Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La patronal del sector dona per acabada la crisi dels pisos turístics il·legals a Barcelona
  • CA

El president de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), Enrique Alcántara, ha donat per acabada la crisi dels pisos turístics a Barcelona i ha xifrat en “menys de 100” el nombre d’apartaments que s’oferten de manera irregular a pàgines com Airbnb o Homeaway. Després d’un 2018 “molt difícil”, Alcántara vaticina un any de recuperació pel sector turístic amb dues amenaces: un Brexit dur, que podria posar traves a l’arribada de turistes britànics –que representen el 12,5% del clients d’Apartur– i la proliferació del que es podrien anomenar “habitacions turístiques”, una nova modalitat d’oferta irregular que intenta esquivar les restriccions de l’Ajuntament en matèria d’allotjaments turístics.

La patronal d’apartaments turístics confia que la Generalitat aprovarà aviat un nou reglament “per legalitzar aquestes 9.000 habitacions” i que l’Ajuntament treballarà en un nou pla per regular-les i garantir “una qualitat mínima”, a més d’introduir-hi la taxa turística. Alcántara també ha aprofitat per felicitar el govern d’Ada Colau per la feina feta amb els pisos turístics il·legals, que en part ha estat decisiva per salvar el sector d’una davallada més important en un any marcat per la inestabilitat política. El 2018 la facturació dels apartaments turístics va caure un 2,9% malgrat que la taxa d’ocupació va créixer lleugerament i es va situar en el 78%.

Canvi de tendència

Malgrat les incerteses del Brexit, el 2019 es presenta amb bones perspectives i “la demanda torna a ser forta”, ha assegurat el president d’Apartur. l’últim trimestre de 2018 ja va ser molt positiu i l’any ha començat molt millor. “La sensació general és de recuperació i ja podem comparar les xifres amb les del 2017, que va ser un molt bon any”. L’associació, que agrupa més de 250 empreses de lloguer d’apartaments turístics i representa el 73% de l’oferta de Barcelona, respira alleujada després d’un 2018 per oblidar.

“El primer trimestre va ser horrorós”, ha dit Alcántara. L’atemptat del 17-A i la inestabilitat política després del referèndum de l’1 d’octubre van posar les coses molt difícils al sector turístic, que esperava recuperar-se a l’estiu i es va endur una decepció. “Els problemes a l’Aeroport del Prat i la revifalla dels destins turístics del Nord d’Àfrica van posposar la recuperació”. Per compensar la caiguda de turistes, la majoria de propietaris de pisos turístics va optar per baixar preus –un 4,6% de mitjana–, fet que va permetre tancar l’any amb gairebé 11 milions de pernoctacions.  

Repensar la taxa turística

Apartur també ha demanat a l’Ajuntament de Barcelona que reconsideri la manera com s’organitza la taxa turística. “Els apartaments turístics paguen el doble que els hotels de 4 estrelles”, ha criticat Alcántara, que ha demanat més proporcionalitat. El 2018 els pisos turístics legals van recaptar 9 milions d’euros perquè cada turista paga 2,25 euros per cada nit que passa a Barcelona, mentre que a la resta de Catalunya és de 0,9 euros.

La taxa s’utilitza després per fomentar “un turisme responsable”, però Apartur considera que l’Ajuntament no hauria de decidir pel seu compte quins projectes es financen amb el que recapta. “Volem que es faci una taula amb el sector per poder aportar idees”, ha reclamat Alcántara, que ha proposat bonificar l’IBI als veïns que conviuen amb pisos turístics o finançar reformes als edificis. També volen que Turisme de Barcelona que doni “veu i vot” per poder decidir el model turístic de la ciutat.

Més notícies
Turisme de Barcelona aprova noves normes després del cas William Carnes
Notícia: Turisme de Barcelona aprova noves normes després del cas William Carnes
Comparteix
Estableix limitacions de despesa després de l’informe que ha analitzat l’ús que feia l’exdirector del consorci de la targeta de crèdit corporativa
Barcelona supera per primer cop els 8 milions de turistes anuals
Notícia: Barcelona supera per primer cop els 8 milions de turistes anuals
Comparteix
El nombre de visitants durant el 2018 ha aumentat un 5’27% respecte a l'any anterior i les pernoctacions han pujat quasi un 3%
La Sagrada Família torna a ser el destí preferit dels turistes
Notícia: La Sagrada Família torna a ser el destí preferit dels turistes
Comparteix
El temple va rebre la visita de 4,5 milions de persones el 2017, segons l’Observatori del Turisme a Barcelona
Els turistes compren al top manta perquè pensen que és “típic de Barcelona”
Notícia: Els turistes compren al top manta perquè pensen que és “típic de Barcelona”
Comparteix
La majoria dels estrangers explica que al seu país no existeix aquest tipus de venda ambulant

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa