El debat sobre el turisme a Barcelona ha tornat després de dos anys aparcat per la pandèmia. La reticència de molts barcelonins a la recuperació total dels nivells de visitants de fa dos anys, titllada de turismofòbia, s’ha fet visible aquesta Setmana Santa amb els primers dies d’alta ocupació hotelera i creuers. Milers de viatgers van escollir Barcelona per passar-hi la Pasqua i espais populars com les places del barri Gòtic, la Barceloneta o la Sagrada Família es van tornar a massificar.

Aquesta recuperació de visitants genera visions contraposades. D’una banda, el sector privat celebra la injecció d’ingressos després de dues temporades fatídiques per a les empreses i els llocs de treball que viuen principalment dels visitants. Per contra, entitats veïnals han avisat que la concentració de visitants va ser excessiva i reclamen mesures de cara a l’estiu. El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa (BComú) va sorprendre aquest dimarts afirmant que s’han produït “unes aglomeracions de visitants insuportables” i va contraposar que “l’empresariat del turisme està satisfet, però aquesta situació no aporta res de positiu ni per les veïnes ni per l’activitat econòmica de proximitat”.

El president del consorci público-privat Turisme de Barcelona, Eduard Torres, ha esmenat la plana al regidor. En una entrevista al programa Bàsics de betevé, ha demanat “ser capaços de casar els interessos”. “No puc estar plenament d’acord amb aquestes paraules perquè hem estat dos anys amb la ciutat molt trista i especialment a Ciutat Vella, amb botigues i hotels tancats”, ha declarat Torres, que ha detallat que un 15% d’hotels s’ha venut durant la pandèmia. “Puc entendre que una afluència important pugui generar molèsties i hem de treballar per reduir-les”, ha admès, apostant per descentralitzar fluxos cap al territori.

Per contra, minuts abans al mateix programa s’havia posicionat en favor del decreixement turístic Dani Pardo, de l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, que ha avisat de mobilitzacions contra un estiu massificat. Ha criticat les empreses que “fan negoci amb un model que empitjora automàticament la vida als barris”. Rebutja, a més, diluir les concentracions estivals: “Desestacionalitzant no tindrem ni un moment de calma a la ciutat”. Tampoc ha celebrat les declaracions del regidor Rabassa: “Semblen naïfs o innocents, perquè no es tradueixen en iniciatives per frenar el turisme al barri”.

La confrontació de visions i interessos aboca Barcelona de nou al debat sobre limitar el turisme a la ciutat. Barcelona ha de limitar el retorn del turisme?

Quizwiz

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Francesca a abril 21, 2022 | 01:03
    Francesca abril 21, 2022 | 01:03
    No,el turismo genera trabajo y hace que la economía se mueva. Vivo en el barrio gotico y estoy encantada de volver a ver la ciudad viva,llena de turismo y de alegría.
  2. Icona del comentari de: Nic a abril 21, 2022 | 11:24
    Nic abril 21, 2022 | 11:24
    No volem que entri la gent de la zona metropolitana que en molts casos es gent expulsada de Barcelona per l'encariment de l'habitatge i que duran tot el any entra per fer despeses a la ciutat però si el turisme massiu i irrespectuós .

Nou comentari

Comparteix