Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El projecte ‘Baixem al carrer’ del Poble-sec s’exposa al festival Fine Art d’Igualada
  • CA

La fotògrafa Sandra Gross va documentar, des de l’any 2018 fins que va arribar la pandèmia, el dia a dia dels participants de ‘Baixem al Carrer’, el programa de la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec que ajuda a persones grans amb mobilitat reduïda a poder sortir de casa. El resultat es pot veure a partir d’aquest divendres 25 de febrer i fins al 26 de març al Museu de la Pell d’Igualada, en el marc de la 10a edició del festival de fotografia FineArt.

Una de les imatges mostra l’Anita, una veïna del Poble-Sec, a qui Jeróme ajuda a sortir al carrer, on l’espera la seva neboda per dur-la a l’òptica. Anita, de cent anys i gran lectora, no podia fer-se unes ulleres noves perquè simplement no podia baixar al carrer, explica Sandra Gross. “El primer dia que vaig anar a fer-li fotografies, es va retrobar amb la seva veïna, amb la qual feia quatre anys que no es veia”.

La de l’Anita és una de la vintena d’històries que relata l’exposició ‘Sortir al carrer’. Sandra Gross, també veïna del barri, explica que la idea d’aquest treball va sorgir en trobar-se un dia amb una amiga seva, la Dina, quan passejava un home gran en cadira de rodes: era voluntària del projecte ‘Baixem al carrer’, i ajudava a persones en situació de mobilitat reduïda a sortir de casa perquè “poguessin passejar i gaudir del sol i de la companyia”. “I vaig voler documentar-ho, perquè quedés constància de la feina que fan totes les persones voluntàries”.

Les imatges de Gross endinsen al públic a l’interior dels pisos i de la vida d’aquestes persones, a les escales i als replans dels edificis, sovint antics, alts i estrets, i molts sense espai per un ascensor. Les instantànies documenten l’aïllament i solitud que pateixen moltes persones grans, confinades a casa ja abans que arribés la pandèmia, però també la “la generositat dels voluntaris, que dediquen el seu temps als altres” i la “sensibilitat dels treballadors”, explica la fotògrafa.

Baixem al carrer

El projecte va néixer el 2009 al Poble-sec impulsat per la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec i actualment està estès a altres barris de Barcelona, gestionats per diverses entitats. Al Poble-sec hi participen unes 25 persones voluntàries que atenen 35 persones grans. L’any 2019 el projecte va quedar interromput per la pandèmia. Durant el confinament més estricte, es van cancel·lar les sortides al carrer, tot i que els usuaris van mantenir el contacte telefònic i es van fer diferents tasques de suport, com la gestió de compres i material. Avui han pogut recuperar les activitats normals, però la coordinadora del projecte, Eva Galofré, explica que “el confinament va deixar una petjada emocional i física en les persones grans i cuidadores” i van haver de fer sessions de teràpia emocional i fisioteràpia a domicili.

Segons dades de l’Ajuntament (any 2021) al barri de Poble-sec un 28,6% de les persones de més de 65 anys viuen soles. I, segons l’informe de l’Agència de Salut Pública de Barcelona La salut de Barcelona. Monogràfic: condicions de vida i de salut de les persones grans de Barcelona, 2018, el 17% de les persones grans de la ciutat no tenen ascensor.

 Estigues informat de l’actualitat del món de la cultura popular a Tornaveu.

TORNAVEU

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa