Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els sindicats dels Mossos alerten els turistes que no tenen prou efectius per protegir-los
  • CA

“No volem fer alarmisme, sinó pedagogia”, assegura un dels portaveus del col·lectiu MosS.O.S., que no vol donar el seu nom –tot i fer declaracions davant les càmeres– per una filtració de dades sindicals que hi va haver fa uns anys. Ell i altres companys de tots els sindicats dels Mossos d’Esquadra –que últimament han enterrat la destral de guerra per fer conjuntament les principals reivindicacions– són davant de la Sagrada Família, repartint entre els turistes 3.000 díptics en què els alerten: “La policia de Catalunya no disposa d’efectius suficients per garantir la seva seguretat”. Ho diu en set idiomes: català, castellà, anglès, francès, alemany, italià i rus. Darrere, en anglès, català i castellà, quatre consells bàsics: vigilar les pertinences, tancar amb clau la porta de l’apartament quan surtin i trucar al 112 si són víctimes d’un delictes. “Solen ser víctimes de delictes no violents que poden evitar si estan atents, per això els ho expliquem”, afegeix el portaveu sindical.

Representants sindicals dels Mossos, avui en la protesta davant de la Sagrada Família / S.B.

Unes passes més enllà, una altra portaveu, Imma Viudes, atén més periodistes. Admet que han decidit “elevar el to” de les seves protestes. “Aquesta administració no inverteix prou en seguretat, ens hem de fer sentir. Tenim un dèficit de 2.000 agents al cos. Hi ha tardes que a l’Eixample només hi ha un cotxe patrullant. Els turistes han de saber el que hi ha”, argumenta.

Tant ella com Josep Miquel Milagros, un altre representant del col·lectiu –avui ningú llueix les sigles del seu sindicat–, admeten que no es pot carregar tot sobre la Generalitat, perquè l’Estat ha bloquejat durant anys la possibilitat de noves promocions d’agents, com la que finalment hi ha ara a l’escola de policia, que posarà uns 500 efectius nous al carrer al juny. “Però si es preocupessin de les nostres condicions laborals, que sí que depenen només de la conselleria, no haurien marxat 700 companys a policies locals, com ha passat en uns anys”, replica Miagros.

Turistes desconcertats

La reacció dels turistes a l’acció sindical es mou entre la fredor i el desconcert. D’entrada, ni entenen que es tracta d’una protesta, sinó que alguns s’ho prenen com una actuació policial preventiva. Un d’ells aprofita per demanar consell per trobar una adreça a un dels portaveus sindicals, que porta una armilla groga d’estil policial.

Pel que fa a la resta, un grup de francesos agafen educadament el díptic, el dobleguen i prometen llegir-lo, però tenen pressa perquè se’ls escapa el guia amb la resta de la colla. Un pare de família portuguès diu que està “molt tranquil a Barcelona”. “És la primera vegada que vinc, i no m’ha passat res”, explica. Del díptic que té a les mans creu que “està bé si serveix per avisar la gent perquè estigui més segura”.

Una mica més enllà un grup d’adolescents es mira el fulletó per sobre i riu. I al seu costat dues noies hongareses fan cara de circumstàncies. No acaben de tenir clar què és aquell paper, estan més interessada en la façana principal de la Sagrada Família. Però si apagues la gravadora es deixen anar. És la primera vegada que visiten Barcelona i ja pensen que “no és una ciutat segura”. “A mi m’han robat el bolso aquesta setmana. La ciutat m’agrada però no em sento segura”, admet.  

Més notícies
La Guàrdia Urbana destina un centenar d’agents al pla de xoc de Ciutat Vella
Notícia: La Guàrdia Urbana destina un centenar d’agents al pla de xoc de Ciutat Vella
Comparteix
La policia municipal de Barcelona s'afegeix al dispositiu Ubiq dels Mossos i reorganitza els efectius contra els furts i la droga
“El reforç policial a Ciutat Vella és un pedaç però funciona”
Notícia: “El reforç policial a Ciutat Vella és un pedaç però funciona”
Comparteix
Es compleixen 15 dies des que Mossos i Guàrdia Urbana van intensificar la presència al districte i els veïns temen que no duri

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa