Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament vol limitar el turisme a Ciutat Vella i prohibir els altaveus

“Aglomeracions insuportables”. Així va viure l’Ajuntament de Barcelona la primera Setmana Santa postpandèmia, en paraules del regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa. “Els veïns que ens hem quedat a Ciutat Vella aquesta Setmana Santa hem patit unes aglomeracions de visitants insuportables. L’empresariat del turisme està satisfet, però aquesta situació no aporta res de positiu ni per les veïnes ni per l’activitat econòmica de proximitat”, va dir el regidor, frenant l’eufòria dels hotelers i restauradors, que celebraven que s’havia arribat al 90% de les reserves durant aquest període de vacances.

L’Ajuntament vol estudiar jurídicament com limitar l’accés a espais icònics de Ciutat Vella com la plaça de Sant Felip Neri: “No pot ser que hi hagi 12 grups simultàniament”, ha anunciat Rabassa en una entrevista al programa Bàsics de Betevé. Tot plegat, l’Ajuntament vol que tingui efectes immediats, “aquest mateix estiu”, ha precisat Rabassa. Aquesta solució, segons el regidor, requerirà poder limitar el nombre de persones per cada guia turístic i prohibir els altaveus a barris com el Gòtic, la Barceloneta o la Ribera. 

Només la Generalitat pot limitar el turisme

Ara bé, l’Ajuntament és conscient que no pot tirar pel dret, perquè les competències les té “de forma exclusiva la Generalitat”, com ha reconegut el regidor dels Comuns. Reconeix, a més, la dificultat d’actuar contra aquells guies il·legals que estan fora dels circuits oficials: “És difícil accedir a aquests col·lectius i imposar-los controls o sancions”.

En aquesta entrevista a Betevé, el regidor de Ciutat Vella ha avançat que ja ha mantingut els primers contactes amb associacions de guies turístics que operen a Barcelona, i assegura que li han comunicat “que també tenen la voluntat de no fer aglomeracions i que la seva activitat no envaeixi la vida comunitària”. Segons el regidor aquests guies “ja no van a Sant Felip Neri perquè no hi poden fer la seva feina amb qualitat”.

Rabassa, a més, insisteix en la idea que ja va expressar per Setmana Santa que Ciutat Vella ha de ser un barri per als veïns i no una mena de parc temàtic per als turistes: “Com a regidor però també com a veí de Ciutat Vella que veu com passejar-hi és complicat, tinc l’obligació de fer alguna cosa més enllà de dir-ho”. 

Un espai per als veïns, no per a la foto

I com es concreta això a parer del consistori? Cal que l’espai públic sigui ocupat per veïns i veïnes, de manera que “quan t’hi sents còmode vas i l’ocupes”. Rabassa ha posat d’exemple les taules, cadires i la font que s’han col·locat a la plaça de la Mercè: “Perquè vinguin els joves, els veïns. Si l’espai públic es pensa per als veïns i no per a la foto aconseguirem desplaçar el públic visitant”.

I és que segons Rabassa, un dels aspectes que, segons Rabassa, pot contribuir més a buidar de turistes el centre és “que hi hagi més veïns”, augmentant el nombre d’habitatges a la zona. En aquest sentit, ha remarcat els 70 pisos que s’aixecaran al carrer d’Avinyó després del trasllat d’unes oficines municipals que hi havia en aquest punt: “Tenim pensades tantes operacions com sigui possible perquè hi hagi més veïns al centre de la ciutat”.

Finalment, el regidor barceloní creu que amb els turistes cal fer com en altres sectors ja s’ha fet: “De la mateixa manera que hem regulat les places hoteleres, els apartaments il·legals o les activitats econòmiques que tenen més impacte als barris del centre”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gironi del barri vell. a abril 29, 2022 | 15:35
    Gironi del barri vell. abril 29, 2022 | 15:35
    A Girona també sabem de què va aixó. Han convertit els barris vells en un parc temàtic inhabitable. Potser així el veïns no ens veurem forçats a marxar-ne.
  2. Icona del comentari de: Fina Olivart Hill a abril 29, 2022 | 16:08
    Fina Olivart Hill abril 29, 2022 | 16:08
    No en hi ha per tant. Per sort no som una ciutat com altres de 7,8,9,15 mil.lions d habitants. TOTS VIATGEM I SOM TAMBÉ TURISTES.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa