Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’empresariat pressiona Colau per dissuadir-la de regular el turisme
  • CA

Una vintena d’entitats representatives de l’empresariat i del comerç han auspiciat un manifest en què insten a deixar el turisme de banda del debat polític a l’Ajuntament de Barcelona i permetre que torni a créixer per reactivar l’economia de la ciutat després de més de dos anys de pandèmia. Organitzacions com Foment del Treball, Pimec, l’associació d’apartaments turístics Apartur, la patronal comercial Barcelona Oberta, el Gremi d’Hotels, el Gremi de Restauració i el festival Primavera Sound han signat l’acord, que arriba just després que el govern de l’alcaldessa Ada Colau hagi manifestat que pretén regular la presència de turistes al centre de ciutat per evitar amuntegaments a places i carrers.

El manifest postula que “l’activitat turística no sigui instrumentalitzada novament com a una eina política a Barcelona“. El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha afirmat que el consistori vol vol limitar el turisme al centre de la ciutat amb efectes immediants després d’haver criticat les “aglomeracions insuportables” que s’han tornat a formar durant la Setmana Santa a diferents punts del centre de Barcelona. La multitud que ha tornat a ocupar el nucli històric de la ciutat preludia el possible retorn massiu de visitants a laciutat després que els pitjors mesos de la Covid hagin quedat enrere.

Des de l’àmbit polític municipal s’està recuperant un debat enquistat entorn al turisme i el seu desenvolupament a Barcelona, amb una base negativa i poc constructiva“, qüestionen les organitzacions signants. A més, avisen que el debat sobre l’impacte d’aquest sector sobre la ciutat tan sols condueixen a la “polarització i la crispació” de la societat barcelonina. “Els objectius per al desenvolupament turístic de la ciutat estan clars i consensuats per part de tots els agents: qualitat i sostenibilitat”, ha destacat Foment del Treball, una de les organitzacions empresarials signants.

“Prejudicis ideològics”

“Apel·lem a la responsabilitat de les formacions polítiques municipals i a la seva capacitat de diàleg i treball serè, racional i objectiu, sense apriorismes, prejudicis ni condicionants ideològics“, ha resumit Foment en un comunicat. L’organització empresarial ha subratllat que, “després de dos anys dramàtics” per la Covid, “les darreres setmanes Barcelona està vivint una incipient i positiva reactivació del seu teixit empresarial, social, laboral i cultural, que està permetent, de forma lenta i gradual, recuperar un pols i un ritme normalitzat a la ciutat”.

La patronal ha recalcat que és una “situació del tot anhelada pel conjunt de la societat barcelonina”. Foment subratlla que Barcelona “ha viscut i patit la paralització quasi complerta de tota activitat a la ciutat, la desaparició i tancament constants de locals comercials, culturals, hotelers i de restauració així com, la clara afectació sobre milers de llocs de treball”. L’organització creu que els dos anys de davallada de l’activitat econòmica i del tràfec de visitants a la ciutat han evidenciat que “els rèdits positius” del turisme són “indispensables” per a Barcelona.

L’opinió dels guies turístics

En paral·lel, l’Ajuntament ha avançat que estudia mesures per regular l’accés a la plaça de Sant Felip Neri, una de les que rep més afluència de visitants a Ciutat Vella. “No pot ser que hi hagi 12 grups simultàniament”, va rebutjar Rabassa en una entrevista recent a betevé. La solució que l’Ajuntament planifica passa per limitar el nombre de persones per cada guia turístic i prohibir els altaveus a barris com el Gòtic, la Barceloneta o la Ribera.

Per contra, els guies turístics responsabilitzen el consistori dels col·lapses per la presència de nou d’un gran nombre de turistes. L’Associació de Guies Turístics de Catalunya (Aguicat) recrimina una planificació de la mobilitat errònia al consistori. Sosté que el motiu de les aglomeracions és que la parada per a busos turístics es centralitzi en una única parada a la plaça de Correus i que no té tant a veure amb el nombre de viatgers que tornen a Barcelona.

Més notícies
El propietari d’un bar de Barcelona, còmplice de robatoris de mòbils
Notícia: El propietari d’un bar de Barcelona, còmplice de robatoris de mòbils
Comparteix
Ell i una carterista robaven i guardaven el material dins del rentaplats de l'establiment
Turistes al Passeig de Gràcia, davant de la Pedrera / Foto: Jordi Play
Els guies turístics culpen l’Ajuntament del malestar pel turisme a Ciutat Vella
Notícia: Els guies turístics culpen l’Ajuntament del malestar pel turisme a Ciutat Vella
Comparteix
El fet que hi hagi una sola parada per a autocars turístics davant de Correus complica la mobilitat dels grups i crea col·lapse al barri Gòtic, lloc de pas obligat
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez LLibre / EP
Sánchez-Llibre titlla de “populistes” les polítiques de Colau
Notícia: Sánchez-Llibre titlla de “populistes” les polítiques de Colau
Comparteix
El president de Foment de Treball assegura que negar l'ampliació de l'aeroport del Prat i la prohibició dels vehicles repercuteixen negativament als empresaris catalans
Una terrassa al carrer Enric Granados de l'Eixample / Foto: Jordi Play
Els comerciants maniobren per reduir l’abast del pla d’usos de l’Eixample
Notícia: Els comerciants maniobren per reduir l’abast del pla d’usos de l’Eixample
Comparteix
Els botiguers treballen també en la creació d'una Capitalitat Europea del Comerç de Proximitat que s'estreni el 2023 a Barcelona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa