Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Artadi i Maragall carreguen contra Colau per l’atac al decret d’habitacions turístiques
  • CA

Les airades crítiques del comuns al nou Decret de turisme, que regula per primer cop les habitacions turístiques, han indignat els dos partits de l’oposició municipal independentista i del Govern català. L’alcaldessa Ada Colau i diversos regidors dels comuns han sortit en tromba aquest dimecres contra la normativa aprovada el dia anterior, malgrat que recull literalment els mateixos topalls i equilibris competencials que l’Ajuntament de Barcelona va demanar a la Generalitat fa 8 mesos.

El PSC s’ha desmarcat de l’ofensiva amb una diplomàtica piulada de Jaume Collboni i ha deixat sols els comuns. D’altra banda, Airbnb ha celebrat que el decret tregui les habitacions del buit legal en què es trobaven, tot i que Barcelona pugui acabar restringint-les molt o fins i tot prohibint-les a la ciutat.

Artadi: “Treballeu!”

La líder de JxCat a Barcelona, Elsa Artadi, ha carregat durament contra Colau per criticar el decret. “Deixeu de manipular! Treballeu!”, li ha etzibat a l’alcaldessa en una piulada.

En declaracions al TOT Barcelona ha aplaudit que finalment aquest tipus d’allotjament “estigui regulat” i Barcelona pugui acotar el “marc general” de país amb una ordenança local. “El decret és una bona notícia: govern i oposició municipals havíem expressat que calia una regulació”, apunta. “Els serveis jurídics de l’Ajuntament van voler blindar més l’especificitat de Barcelona i per això a l’abril es va modificar la Llei de Turisme perquè quedés clara”, afegeix. També recalca que els partits han tingut accés al text del decret molt abans de l’aprovació: “No s’entén que ara els comuns vulguin generar una polèmica”.

Així, Artadi urgeix el bipartit BComú-PSC a preparar l’ordenança: “Altres municipis ja estan treballant les seves, però el govern de Barcelona encara no ha convocat cap reunió”. Segons la cap de JxCat a Barcelona, un any és més que suficient per tramitar la norma i no veu excessives dificultats per aconseguir la majoria política al ple. “En tres mesos es pot resoldre”, sosté. Ara bé, si el consistori s’adorm i no té llesta la regulació municipal abans d’agost de 2021, s’haurà d’aplicar el decret tal com està i tots els propietaris d’un pis a Barcelona podrien acollir turistes si hi conviuen i l’estada no supera els 31 dies.

ERC titubeja però acaba defensant el decret

El cap de l’oposició, el republicà Ernest Maragall, ha demanat a l’alcaldessa que s’estalviï “retrets inútils” i posi fil a l’agulla per elaborar una ordenança barcelonina que aterri el decret a les circumstàncies de la ciutat. “Treballem-ho plegats”, li ha ofert. Els comuns havien assenyalat ERC específicament, tot i que la norma surt del departament d’Empresa liderat per JxCat: en una piulada corporativa BComú ha acusat al partit de Maragall de “posar-se al costat dels especuladors”.

El regidor Jordi Coronas ha piulat inicialment que no li agradava el decret, però després de llegir-ne la lletra petita ha reculat i ha tancat files amb el Govern. Ha fet públics tres extractes del text regulador –que encara no s’ha publicat al DOGC– i ha recordat el pacte subscrit a Barcelona fa 8 mesos. Ràpidament s’hi ha tornat la regidora Lucía Martín, amb fins a 3 rèpliques i contrarèpliques seguides. També els regidors Jordi Castellana i Eva Baró s’ha encarat als comuns pel decret.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa