Un emblema més de la Barcelona popular i perifèrica es troba en un estat “deplorable”. Al mateix temps que uns projectes urbanístics amenacen altres icones obreres, com la Colònia Castells i el barri del Camp de la Creu, l’alarma ha saltat també a la Torre de les Aigües del Besòs, engegada en aquest cas per l’Arxiu Històric del Poblenou, a qui l’Ajuntament va cedir l’immoble el 2014. La brutícia acumulada a l’interior de la talaia ha forçat l’entitat a cancel·lar les visites guiades que oferia cada setmana des de fa vuit anys, gairebé de forma ininterrompuda.

L’Arxiu responsabilitza al consistori que el monument s’hagi hagut de tancar sine die i el culpa de desatendre tota tasca de manteniment. “L’última vegada que es va netejar va ser fa tres anys, quan s’hi van acabar de fer obres. Des d’aleshores, res”, es queixa el president de l’Arxiu Històric del Poblenou, Jordi Fossas. De no mediar solucions, l’associació tem que haurà de retallar encara més l’agenda cultural que brinda a barris del districte de Sant Martí.

Fossas és eloqüent quan es refereix a l’abandonament que creu que es respira dins de la construcció, aixecada fa 140 anys i convertida en un mirador privilegiat de Barcelona. “Em cau la cara de vergonya haver d’ensenyar-la tal com està quan ve un grup que ens demana veure-la”, admet el responsable de l’Arxiu, que enumera els defectes que pensa que haurien de fer envermellir l’Ajuntament, propietari del monument etiquetat com a Bé Cultural d’Interès Local: “Els vidres estan tan bruts que no es veu gairebé l’exterior. A les escales, que són de vidre, hi ha dos dits de porqueria. I sap aquelles volves que corren per l’oest americà? Doncs a la torre corren volves de porqueria”.

Brutícia a l'interior de la Torre de les Aigües del Besòs / Jordi Play
Brutícia a l’interior de la Torre de les Aigües del Besòs / Jordi Play

Fossas atribueix desídia al districte de Sant Martí per endreçar un edifici que, recalca, forma part de la identitat de Barcelona. La Torre de les Aigües del Besòs va abastir durant dècades a la fàbrica Macosa, un dels epicentres del moviment obrer català.

“És un monument de la ciutat i és patrimoni de tots, però l’Ajuntament el té en un estat lamentable”, retreu el president de l’Arxiu Històric. Subratlla que la deixadesa que recriminen al consistori és l’única raó que ha forçat el tancament d’un monument que, per altra banda, presenta un bon estat de conservació. “No ens ha quedat més remei mentre això no porti una nova línia. Per ara, és impossible seguir fent visites”, resol Fossas.

El districte admet disfuncions

L’entitat assegura que va darrere del districte des de fa tres anys perquè condicioni l’edifici. “Però ens han ignorat”, afirma Fossas, estupefacte perquè l’Ajuntament menystingui la cura d’un immoble protegit: “No s’entén que no es faci una neteja mínima, simplement perquè resulti higiènic. Com és que l’Ajuntament, amb tot el múscul i la potència que té, no ho pot fer? No soc capaç d’entendre-ho”

Marca de trepitjades a l'interior de la Torre de les Aigües del Besòs / Jordi Play
Marca de trepitjades a l’interior de la Torre de les Aigües del Besòs / Jordi Play

El districte de Sant Martí reconeix al TOT Barcelona que calen canvis per assegurar un manteniment adequat a la Torre de les Aigües. La institució sosté que és necessari “reformular els termes de la concessió” que l’Arxiu Històric té atorgada fins a 2029, amb opció d’ampliar-la cinc anys més. El document de cessió vigent estableix que l’entitat ha de netejar tot el conjunt, que inclou la Casa de Vàlvules, adherida a la talaia i seu de l’associació.

Fossas subratlla que les dimensions del monument superen les capacitats de l’associació i fan inviable que pugui assumir-ne el manteniment. “Ens encarreguem de la cura de la Casa de Vàlvules, però l’Ajuntament s’ha de responsabilitzar de la Torre de les Aigües. És un edifici de 50 metres d’alçada, amb 1.311 graons, una escala de cargol, vidres exteriors que necessiten que algú s’hi enfili per netejar-los… Cal un tractament d’una empresa especialitzada, no ho pot fer qualsevol”, distingeix el dirigent.

L'Arxiu Històric del Poblenou denuncia falta de manteniment i de neteja a la Torre de les Aigües del Besòs per part de l'Ajuntament / Jordi Play
L’Arxiu Històric del Poblenou denuncia falta de manteniment i de neteja a la Torre de les Aigües del Besòs per part de l’Ajuntament / Jordi Play

Un obstacle burocràtic

Fossas explica que el regidor de Sant Martí, David Escudé (PSC), i altres alts càrrecs de Sant Martí van reunir-se amb l’Arxiu Històric el setembre passat. Assegura que van coincidir amb l’entitat i compartien que el districte ha de fer-se càrrec en exclusiva de la cura del monument. “Però han passat mesos des d’aleshores i no s’ha fet res. D’aquí el malestar”, assenyala Fossas.

Detall de l'interior de la Torre de les Aigües del Besòs / Jordi Play
Detall de l’interior de la Torre de les Aigües del Besòs / Jordi Play

Les clàusules que regulen la cessió de la torre a l’Arxiu Històric obstaculitzen la solució per ara. A parer de responsables del districte, és impossible contractar un servei de neteja mentre el document de l’acord no es modifiqui. “Això pot trigar ben bé un any o més”, tem Fossas, que lamenta que hagi calgut que l’entitat pressioni a les xarxes socials i suspengui les visites guiades “perquè el districte es bellugui”.

En tot cas, l’associació creu que sí que hi ha escletxes per adequar el monument per dins sense esperar que s’activi la burocràcia, habitualment lenta. “La torre és un equipament de Barcelona i la normativa diu que, en general, la neteja i el manteniment en aquests casos és obligació de l’Ajuntament. És una norma superior al document de cessió. Si és així però no ho fan, de què parlem? És una presa de pèl”, deixa anar Fossas.

L'interior de la Torre de les Aigües del Besòs / Jordi Play
L’interior de la Torre de les Aigües del Besòs / Jordi Play

Per la seva banda, ERC ha instat al districte de Sant Martí perquè desbloquegi “una solució immediata al problema de neteja que pateix la Torre de les Aigües del Besòs”, indica el prec que la formació ha registrat. Els republicans demanen que el remei “no esdevingui un fet puntual, sinó que es perllongui en el temps” per tal que l’Arxiu Històric del Poblenou reprengui la rutina sense noves alteracions.

Oferta cultural en risc

Al marge de la disputa sobre qui conserva l’immoble, l’Arxiu Històric del Poblenou protesta també per l’aportació que rep de l’Ajuntament. Ingressa una subvenció de 3.000 euros, un import que no ha variat els últims anys tot i que l’entitat ha reclamat que augmenti per afrontar el costos ordinaris de l’immoble.

“Les despeses fixes són 9.000 euros. Tenim 300 socis, que fan una aportació de 18 euros a l’any, que representen uns 5.400 euros d’ingressos. Amb la subvenció, arribem a 8.400 euros, així que cada any comencem amb un dèficit de 600 euros només per poder obrir la porta”, fa números el responsable de l’Arxiu, que acusa l’Ajuntament d’“escanyar” l’associació.

L'interior de la Torre de les Aigües del Besòs / Jordi Play
L’interior de la Torre de les Aigües del Besòs / Jordi Play

“Ens hem plantejat fer serveis mínims; és a dir, tancar la paradeta i atendre només els nostres socis”, indica Fossas. L’entitat rumia prescindir de conferències, concerts i la resta d’activitats culturals obertes a veïns de Sant Martí, en cas que el govern municipal no atengui les reclamacions. “Si no millora el finançament, no millora la neteja i el manteniment i la promoció que l’Ajuntament ha de fer no tira endavant de forma decidida i ferma, ens veurem obligats a tancar tot tipus d’activitats”, alerta el president de l’Arxiu.

Més notícies
Incineradora de Sant Adrià de Besòs (Barcelona) | Foto: Tersa

La Generalitat avala els nivells de contaminació de la incineradora del Besòs

Notícia: La Generalitat avala els nivells de contaminació de la incineradora del Besòs
Comparteix
El regidor i president de TERSA Eloi Badia desvincula aquest estudi de la seva imputació per presumpte delicte ecològic
Notícia: La Generalitat avala els nivells de contaminació de la incineradora del Besòs - Mobile
Elisenda Alamany (ERC) i David Escudé (PSC), al barri del Besòs i el Maresme / JR

Pacte sense presència dels comuns per reobrir una escola d’adults al Besòs

Notícia: Pacte sense presència dels comuns per reobrir una escola d’adults al Besòs
Comparteix
ERC i el PSC oficialitzen el retorn del centre tancat el 2014 i recalquen que és un acord entre els republicans i el govern
Notícia: Pacte sense presència dels comuns per reobrir una escola d’adults al Besòs - Mobile
Un edifici amb problemes d'estructura al barri del Besòs-Maresme JORDI PLAY

Barcelona fa esperar l’aluminosi del Besòs i el Maresme

Notícia: Barcelona fa esperar l’aluminosi del Besòs i el Maresme
Comparteix
L’Ajuntament havia d’inspeccionar 45 comunitats entre 2020 i 2021 abans d’arrencar les obres, però només porta 15 escales examinades
Notícia: Barcelona fa esperar l’aluminosi del Besòs i el Maresme - Mobile
La consellera Violant Cervera, acompanyada per l'alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, i la portaveu dels veïns de Venus, Paqui Jiménez, en l'oficina tècnica oberta a la Mina / JR

El Govern evita ara posar data al desallotjament del bloc malmès a la Mina

Notícia: El Govern evita ara posar data al desallotjament del bloc malmès a la Mina
Comparteix
L'oficina tècnica que ha de tirar endavant el reallotjament dels veïns i l'enderroc del bloc Venus obre amb gairebé un any de retard
Notícia: El Govern evita ara posar data al desallotjament del bloc malmès a la Mina - Mobile

Nou comentari

Comparteix