Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un immens erm aïllat, sense veïns i polèmic al Primavera Sound madrileny
  • CA

El Primavera Sound aterrarà en un escenari ben diferent al que ha acostumat al seu públic quan el multitudinari festival de música es divideixi entre Catalunya i la Comunitat de Madrid el 2023. L’acord que els organitzadors han tancat amb les autoritats madrilenyes després de discrepar amb l’Ajuntament de Barcelona durà el certamen a repartir els concerts entre l’habitual ubicació al parc del Fòrum i una esplanada de 200.000 metres quadrats situada a uns 40 quilòmetres de la capital espanyola, la Ciudad del Rock d’Arganda del Rey.

La ubicació escollida per a la incursió del Primavera Sound a Madrid és un erm immens requalificat enmig del no-res en plena bombolla immobiliària. L’operació urbanística va ser controvertida i es va propiciar per encabir els concerts de Rock in Rio. Va resultar ser tot un desastre: només es van allotjar tres edicions del macrofestival abans que s’abandonés el terreny, infrautilitzat des de fa una dècada i amb un cost de manteniment per a l’Ajuntament d’Arganda del Rey que es va quantificar en mig milió d’euros anuals.

A prop d’una autovia i envoltat de camps, el parc musical va imposar-se a la plataforma logística que estava previst construir al solar per crear uns 6.000 llocs de feina. Exdirigents del PP esquitxats anys després en trames de corrupció van promoure el canvi, abocant milions d’euros de fons públics per acondicionar la parcel·la. Van ser interrogats al respecte en una comissió d’investigació de l’Assemblea de Madrid.

L’antítesi del Fòrum

A simple vista, la Ciudad del Rock és un descampat rònec que és ben bé l’antítesi del Fòrum, on l’escenari es munta a poques desenes de metres d’habitatges: el recinte madrileny és entre cinc i nou quilòmetres del nuclis habitats més pròxims, tan sols ha acollit actuacions a comptagotes en la darrera dècada i tractar d’arribar-hi en transport públic és una odissea quasi inviable. Tant si s’optés per desplaçar-s’hi en bus com en metro, seria necessari més d’un trasbordament i encara després caldria caminar durant cosa de mitja hora per vials sense vorera per a vianants. En canvi, les parades són a tocar del Fòrum.  

La Ciudad del Rock, a Arganda del Rey, nova ubicació del Primavera Sound que se suma al Fòrum de Barcelona / Turismo Madrid
La Ciudad del Rock, a Arganda del Rey, nova ubicació del Primavera Sound que se suma al Fòrum de Barcelona / Turismo Madrid

Associacions veïnals del districte de Sant Martí recalquen els forts contrastos entre la pròxima seu madrilenya del festival i el Fòrum, on el Primavera va instal·lar-se per primer cop el 2005. “No és el mateix muntar un acte multitudinari fora de la ciutat, on no viu ningú, que al Fòrum, amb habitatges situats a 100 metres i on la gent ha d’anar a treballar l’endemà dels concerts”, distingeix José Manuel Sánchez, un dels dirigents veïnals que s’han significat els últims anys a favor de descarregar d’esdeveniments el Fòrum, atapeït d’espectacles de gran format entre primavera i estiu.

Les queixes per brutícia, botellots i soroll de matinada han sovintejat als barris de Diagonal Mar i del Besòs i el Maresme. “On s’ho emporten a Madrid no hi ha molèsties, perquè és un polígon”, destaca Sánchez, que proposa traslladar festivals del Fòrum a un espai equiparable a Ciudad del Rock a Barcelona o la seva corona: “Podrien emportar-s’ho a la Zona Franca o es podria trobar un lloc a l’àrea metropolitana sense habitatges a prop, però no volen. A la vorera del davant del Fòrum, hi ha un hospital especialitzat en el tractament de l’apnea del son. Els pacients han de dormir tota la nit per fer-los el seguiment, però n’hi ha hagut que des de l’habitació sentien el soroll del concert. És això normal? Si els festivals comporten un benefici econòmic per a Barcelona, ho estem pagant a costa de la nostra salut”.

Aquí no es fan en un polígon o en un lloc apartat, com a Arganda del Rey. Aquí és enmig de la ciutat. No podem comparar una cosa amb l’altra”, opina Enric Navarro, president de la nova Associació Plataforma Stop Concerts. L’entitat ultima una demanda al jutjat en què preveu sol·licitar la suspensió cautelar dels certàmens programats al Fòrum que estigui previst que acabin a altes hores de la matinada. Al Primavera Sound, amb doble sessió d’actuacions el pròxim juny, s’espera que les actuacions s’allarguin alguns dies fins a les 05.30 hores, inclús en dijous.

“El problema no és només el Primavera Sound. Al Fòrum tenim la Telecogresca, la Feria d’Abril i d’altres”, recorda Navarro. Segons dades conegudes per Stop Concerts, BSM -l’empresa municipal que gestiona el parc- preveu enguany 33 dies amb musicals de gran format i en 25 acabaran més enllà de les 23.30 hores. El membre de la plataforma també és partidari de descongestionar el Fòrum de grans xous i emplaçar-los en zones industrials gens poblades. “O que facin com a Madrid i marxin uns quants quilòmetres més enllà”, suggereix Navarro, que advoca per substituir l’acumulació de macroconcerts per una altra oferta d’activitats al Fòrum.

Més notícies
Protesta a Kíev contra la invasió de Rússia a Ucraïna / Sergei Chuzavkov (SOPA Images via ZUMA Press Wire - DPA)
Ucraïnesos a Barcelona es plantegen tornar al seu país i combatre Rússia
Notícia: Ucraïnesos a Barcelona es plantegen tornar al seu país i combatre Rússia
Comparteix
"Hi ha reunions sobre com fer classes militars, perquè ells ens maten [els russos] i hem de fer alguna cosa", assegura Olha Dzyuban, presidenta de l'associació ucraïnesa Djerelo
L'Anita sortint al carrer amb el Jeróme. Foto Sandra Gross
El projecte ‘Baixem al carrer’ del Poble-sec s’exposa al festival Fine Art d’Igualada
Notícia: El projecte ‘Baixem al carrer’ del Poble-sec s’exposa al festival Fine Art d’Igualada
Comparteix
Les imatges de Sandra Gross retraten la feina dels voluntaris i dels treballadors

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa