Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El govern Colau sospesa regular l’accés a la plaça de Sant Felip Neri
  • CA

El retorn de cop del turisme aquesta Setmana Santa va aixecar polèmica a Ciutat Vella. Els visitants van tornar a omplir espais de barri que havien estat reconquerits pels veïns, com la plaça de Sant Felip Neri. Els dos socis del govern municipal, comuns i socialistes, discrepen sobre com gestionar les tensions turístiques i una de les opcions que negocien és regular l’accés a punts on es produeixen aglomeracions, com aquesta bonica plaça del barri Gòtic.

Així ho ha avançat el regidor de Turisme, Xavier Marcé (PSC), en una entrevista al programa Bàsics de betevé. “Hi ha maneres de regular-ho i ho estem treballant”, ha dit. Com a exemple ha destacat “que determinats espais tinguin la capacitat d’entrada taxada”: “Això s’ha fet amb el Park Güell i es pot fer a petita escala a Sant Felip Neri i a altres llocs”. L’afirmació ha semblat que es referia a un accés de pagament i la presentadora, Eva Arderius, li ha repreguntat si es referia a implantar la venda d’entrades. Marcé ho ha negat però no ha aclarit exactament com veuria possible regular l’accés: “No, amb horaris o màxim de persones que poden entrar… La gestió pot ser més o menys complexe”, ha respost.

A Sant Felip Neri ja existeix una regulació mínima, que impedeix l’accés a la plaça en horari escolar perquè l’espai s’utilitza com a pati d’esbarjo de l’escola que presideix l’espai. Una escola amb famílies del barri molt mobilitzades, per cert, que les darreres setmanes han fet pressió perquè el centre –una concertada d’una congregació religiosa– entri a la xarxa de col·legis públics.

Rebuig veïnal a tancar Sant Felip Neri

Marcé ha sostingut que, si s’impulsen entrades regulades, caldrà “analitzar de forma quirúrgica la implementació de les mesures perquè no es girin en contra”. De fet el precedent que ha citat, l’accés de pagament al Park Güell, va generar una important reacció de rebuig veïnal quan es va implantar en època de Xavier Trias, i això que hi ha un carnet que permet entrar-hi de franc als barcelonins i la recaptació es destina al manteniment i millora del monument d’Antoni Gaudí.

La proposta de Marcé a televisió ha arribat ràpidament al teixit veïnal del Gòtic i els no ha agradat gens ni mica. L’AVV del Gòtic ha titllat d'”irresponsable” el regidor per “arribar a plantejar tancar places i carrers amb entrada, com si fossin un parc temàtic”. L’entitat considera que és “una falta de respecte enorme” als veïns i avisa que no ho permetrà.

Marcé vol hotels més cars

Comuns i socialistes no comparteixen visió sobre la gestió del turisme. S’ha fet evident amb les paraules del regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, que després de Setmana Santa va afirmar públicament que per als veïns del districte –ell hi viu també– la recuperació del turisme es va traduir en “aglomeracions insuportables” que no aporten “res de positiu” i va lamentar que durant la pandèmia no s’hagi aprofitat per “canviar el model econòmic” de la ciutat.

Marcé ha admès que no està d’acord amb les declaracions de Rabassa: “No comparteixo l’enunciat”. Ha deixat clar que està en contra del “decreixement” del turisme a Barcelona: “Vol dir tancar hotels, i penso que no cal”. El que sí que veuria amb bons ulls és una elitització dels allotjaments: “El que s’ha de fer és millorar la qualitat [dels hotels] i a ser possible que Barcelona encareixi la seva oferta hotelera, i ho dic en majúscules”. Així creu que s’aconseguiria prioritzar “una franja turística més selectiva”, és a dir, visitants de més poder adquisitiu.

També vol allargar l’estada mitjana a la ciutat, que ara és de 2,8 nits, perquè arribi a una mitjana de pernoctació de 3,5 nits. L’Ajuntament estima que aquest 2022 ja s’han acumulat aproximadament 5 milions de pernoctacions, encara molt per sota del volum de fa dos anys: suposen el 60% de les del primer trimestre de 2019. El balanç és fruit d’un hivern molt poc turístic encara, amb l’última onada de coronavirus encara cuejant, i una Setmana Santa molt positiva pels hotelers amb una ocupació del 85%. La previsió municipal és que la recuperació de visitants vagi a més i el 2022 tanqui amb un 80% del turisme prepandèmia.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a maig 04, 2022 | 10:38
    JordiP maig 04, 2022 | 10:38
    Els cervellets dels municipals estan rovellats, encongits o absents. Els hi manca amplitud de mires, sustrat untel·lectual i coneixement de la història i l'economia associada. Els més grans del lloc (tinc 83) recordem perfectament l'abundància de fàbriques, fabriquetes, tallers, tallerets i comerços depenents: on són, ara? Té l'Ajuntament la resposta? A que NO. Els hi dire: amb la revalorització del sól urbà, les grans fàbriques han emigrat als polígons llunyans; les fàbriques petites han estat expulsades per la llei d'indústries molestes, perilloses, etc, etc. Els tallers petits han vist dificultada la seva activitat per vigilàncies, denúncies falses, limitacions de circulació, etc. Els grans centres comercials han ofegat molts comerços de barri. Ara han tancat moltes sucursals bancàries. No s'han mirat les estadístiques. En qué han de treballar els barcelonins? Bàsicament, en hosteleria. Molts despatxats de la indústria han muntat un bar o restaurant. I ara, aquests "intel·ligents" municipals volen limitar el turisme!! Podrian afusellar directament la meitat dels barcelonins i potser aconsegurien reduïr la gernació. Inútls!!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa