L’Ajuntament vol regular els free tours. Això es desprèn de l’esmena que el consistori ha fet al decret llei que prepara la Generalitat per establir un nou marc legal per a l’exercici de la professió de guia turístic. La norma que prepara l’administració catalana es troba en fase d’esmenes, i l’autoritat municipal ha sol·licitat la potestat per regular el nombre màxim d’integrants dels grups amb guies turístics i per fixar punts de trobada, inici, final i l’itinerari dels tours. L’Ajuntament detalla al TOT Barcelona que la intenció és controlar l’ús de l’espai públic que fan les rutes turístiques pel centre de la ciutat, amb el focus posat en els free tours.

Facundo Díaz és el cofundador de Donkey Tours, una de les 14 empreses de free tours que operen a Barcelona. Abans de començar les rutes pel barri Gòtic i pel Born, explica als assistents què són els free tours. “Això és un tour lliure, la qual cosa significa que cadascú paga el que vol”, resumeix. Al llarg de la ruta, Díaz saluda altres companys de professió que, com ell, fan free tours. En alguns punts com la plaça Sant Felip Neri arriben a coincidir tres grups amb guies. Facundo Díaz porta un grup de 25 persones a caminar pels carrers del Casc Antic.

“Els free tour ocupen l’espai públic de forma agressiva”, es queixa el cap del departament de guies de la Barcelona Guide Bureau, Carles Picazo. Compara els free tours amb els manters i els pidolaires perquè “ocupen espai públic i no deixen res a canvi a la ciutat”. La directora de l’oficina d’Icono Serveis a Barcelona, Elena Colomé, ressalta que, malgrat la falta de regulació actual sobre el nombre màxim dels grups turístics, no és recomanable que siguin de més de 20 integrants.

Malgrat aquestes crítiques, Facundo Díaz creu que els free tours són més atractius que les rutes que fa el Barcelona Guide Bureau i altres operadors. Per a ell, les rutes lliures són més dinàmiques, atractives i econòmiques. I resumeix la diferència entre les rutes lliures i els tours de guies amb títol oficial: “Som els ‘Uber’ dels tours, i ells són el taxi”. Tot i així, matisa que els free tour no tenen la mateixa clientela que les rutes de guies oficials, una apreciació amb què coincideix Colomé. A la directora de l’oficina de Barcelona d’Icono Serveis, però, li preocupa la “imatge” que donen de la ciutat les rutes lliures. Malgrat tot, Facundo Díaz afegeix: “Posats a escollir, sempre agafo Uber abans que un taxi”.

Free tour 2

El grup de Facundo Díaz, a la plaça del Rei. | A. L.

Els veïns de Ciutat Vella traslladen les seves queixes per la “molèstia” que creen els grups de free tour. Dani Pardo és membre de Ciutat Vella no està en venda i de l’Associació de Barris pel Turisme Sostenbile (ABTS), i confirma que en punts com Sant Felip Neri els grups dificulten la mobilitat dels residents. A més, afegeix, compliquen l’ús de l’espai públic per part dels veïns perquè l’ocupen de forma massiva. També explica que el moment en què provoquen més molèstia és quan es reuneixen per dividir-se en grups. Un punt on solen quedar els visitants amb els guies és la plaça de la Catedral

La professora de Turisme i Negoci Ètic a l’escola de turisme CETT Maite Audet hi està d’acord. Opina que els free tour fan un mal ús de l’espai públic amb grups massa grans. “S’haurien de limitar, sent molt generosos, a un màxim de 20 persones”, proposa. La crítica d’Audet a aquestes rutes turístiques s’estén a la falta de formació de molts dels guies. “Als meus alumnes no els regalo res, i els treballadors dels free tour ni tan sols tenen el títol oficial”, es lamenta.

Falta de preparació dels guies

Civitatis va començar a oferir rutes lliures al juny de 2017. Pablo Moreno és el coordinador dels quatre guies, ell inclòs, que fan tours a la ciutat. Ell és historiador de l’art, i la resta de guies a Barcelona són una dissenyadora, un advocat i una cantant. Els seus orígens també són variats: Madrid, Argentina, Itàlia i Mèxic. Tot I així creu que estan preparats per descobrir Barcelona als visitants. “Llegim i ens informem per explicar la ciutat”, remarca.

A Donkey Tours hi treballen una actriu, un advocat, un tècnic de so, un periodista i un politòleg. Un d’ells és guia titulat a Catalunya, i dos, entre ells el fundador de l’empresa, Facundo Díaz, tenen el títol de guia dels seus països d’origen.

L’operadora de free tours més gran a Barcelona és Sandemans. L’empresa argumenta que no demana el títol oficial de guia als seus treballadors perquè “la majoria de la gent pot aprendre el més important de la ciutat amb la lectura i l’estudi”. El que valoren més, concreten, és “explicar-ho amb gràcia”.

El coordinador de Civitatis a Barcelona, Pablo Moreno, assegura que es treurà el títol de guia oficial quan hi hagi una nova convocatòria. La seva oportunitat arribarà amb el decret que prepara la Generalitat. La norma canvia l’examen que es feia fins ara per un sistema d’examinació per punts, en què els estudis universitaris i el domini d’idiomes, entre altres, es valoren per obtenir l’acreditació.

L’Associació de Guies de Turisme Habilitats per la Generalitat de Catalunya per un Turisme Responsable i de Qualitat (AGUICAT) i Turisme de Barcelona comparteixen la preocupació per la falta de qualificació dels guies de free tour. “És difícil controlar la qualitat del servei si no estan acreditats oficialment”, apunta el director de Turisme de Barcelona, Joan Torrella. “Si vas amb un guia oficial t’assegures que ha rebut formació de qualitat”, precisa la presidenta de l’AGUICAT, Agnès Rodríguez.

Altres són més explícits en les crítiques a la falta de formació dels guies de free tour. “Qualsevol pintamones pot fer rutes lliures”, manifesta la presidenta de l’Associació Professional de Guies de Turisme de Catalunya, Mari Paz Alonso. “Com saps si no t’estan mentint? No tenen formació”, declara.

Els ‘free tours’, blindats per la Unió Europea

El director de Turisme de Barcelona, Joan Torrella, comenta que les rutes lliures afavoreixen un model turístic poc sostenible, ja que generen molèsties als veïns i ocupen l’espai públic. Tot i que admet que la regulació és difícil, la considera essencial. “Ens hi juguem la convivència entre els veïns i el turisme”, considera. El consistori ha elaborat una guia de bones pràctiques aquest mandat –arran d’una petició de regulació d’ERC el 2016–, però no és d’obligat compliment.

La professora del CETT Maite Audet coincideix que regular l’activitat dels free tours és complicat per la directiva Bolkestein. Aquesta norma europea va establir al 2009 que qualsevol persona podia fer de guia als visitants de la ciutat i cobrar en forma de propines. Aquest és un escull que l’Ajuntament admet, però intentarà garantir la “qualitat en el servei per al visitant” I la “minimització de la pressió sobre l’espai públic”, segons avança al TOT Barcelona.

Precarietat laboral

“Al govern municipal també li preocupa la situació actual dels guies turístics que pot generar precarietat laboral”, expliquen fonts del consistori. Ariadna Muñoz va viure aquesta problemàtica en primera persona, cosa que la va portar a abandonar l’empresa de free tours Sandemans. “No suporto les injustícies”, relata a aquest diari. Recorda que el 30% de la recaptació de cada ruta anava destinada a l’empresa. L’empresa, però, precisa que els seus guies han de pagar una comissió per cada visitant dels tours però no un 30% dels ingressos. Muñoz afegeix que estava obligada a vendre altres activitats als assistents. “La pressió era molt forta”, rememora.

La presidenta de l’AGUICAT, Agnès Rodríguez, denuncia l’explotació laboral que, diu, pateixen els guies de rutes lliures. “Són falsos autònoms perquè els diuen on han d’estar i quan”, exposa. Sobre les comissions que han de pagar a les empreses per cada ruta – en el cas d’Ariadna Muñoz el 30% de la recaptació – , Rodríguez considera que és incompatible que els guies treballin com a autònoms i que hagin de pagar comissions.

“Si algun mes em va malament no pago impostos”

El cofundador de Donkey Tours, Facundo Díaz, concedeix que alguns guies de rutes lliures no paguen impostos. “Si algun mes em va malament no tributo”, reconeix. Diu, a més, que no controla que els guies de la seva empresa paguin impostos

Sandemans assegura que demanen als seus treballadors documents que acreditin el pagament de la quota d’autònoms. A més, sol·licita informació sobre el pagament d’impostos abans de contractar ningú.

Altres empreses de rutes lliures, com ara Civitatis, sí que controlen el pagament d’impostos dels seus guies. El coordinador de l’empresa a Barcelona, Pablo Moreno, ho remarca i detalla que demana documentació als treballadors per confirmar que paguen els impostos corresponents.

Ariadna Muñoz, que al 2015 va abandonar l’empresa de free tours Sandemans i actualment exerceix de guia amb el títol oficial – va haver d’anar a Aragó per obtenir-lo – assegura que sempre ha pagat els impostos corresponents, tot i que no era un requisit que posava l’empresa per la qual feia rutes lliures.

Més notícies

Barcelona vol atreure més turisme de negocis amb 30 congressos el 2019

Notícia: Barcelona vol atreure més turisme de negocis amb 30 congressos el 2019
Comparteix
Ajuntament i Turisme de Barcelona preveuen l’arribada de més de 350.000 delegats amb l’organització de grans esdeveniments
Notícia: Barcelona vol atreure més turisme de negocis amb 30 congressos el 2019 - Mobile

La Sagrada Família torna a ser el destí preferit dels turistes

Notícia: La Sagrada Família torna a ser el destí preferit dels turistes
Comparteix
El temple va rebre la visita de 4,5 milions de persones el 2017, segons l’Observatori del Turisme a Barcelona
Notícia: La Sagrada Família torna a ser el destí preferit dels turistes - Mobile

Barcelona rep un 4,58% més de turistes el 2018

Notícia: Barcelona rep un 4,58% més de turistes el 2018
Comparteix
El sector turístic espera tancar l’any amb xifres positives que consoliden l’atractiu de la ciutat
Notícia: Barcelona rep un 4,58% més de turistes el 2018 - Mobile

Els turistes compren al top manta perquè pensen que és “típic de Barcelona”

Notícia: Els turistes compren al top manta perquè pensen que és “típic de Barcelona”
Comparteix
La majoria dels estrangers explica que al seu país no existeix aquest tipus de venda ambulant
Notícia: Els turistes compren al top manta perquè pensen que és “típic de Barcelona” - Mobile

L’Ajuntament destina 3,6 milions a controlar els turistes

Notícia: L’Ajuntament destina 3,6 milions a controlar els turistes
Comparteix
La recaptació de l'impost per estades turístiques també s'inverteix en la promoció del turisme i en projectes de districte
Notícia: L’Ajuntament destina 3,6 milions a controlar els turistes - Mobile
L'actor Marc Martínez. | Jordi Play

Marc Martínez: “Els turistes no tenen respecte per la gent que viu i treballa a Barcelona”

Notícia: Marc Martínez: “Els turistes no tenen respecte per la gent que viu i treballa a Barcelona”
Comparteix
L'actor ha renegat del Raval, el barri on va viure de petit, per la inseguretat i perquè "torna a estar malament"
Notícia: Marc Martínez: “Els turistes no tenen respecte per la gent que viu i treballa a Barcelona” - Mobile

Els turistes de la Boqueria es fan pregar per participar al Gran Recapte

Notícia: Els turistes de la Boqueria es fan pregar per participar al Gran Recapte
Comparteix
Voluntaris d'aquesta iniciativa anual del Banc d'Aliments intenten convèncer els visitants per aportar aliments a la campanya
Notícia: Els turistes de la Boqueria es fan pregar per participar al Gran Recapte - Mobile

Els sindicats dels Mossos alerten els turistes que no tenen prou efectius per protegir-los

Notícia: Els sindicats dels Mossos alerten els turistes que no tenen prou efectius per protegir-los
Comparteix
El col·lectiu MosS.O.S. es planta a la Sagrada Família a repartir 3.000 díptics entre els visitants
Notícia: Els sindicats dels Mossos alerten els turistes que no tenen prou efectius per protegir-los - Mobile
Queco Novell a punt de fer el vermut a El Viti Taberna / Jordi Play

Queco Novell: “Els barcelonins estem condemnats a deixar el centre de la ciutat als turistes”

Notícia: Queco Novell: “Els barcelonins estem condemnats a deixar el centre de la ciutat als turistes”
Comparteix
L'actor de 'Polònia' obre la sèrie d'entrevistes pensades per a l'hora del vermut
Notícia: Queco Novell: “Els barcelonins estem condemnats a deixar el centre de la ciutat als turistes” - Mobile

Nou comentari

Comparteix