La celebració del Cap d’Any a Barcelona davant la Font Màgica de Montjuïc compta amb sis anys de vida i ha evolucionat en estil i objectius. Va néixer el 2013 en el marc de l’impuls de les activitats nadalenques per atraure turistes d’hivern a la ciutat, una de les línies estratègiques de promoció econòmica del mandat de Xavier Trias. Complementava la pista de gel de plaça Catalunya i tenia com a principal objectiu colar imatges espectaculars de Barcelona en el carrusel de celebracions d’arreu del món que emeten els telenotícies per Any Nou. Una festa-anunci, en definitiva.
La contrapartida del rèdit turístic era el finançament de l’espectacle: el consorci Turisme de Barcelona n’era el promotor principal i hi col·laboraven altres agents econòmics com la Cambra de Comerç, Fira de Barcelona i el Gremi d’Hotels de Barcelona. L’aportació privada es va mantenir durant les tres primeres edicions de la celebració, del Nadal 2013-14 al 2015-2016. Segons va estimar el govern municipal convergent, la festa va fer arribar la ‘marca Barcelona’ a una audiència de més de 110 milions de persones a tot el món perquè va aparèixer a 349 mitjans de 15 països. L’altre mèrit fonamental de l’espectacle, tot i que menys pompós, era eradicar les espontànies celebracions a plaça Catalunya, que solia estrenar l’Any Nou coberta de vidres i brutícia i amb notables danys al mobiliari i la vegetació.

L’Home del Mil·lenni era el protagonista de la Festa de Cap d’Any durant el mandat Trias / Flick’r – Ajuntament de Barcelona
En arribar a l’alcaldia, Ada Colau va mantenir la celebració a Montjuïc però edició rere edició l’ha anat reorientant per allunyar-la de la promoció turística inicial. El primer Cap d’Any d’aquest mandat es va mantenir el finançament privat però el show ja va substituir la Fura dels Baus i Focus –que havien fet portar l’Home del Mil·lenni expressament des de Gavà– per la companyia Els Comediants. La següent edició, la del Cap d’Any 2016-17, va ser la primera a càrrec íntegrament de les arques municipals, igual que la festa de l’any passat i la d’enguany.
Segons ha confirmat el Tot Barcelona, l’Institut Municipal de Cultura de Barcelona (ICUB) ha coordinat i finançat les edicions 2016-17, 2017-18 i la d’enguany, 2018-19. “El pressupost s’ha mantingut estable en 450.000 euros”, detallen portaveus de l’institut públic. Les primeres edicions, amb mecenatge privat, també rondaven aquesta xifra. La duració de l’espectacle és una de les queixes ciutadanes any rere any, però no s’ha mogut dels 30-40 minuts. Sí que ha crescut, en canvi, l’afluència: les 70.000 persones que aplegava l’avinguda Maria Cristina en les primeres edicions han anat augmentant fins a unes 90.000 l’any passat.
Així han estat les sis festes de Cap d’Any
Tot i que el relleu polític marca dues etapes clares en la breu història de l’espectacle, cada edició ha comptat amb novetats i elements sorpresa. Per exemple, el show de 2014-2015 incorporava una actuació dels Castellers de Sants i el de 2015-16 mostrava fotografies de la ciutadania etiquetades a les xarxes socials amb un hashtag específic. La de 2016, la primera de l’ICUB, no va recórrer a cap companyia artística famosa sinó que va tirar de pirotècnia cremant una tona de pólvora en deu minuts, el doble que el Piromusical de la Mercè. L’any passat sí que es va optar per una direcció artística externa, amb la contractació de l’artista Miquel Setó. I aquest 2018 l’Ajuntament ha pujat el llistó optant per una companyia francesa amb llarga experiència internacional i destacats èxits barcelonins.
Adéu al 2013 i benvinguda al 2014
Adéu al 2014 i benvinguda al 2015
Adéu al 2016 i benvinguda al 2017
Un muntatge d’autor i amb pedigrí olímpic per rebre el 2019
La proposta d’aquest any, l’última del mandat, és una aposta segura: un espectacle dissenyat expressament per l’ocasió per la companyia francesa Groupe F dirigit per Christophe Berthonneau, que ja han ideat festes de benvinguda del nou any per a capitals com Londres, Rio de Janeiro, Taipei o Dubai. A Barcelona també s’han lluït amb muntatges com el del 150è aniversari del naixement de d’Antoni Gaudí a la Sagrada Família (2002) o les cerimònies de clausura dels Jocs Olímpics de 1992 i del Fòrum de les Cultures de 2004.
L’espectacle començarà a les 23.40 hores, però a partir de les 21.30 hores ja s’obriran els accessos de l’avinguda Maria Cristina i es podrà veure dansar la Font Màgica de Montjuïc. El muntatge central dura només 24 minuts, té aires poètics i gira al voltant del número 12 i de la tradició de menjar un gra de raïm amb cada campanada.

Una mostra de l’espectacle de Groupe F. per al Cap d’Any del 2018 a Barcelona / Ajuntament de Barcelona
Una grua rere les columnes de Puig i Cadafalch subjectarà quatre acròbates recoberts de llums led, que ballaran penjats d’un gran mòbil i disposaran d’elements de foc. Mentrestant, un globus terraqüi de 10 metres de diàmetre mostrarà llocs del món on ja ha arribat el 2019 i 12 moments destacats de l’any que s’acaba, l’esfera projectarà les 12 campanades amb efectes especials creixents i expressarà 12 bons desitjos pel 2019 a través de paisatges, animals i plantes. Focs artificials en abundància –950 kg de pólvora–, una banda sonora pròpia firmada pel compositor Scott Gibbons i videoprojeccions de flames al voltat de la Font i als palaus firals completaran l’escenificació del canvi d’any.