Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els turistes de la Boqueria es fan pregar per participar al Gran Recapte
  • CA

La majoria de turistes de Barcelona van de bòlit durant tota l’estada: amunt i avall recorrent monuments, museus, restaurants i hotels. Enmig d’aquesta voràgine, un bon nombre de visitants s’han aturat uns minuts per contribuir a millorar la vida dels barcelonins menys afortunats, els qui no saben com omplir la nevera per manca de recursos. Voluntaris del Banc d’Aliments intenten durant dos dies aturar uns moments el frenesí turístic del mercat de la Boqueria i recaptar aliments per al Gran Recapte​, que just se celebra aquest cap de setmana. En torns de 4 hores i de dos en dos, els voluntaris se situen a l’entrada del Mercat de la Boqueria explicant la iniciativa als turistes i animant-los a participar. La coordinadora dels voluntaris de la Boqueria, Lisa McCarthy, és d’Irlanda i fa 13 anys que viu a la ciutat. Admetia a l’entrada de les Rambles del mercat que és un doble repte: els turistes no estan interessats a interrompre les vacances per comprar menjar pels necessitats i a la Boqueria és difícil trobar aliments adequats per emmagatzemar al Banc d’Aliments, ja que la majoria són frescos.

Aquest és el primer any que el Gran Recapte, que recull menjar de llarga duració a les portes de supermercats i mercats, posa el focus en els turistes per convidar-los a que col·laborin. Enguany és la desena edició de la iniciativa del Banc d’Aliments i comptarà amb 27.500 voluntaris. La coordinadora, Sabine Hindersin, estava emocionada en la presentació de l’edició d’aquest any. Detallava que es van decidir a destinar grups de voluntaris angloparlants a la Boqueria per apropar la iniciativa als visitants de la ciutat. “Teníem personal a un supermercat de les Rambles però vam veure que la majoria de turistes no sabien què fèiem”, relatava.

A l’entrada del mercat per les Rambles la fotografia és obligada. Desenes de turistes s’aturaven per immortalitzar la seva visita a un dels mercats més coneguts de la ciutat, i l’equip de voluntàries buscava el moment adequat per abordar els visitants fotògrafs. L’Úrsula és de Polònia però viu a Barcelona des de fa 4 anys. Va veure un anunci a Facebook en què es demanaven participants que parlessin anglès pel Gran Recapte. Parla anglès, castellà i “una miqueta” de català, i és la primera vegada que participa a un voluntariat. Una parella es feia fotografies a l’entrada de la Boqueria, i l’Úrsula se’ls apropava per explicar la iniciativa del Gran Recapte, però els turistes li contestaven que no tenien temps per comprar aliments. “Els turistes passen pel mercat a veure’l i s’hi estan poc més de 20 minuts”, acceptava Lisa McCarthy, que ja havia col·laborat abans amb el Banc d’Aliments fent traduccions però és el primer any que està a peu de carrer.

Una de les voluntàries, Edith, amb turistes. | A. L.

Però no tots els turistes tenien tanta pressa. Alguns, fins i tot, preguntaven de què tractava la iniciativa. L’Amine, un parisenc que està de visita per negocis, s’apropava a l’Úrsula per conèixer els detalls del Gran Recapte. “Intentaré comprar sucre o oli”, comentava. Com ell, Vikas, un turista de l’Índia, trobava interessant la iniciativa del Banc d’Aliments. Explicava que al seu país existeixen projectes semblants. Minuts més tard, però, passava per davant de les voluntàries amb la bossa buida a la mà.

Després de diversos intents, Edith, una altra de les voluntàries, aconseguia convèncer una família estrangera per aportar aliments. Després de parlar amb ella, que també participa per primer any al Gran Recapte, el pare de la família assegurava que comprarien alguna cosa. L’Edith somreia en veure’ls tornar amb dos fuets a la bossa.

La majoria de visitants de la Boqueria són turistes, tots amb la intenció de tatxar el mercat del seu itinerari de visites a Barcelona. Però també hi ha barcelonins que passegen entre les parades per comprar-hi i no només de fer-ne fotografies. Alguns, a més, portaven aliments a l’Edith, l’Úrsula i la Lisa. L’Aïda, per exemple, donava llenties, mongetes, arròs i galetes. “Sempre porto menjar pel Gran Recapte a la Boqueria”, subratllava. Cada bossa amb aliments era una alegria per les voluntàries, però la Lisa puntualitzava que l’objectiu d’aquesta acció específica no “són locals, sinó turistes”. Moments després una altra dona, també de Barcelona, comentava a l’Edith que portaria menjar. “Els que tenim menys som els que més donem”, remarcava la dona. 

L’edició d’aquest any del Gran Recapte inclou altres novetats a banda dels voluntaris angloparlants, com ara l’ús de bosses reutilitzables i no de plàstic. Amb la substitució de les bosses contaminants per 80.000 que es poden reutilitzar, l’organització espera evitar l’emissió de 14 tones de CO2. Però afegeix complexitat a la iniciativa: els donants han de tornar la bossa als voluntaris, no se la poden quedar. Les voluntàries de la Boqueria lamentaven que la majoria de bosses que donaven als turistes no les recuperaven. “Demanem molt a la ciutadania”, concedia la coordinadora, Sabine Hindersin.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa