Barcelona supera per primer cop els 8 milions de turistes anuals

El nombre de visitants durant el 2018 ha aumentat un 5’27% respecte a l'any anterior i les pernoctacions han pujat quasi un 3%

El turisme continua creixent a Barcelona, tant en nombre de visitants com en pernoctacions. Les dades de tancament anual de l’INE de l’any 2018, que ha fet públiques aquest dijous l’Ajuntament, reflecteixen la recuperació del sector després d’una lleu frenada en el creixement durant 2016 i 2017. Els hotels de la ciutat van rebre un total de 8.057.961 turistes, el que suposa un increment interanual del 5,27%. És el primer cop que Barcelona supera el llindar dels vuit milions, gràcies a un increment exacte de 401.214 turistes.

Les pernoctacions també han aumentat, tot i que en menor mesura malgrat que els experts assenyalen des de fa anys la necessitat d’allargar l’estada mitja per afavorir una major distribució de la riquesa i les externalitats que genera la indústria turística. En total, l’Enquesta d’ocupació hotelera de l’INE ha comptabilitzat 20.261.281 nits d’hotel, un 2’91% més que el 2017, el que també és un rècord històric i la primera vegada que es registren més de 20 milions de pernoctes. 

El mes de desembre ha aconseguit molt bones xifres, amb un total de 563.641 turistes registrats. Aquesta xifra suposa un augment del 14’87% respecte l’any anterior. En consonància, les pernoctacions de desembre també han crescut molt i de fet mostren un increment percentual superior: un 19’71% que ha permès arribar a 1.391.138 nits d’hotel. Ambues dades apunten un avanç en la voluntat del sector de desestacionalitzar el turisme barceloní per descongestionar l’estiu amb visites hivernals, que a més han estat de major duració que l’any passat.

Evolució de turistes i pernoctacions a Barcelona de 2009 a 2018 / Ajuntament de Barcelona

Evolució de turistes i pernoctacions a Barcelona de 2009 a 2018 / Ajuntament de Barcelona

El regidor de Turisme, Comerç i Mercats, Agustí Colom, ha destacat en una nota de premsa que “la ciutat manté la seva capacitat d’atracció” però també ha reiivindicat “la necessitat de seguir gestionant el turisme perquè segueixi generant beneficis a Barcelona i perquè el seu impacte negatiu disminueixi i el retorn cap a la ciutadania sigui cada cop més gran”. 

Els turistes estrangers es disparen, els espanyols frenen

El percentatge d’estrangers sobre el total de turistes és el més alt de tota la sèrie d’estadístiques: un 81’3%. El creixement turístic de Barcelona es recolza clarament en els mercats exteriors, amb un ritme ascendent del 7% anual. En canvi els visitants espanyols minven des de fa tres anys i enguany s’han reduit un 1’8%. Entre els turistes internacionals, els estadunidencs lideren el rànquing amb 848.930 visitants, un 16’8% més que l’any anterior. Els següents en la classificació sónn Regne Unit, França, Itàlia, Alemanya, Països Baixos, Rússia, Japó, Xina i Bèlgica. Tots menys Japó han registrat creixements positius enguany.

Evolució del turisme estranger i espanyol a Barcelona de 2009 a 2018 / Ajuntament de Barcelona

Evolució del turisme estranger i espanyol a Barcelona de 2009 a 2018 / Ajuntament de Barcelona

 

Més informació

Nou comentari