Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els guies turístics culpen l’Ajuntament del malestar pel turisme a Ciutat Vella

2,1 quilòmetres a peu, mitja hora enfilant via Laietana, o 2,4 quilòmetres i 35 minuts travessant el barri gòtic fins a arribar a La Pedrera, al capdamunt del passeig de Gràcia. És la ruta obligada que han de fer els grups de turistes que han contractat serveis de guia turístic a Barcelona si arriben en autocar, perquè aquests només poden desencotxar a la parada autoritzada que hi ha davant de l’edifici de Correus, al peu de Via Laietana. “El barri gòtic ja no és només un punt d’interès turístic, s’ha convertit en lloc de pas obligat de molts grups que arriben en autocar i que volen anar a La Pedrera o a la Casa Batlló i es veuen obligats a recórrer a peu llargues distàncies. Com que l’Ajuntament només autoritza aquesta parada de Correus, queda col·lapsat de turistes el camí fins a la plaça de Catalunya. Les aglomeracions són evidents, però no té tant a veure amb el nombre de turistes per grup com amb la planificació de la mobilitat errònia”, denuncia en conversa amb el TOT Barcelona la presidenta de l’Associació de Guies Turístics de Catalunya (Aguicat), Macarena Bergada.

Els guies professionals asseguren que fa molt de temps que alerten el consistori d’aquest col·lapse, que al seu entendre té una solució molt senzilla, habilitar altres punts de parada i recollida de turistes. Una mesura que “promouria altres barris com el Raval o Sant Antoni alhora que descongestionaria el Gòtic. Es reduirien les aglomeracions i s’ensenyarien altres punts d’interès de la ciutat. És fàcil, però necessitem una logística que ens ho permeti”, explica la representant dels guies professionals, que insisteix que és una qüestió de voluntat política.

Un grup de turistes fa fotos a la plaça de Garriga i Bachs, a tocar de Sant Jaume G.A

El bus turístic, un privilegiat

A hores d’ara, a la parada d’autocars que hi ha davant de La Pedrera només hi poden parar grups d’estudiants i grups de mobilitat reduïda sempre que es faci reserva prèvia, relata la presidenta de l’Aguicat. Una circumstància que els guies professionals consideren “discriminatòria per a una part dels nostres visitants, com per exemple els jubilats, als quals els obligues a fer més de dos quilòmetres a peu per veure la Pedrera, o a grups de famílies que venen en minibus i els fas baixar lluny, reduint la qualitat del servei que volem oferir. Al final, el que ensenyem als visitants és que Barcelona no és una ciutat accessible i que no cuidem el turisme”, alerta la Macarena Bergada.

Per contra, els guies turístics posen de manifest que el bus turístic, propietat de TMB, té privilegis com “poder parar a tot arreu”: “Es formen unes cues terribles a les voreres de la plaça de Catalunya per pujar al bus turístic, que opera sense cap limitació. Doncs això és una altra discriminació. Si es posen límits, han de ser per a tothom”, conclou la representant dels guies acreditats.

Un bus turístic de la ciutat de Barcelona al seu pas per la Diagonal / ACN
Un bus turístic de la ciutat de Barcelona al seu pas per la Diagonal / ACN

Prohibir altaveus, optar pels àudiotransmissors

Sobre la possiblitat que va posar sobre la taula el consistori després de Setmana Santa de limitar el nombre de participants en un grup turístic, una competencia que en tot cas és de la Generalitat, l’Aguicat considera que “no seria just que la mesura afectés tot el col·lectiu de turistes, perquè per exermple, els grups escolars, si han de pagar dos guies potser ja s’ho pensen i no fan la visita”, alerta la presidenta.

De fet, consideren que és millor “prohibir els altaveus que reduir aforament de grups”, una competencia que sí que és municipal i que creuen que hauria d’haver-se aplicat fa anys, tal i com va recomanar l’aleshores síndica de Barcelona Maria Assumpció Vilà el 2017, tot fent obligatori d’ús dels àudiotrasmissors. “Això milloraria molt la qualitat de la visita, el fet de no haver estar cridant pel carrer, eliminant contaminació acústica i donant una mala imatge. I com en les parades, si no s’ha mogut fitxa és perquè l’Ajuntament no ha volgut”.

Turistes fent-se fotos davant la Sagrada Família per Setmana Santa / ACN
Turistes fent-se fotos davant la Sagrada Família per Setmana Santa / ACN

L’Ajuntament canviarà rutes del bus turístic

El consistori també ha anunciat que estudia regular l’accés de turistes en determinats espais, com de fet ja es fa al Parc Güell, per exemple. Però sobre la regulació de la mobilitat, el regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, reconeixia en una entrevista a Betevé que “és més complex”. Amb tot, ha anunciat que el consistori està fent “un treball important de regulació de la mobilitat que passa per mirar d’assegurar que l’entrada i sortida d’autocars es faci en grans estacions centrals, com l’estació del Nord, però també en altres que evitin la circulació indiscriminada per la ciutat”.

En aquest sentit, el regidor considera que “el bus turístic permet una regulació eficient del turisme i per tant s’obriran noves rutes”, i reconeix que “hi ha pressió empresarial, i els guies en són part, perquè puguin parar els autocars a prop dels llocs on treballen”. Marcé, a més, avança que es posarà una zona bus a la Diagonal, que permetrà alliberar una part de la pressió de passeig de Gràcia.

Fonts municipals confirmen al TOT que l’Ajuntament ja ha mantingut converses amb la Generalitat sobre la possibilitat de limitar l’aforament als grups amb guia turístic, i reconeix que prohibir els altaveus és una competència municipal.

Ara caldrà veure si aquest estiu ja s’aprecien canvis, o si per contra, les aglomeracions a Ciutat Vella es mantenen, més tenint en compte que la Setmana Santa ha estat una prèvia de la recuperació del gruix del turisme prepandèmia, arribant a ocupacions del 90%.

Més notícies
Grups de turistes a Sant Felip Neri la Setmana Santa de 2022 / Twitter - Josep Maria Boronat

El govern Colau sospesa regular l’accés a la plaça de Sant Felip Neri

Notícia: El govern Colau sospesa regular l’accés a la plaça de Sant Felip Neri
Comparteix
El govern d'Ada Colau i Jaume Collboni negocia internament com pal·liar les aglomeracions turístiques
Notícia: El govern Colau sospesa regular l’accés a la plaça de Sant Felip Neri - Mobile
La Rambla, a Ciutat Vella, en una imatge d'arxiu / ACN

L’Ajuntament vol limitar el turisme a Ciutat Vella i prohibir els altaveus

Notícia: L’Ajuntament vol limitar el turisme a Ciutat Vella i prohibir els altaveus
Comparteix
Demana a la Generalitat que permeti al consistori regular l'activitat dels guies turístics i prohibir els altaveus en alguns punts de la ciutat
Notícia: L’Ajuntament vol limitar el turisme a Ciutat Vella i prohibir els altaveus - Mobile
L'Ajuntament lamenta la massificació d'aquests dies a Ciutat Vella JORDI PLAY

“Aglomeracions insuportables”: així ha viscut l’Ajuntament la Setmana Santa

Notícia: “Aglomeracions insuportables”: així ha viscut l’Ajuntament la Setmana Santa
Comparteix
El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, critica la invasió de turistes al districte després dels dies de festa
Notícia: “Aglomeracions insuportables”: així ha viscut l’Ajuntament la Setmana Santa - Mobile
Un turista conversa amb el conductor d'un bicitaxi a Barcelona / ACN

ENQUESTA | Barcelona ha de limitar el retorn del turisme?

Notícia: ENQUESTA | Barcelona ha de limitar el retorn del turisme?
Comparteix
La Setmana Santa ha reobert el debat sobre les aglomeracions a Ciutat Vella i altres punts molt visitats
Notícia: ENQUESTA | Barcelona ha de limitar el retorn del turisme? - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa