Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Proliferen les habitacions turístiques per esquivar el control municipal dels pisos il·legals
  • CA

Les habitacions turístiques proliferen a Barcelona per esquivar el control municipal dels pisos turístics il·legals. El lloguer d’habitacions es troba en una espècie de buit legal que permet als propietaris allotjar turistes sense tenir llicència ni complir cap mena d’estàndard de qualitat. El fenomen el va denunciar recentment el president de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), Enrique Alcántara, i ara s’hi suma també el Gremi d’Hotels, que demanen celeritat a la Generalitat per aprovar el decret de turisme que prepara i que, entre altres novetats, regularà les “llars compartides”.

Segons les estimacions d’Apartur, a Barcelona hi podria haver unes 9.000 habitacions que s’ofereixen de manera irregular per allotjar turistes. El director general del Gremi d’Hotels, Manel Casals, explica al TOT Barcelona que la xifra “s’ajusta bastant a la realitat” i alerta que es tracta d’un “transvasament” de l’oferta il·legal de pisos que ara es veu ofegada per l’augment de la pressió municipal. Feta la llei, feta la trampa. “Molts propietaris que abans posaven un anunci a una plataforma per llogar el seu pis sense llicència ara ho fan amb una habitació, aprofitant que l’Ajuntament no els pot perseguir”, avisa.

[r:1]

Els hotelers reclamen que la Generalitat i els ajuntaments regulin l’activitat en almenys cinc punts: fiscalitat, seguretat, condicions laborals de possibles empleats, control i inspecció: “D’aquesta manera es garanteix que ofereixin un bon servei i, sobretot, que no es perjudiqui els veïns, ja que llogar habitacions irregulars pot generar els mateixos problemes de convivència que provoquen els pisos turístics”.

Regulació per evitar el descontrol dels pisos

Per evitar que el fenomen es descontroli, tant Apartur com el Gremi d’Hotels volen que la Generalitat acabi de tramitar la reforma del decret de turisme, que s’està redactant des del 2015. “No pot ser que emparant-se en la falta de regulació, hi hagi gent llogant habitacions sense uns requisits mínims de qualitat equiparables a la resta d’allotjaments turístics”, afegeix Casals. De moment no consideren que aquestes habitacions els puguin fer “competència directa” ni als hotels ni als apartaments, però no volen arribar a una situació tan conflictiva com la que es va produir fa un parell d’anys amb els pisos turístics il·legals.

El director general de Turisme de la Generalitat, Octavi Bono, va comparèixer a finals de gener a la comissió d’Empresa i Coneixement del Parlament per explicar en quin punt està el decret i va avançar que la nova regulació inclourà moltes novetats per a les llars compartides –és a dir, lloguer d’habitacions–. La principal novetat és que es vol legalitzar el lloguer d’habitacions per “integrar-les a l’economia col·laborativa”, ja que sempre es tractarà d’habitatges particulars i no podran ser gestionats per empreses.

Requisits per compartir habitació

Octavi Bono va donar unes pinzellades del que inclourà el decret: per poder llogar una habitació i “compartir-la”, aquesta haurà de ser dins de la residència habitual del titular, que haurà de presentar una declaració responsable a l’Ajuntament –és un simple document on el signant declara, sota la seva responsabilitat, que compleix tots els requisits que s’exigeixen–. Aquest últim punt fa que el Gremi d’Hotels reclami un “control molt exhaustiu i real” d’aquestes habitacions, ja que si no serà complicat assegurar que es compleix la llei.

Segons el director general de Turisme, aquesta llicència –encara no està clar quina denominació tindrà– permetrà allotjar un màxim de 6 persones al pis on es comparteixi l’habitació i sempre s’haurà d’exhibir l’habilitació municipal corresponent. “Igual que els Habitatges d’Ús Turístic (HUT), les habitacions s’hauran d’identificar per poder ser legals”, afegeix el departament d’Empresa. “És la manera de poder tenir un control de l’activitat”, rebla.

Almenys 18 mesos per poder aplicar el decret

Fonts del departament d’Empresa i Coneixement han dit al TOT Barcelona que el decret està pendent de passar per la Comissió de Govern Local, un òrgan permanent que revisa qualsevol llei o decret que afecti els ajuntaments. Quan això passi –encara no hi ha una data assignada– “quedarien uns quatre mesos més perquè estigui totalment vigent”. A partir de llavors, asseguren les mateixes fonts, els ajuntaments “tindran un any per poder-se adaptar”.

L’Ajuntament de Barcelona espera que la Generalitat acceleri la tramitació del decret, que està sobre la taula des del 2015 i que ha d’integrar tota la normativa catalana de turisme. “L’absència de regulació impedeix que Barcelona pugui determinar en quines condicions es pot dur a terme el lloguer d’habitacions”, lamenten fonts municipals. Fins que no estigui aprovada la normativa, el consistori prefereix no avançar quins requisits imposaran als propietaris per poder compartir la seva llar.

Més notícies
El Brexit, nova amenaça pel sector turístic de Barcelona
Notícia: El Brexit, nova amenaça pel sector turístic de Barcelona
Comparteix
La patronal d’apartaments turístics alerta que un no-acord entre el Regne Unit i la Unió Europea podria perjudicar l’arribada de turistes britànics
Un pis amb llicència turística a Barcelona costa 80.000 euros de més
Notícia: Un pis amb llicència turística a Barcelona costa 80.000 euros de més
Comparteix
La prohibició de concedir noves llicències, vigent des del 2014, i l'ofensiva de l'Ajuntament contra els pisos il·legals ha creat una inflació de preus
La patronal del sector dona per acabada la crisi dels pisos turístics il·legals a Barcelona
Notícia: La patronal del sector dona per acabada la crisi dels pisos turístics il·legals a Barcelona
Comparteix
Apartur xifra en menys 100 els pisos irregulars i es fixa ara en les habitacions individuals, que serien més de 9.000
Barcelona inverteix 10 milions per compensar les molèsties que genera el turisme
Notícia: Barcelona inverteix 10 milions per compensar les molèsties que genera el turisme
Comparteix
El 2018 va ser el primer any complert on l’Ajuntament va gestionar el 50% de la taxa turística que es cobra als allotjaments de la ciutat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa