Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Acord polític a Barcelona pel control local de les habitacions turístiques
  • CA

Govern i oposició municipals, de la mà perquè el control de les habitacions turístiques es quedi a Barcelona: BComú, PSC, ERC i JxCat han escenificat aquest divendres abans del ple l’acord dels 4 partits catalans perquè la Generalitat cedeixi als consistoris el lideratge d’aquest fenomen quan el legalitzi en el nou Decret de Reglament Turístic de Catalunya a finals d’any. La capital tem que les anomenades “llars compartides” –pisos on el titular relloga habitacions a turistes sense deixar de viure-hi– es converteixin en “pensions clandestines” que encareixin encara més l’accés a l’habitatge.

ERC ha impulsat la moció, que el ple de novembre ha aprovat al migdia. Ha comptat amb el vot a favor de tots els grups amb l’única excepció del PP, que s’ha abstingut. La proposició acordada pels 4 partits demana que el decret s’aprovi “amb la major brevetat” i els ajuntaments tinguin la competència exclusiva d’autoritzar els pisos amb dret a llogar habitacions. Els consistoris incorporarien aquesta nova potestat a través de les ordenances i del reglament urbanístic i comptarien amb un codi sancionador i un cos d’inspecció per poder comprovar que es compleixen les normes. Els pisos hauran de complir una sèrie de condicions a tot el país, com un topall màxim de 31 dies consecutius i 4 persones allotjades, però Barcelona vol que cada municipi pugui a més “modular” la regulació amb requisits propis si ho necessita. 

La tinenta d’alcaldia Janet Sanz (BComú) i els regidors Xavier Marcé (PSC), Miquel Puig (ERC) i Elsa Artadi (JxCat) han lluït la mateixa unitat política que fa dos mesos amb el recàrrec a la taxa turística, amb una nova foto conjunta. Una unitat que, de facto, representa als governs dels dos costats de plaça Sant Jaume i que podria traduir-se aviat en l’aprovació creuada dels dos pressupostos de 2020.

“Estic content, vam liderar la proposició sobre l’impost turístic i aquest és un tema encara més important perquè les llars compartides són un gran problema a la ciutat de Barcelona”, ha defensat Miquel Puig. El regidor i economista especialitzat en turisme ha argumentat que cal “posar ordre” al relloguer d’habitacions a visitants perquè avui no paga impostos i genera molèsties. A més, ha criticat, “es perverteix” per triplicat: sovint el propietari no viu realment a l’habitatge, pot tenir-ne més d’un i fins i tot delegar la gestió en un intermediari. 

“Hem d’aconseguir que l’oferta de lloguer turístic impacti el mínim en l’habitatge”, ha subratllat Janet Sanz. La tinenta ha reivindicat la governança local del turisme i en la seva intervenció al plenari ha afegit que també caldria “una moratòria d’un any” per donar temps al consistori de desenvolupar una ordenança municipal. El regidor Marcé ha confiat que la nova regulació sigui “un paraigües” perquè aquesta fórmula d’allotjament deixi de moure’s entre l’al·legalitat i la il·legalitat. Ha avisat, però, que el control “implica acord amb les plataformes” perquè ajudin a combatre el frau obligant a tots els anunciants a publicar el número de registre de l’allotjament.

Elsa Artadi ha defensat “adaptar la normativa” al dinamisme del sector turístic i a l’auge de noves formes d’economia col·laboratives “per donar seguretat a tothom”. Ha estimat que hi ha 15.000 habitacions turístiques a l’àrea metropolitana sense cap regulació: “A banda dels abusos que hi pugui haver, no hi ha seguretat jurídica ni pels clients ni pels propietaris”. 

Al plenari, Ciutadans i Barcelona pel Canvi s’han sumat a la proposta d’ERC votant-hi a favor. Celestino Corbacho (Cs) ha criticat la demora del decret recordant que el seu grup municipal va presentar una moció semblant el febrer de 2017 sense èxit. “Vull pensar que no ve només amb bons propòsits”, li ha dit a Puig. Eva Parera (BpC) ha advertit que “és molt complicat fer la inspecció” i ha demanat especial cura amb els propietaris que lloguin una habitació per poder pagar la hipoteca. Josep Bou (PP) ha defensat l’abstenció del seu grup perquè considera que ERC hauria hagut de proposar-ho al Govern català i no al plenari. “És un brindis al sol, perquè es proposen coses que estan fora de les competències municipals”, ha afegit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa