’oligarquia de Madrid. La liberalització dels horaris comercials són un bon exemple del tipus de mesures que s’han defensat i que van en contra del petit comerç. La Cambra ha de mirar d’una vegada per totes cap a les empreses de Catalunya perquè és l’única organització que representa a tot el teixit empresarial. Foment del Treball i Pimec representen els seus associats, però la Cambra ha de treballar per totes les empreses i en especial les petites, ja que les grans tenen els seus propis mecanismes i recursos.

Les eleccions es presenten bastant renyides. Esteu oberts a possibles aliances si no aconseguiu una majoria suficient?
Tot el que sigui mantenir la situació actual no en volem saber res i si hi ha un president continuista, acabarem a l’oposició (riu). No tenim res a pactar amb la candidatura de Carles Tusquets, que és la més continuista i la que compta més amb les grans empreses. I amb la de Ramon Macià tampoc per molt que digui que no té res a veure amb Miquel Valls. Ha estat 20 anys a la Cambra amb càrrecs importants i si, no ha canviat certes coses, deu ser que no li interessava tant.

Per tant, només quedaria una opció.
L’única candidatura amb la qual podem trobar punts en comú és a la de l’Enric Crous. No tant per ell en concret com pel perfil d’empreses que s’hi apleguen, que estan a l’òrbita de FemCat. L’eix país és vital i creiem que FemCat són els més receptius als nostres postulats i podríem donar suport a tot el que vagi en aquesta direcció. Fins i tot hem mantingut algunes converses i encara que la nostra intenció no és fer-lo president, sí que podríem donar suport a un candidat consensuat amb ells –que es triaria en funció de qui obtingués més seients al ple–. De tota manera, encara és molt aviat per parlar d’aquestes coses.

Més notícies

Confirmats gairebé 200 candidats a les 40 vocalies del ple de la Cambra de Comerç

Notícia: Confirmats gairebé 200 candidats a les 40 vocalies del ple de la Cambra de Comerç
Comparteix
Grans empreses com Abertis, CaixaBank i Naturgy ja s’han assegurat un seient mitjançant una aportació econòmica
Notícia: Confirmats gairebé 200 candidats a les 40 vocalies del ple de la Cambra de Comerç - Mobile
Els 40 empresaris independentistes ja han formalitzat la seva candidatura a les eleccions de la Cambra / XFDC

Joel Joan: “La Cambra de Comerç no pot estar al servei de l’oligarquia de Madrid”

Notícia: Joel Joan: “La Cambra de Comerç no pot estar al servei de l’oligarquia de Madrid”
Comparteix
La candidatura independentista s'ha presentat en societat amb un discurs directe i confia en la capacitat de mobilització de l'ANC
Notícia: Joel Joan: “La Cambra de Comerç no pot estar al servei de l’oligarquia de Madrid” - Mobile
Joan Font, Joel Joan, Mònica Roca i Joan Canadell, a la candidatura independentista a la Cambra de Comerç / ACN/Cedides

Una candidatura independentista revoluciona les eleccions a la Cambra de Comerç

Notícia: Una candidatura independentista revoluciona les eleccions a la Cambra de Comerç
Comparteix
Un equip de 40 empresaris concorrerà als comicis per "trencar les dinàmiques" de l'ens i acabar amb el servilisme amb Madrid
Notícia: Una candidatura independentista revoluciona les eleccions a la Cambra de Comerç - Mobile

L’empresari independentista Joan Canadell també vol presidir la Cambra de Comerç

Notícia: L’empresari independentista Joan Canadell també vol presidir la Cambra de Comerç
Comparteix
El fundador de Petrolis Independents advoca perquè l'entitat actuï "en clau catalana"
Notícia: L’empresari independentista Joan Canadell també vol presidir la Cambra de Comerç - Mobile
L'associació 50a50 no formarà part de la candidatura conjunta d'Enric Crous i José Maria Torres / ACN

L’associació de dones 50a50 trenca amb la candidatura Crous-Torres a la Cambra

Notícia: L’associació de dones 50a50 trenca amb la candidatura Crous-Torres a la Cambra
Comparteix
El trident de candidatures a l'ens es trenca en dos per "tensions" en les negociacions
Notícia: L’associació de dones 50a50 trenca amb la candidatura Crous-Torres a la Cambra - Mobile
La candidatura d'Enric Crous i José Maria Torres compta amb el suport explícit de Pimec / ACN

Els dos principals candidats a la Cambra s’uneixen i pacten alternar-se a la presidència

Notícia: Els dos principals candidats a la Cambra s’uneixen i pacten alternar-se a la presidència
Comparteix
L'exdirectiu de Damm i el president de Numintec formalitzen la seva candidatura conjunta amb el suport de Pimec
Notícia: Els dos principals candidats a la Cambra s’uneixen i pacten alternar-se a la presidència - Mobile
El president de Pimec, Josep González, assistirà a la presentació de la candidatura conjunta / ACN

Pimec es posiciona i dona suport a la candidatura de Crous i Torres a la Cambra

Notícia: Pimec es posiciona i dona suport a la candidatura de Crous i Torres a la Cambra
Comparteix
La patronal considera que els dos empresaris representen "àmpliament" el teixit de pimes i autònoms
Notícia: Pimec es posiciona i dona suport a la candidatura de Crous i Torres a la Cambra - Mobile
Enric Crous, en un moment de l'entrevista amb el Via Empresa / Àngel Bravo

L’aliança entre Crous i Torres per presidir la Cambra de Barcelona

Notícia: L’aliança entre Crous i Torres per presidir la Cambra de Barcelona
Comparteix
Els dos candidats ultimen els detalls per presentar una llista conjunta a les eleccions camerals
Notícia: L’aliança entre Crous i Torres per presidir la Cambra de Barcelona - Mobile

La Cambra de comerç reclama les inversions pendents en Rodalies

Notícia: La Cambra de comerç reclama les inversions pendents en Rodalies
Comparteix
L'entitat comercial apunta que el servei de Renfe és l'únic que ha perdut passatgers comparat amb el 2006
Notícia: La Cambra de comerç reclama les inversions pendents en Rodalies - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa