Els ambulatoris de Ciutat Vella fa dècades que estan saturats i posar-hi solució exigeix, per a cada cas, un complicat trencaclosques de metres quadrats i negociacions polítiques a moltes bandes. Després del serial per la reubicació del CAP Raval Nord a la capella de la Misericòrdia –que també ambicionava el MACBA– i el trasllat del CAP Gòtic al Portal de l’Àngel gràcies a una carambola urbanística, Ajuntament i Generalitat tenen sobre la taula les carpetes de tres centres sanitaris més: el CAP Raval Sud, el CAP Barceloneta i el CAP Casc Antic.
Els tres ambulatoris apareixen al Pla de Salut amb el mateix nivell de prioritat. Tot i que el del Raval Sud és el que atén més gent i el de Barceloneta és molt batallat pels veïns, el trencaclosques que té més números de resoldre’s abans és el Centre d’Atenció Primària (CAP) Casc Antic perquè hi ha una ubicació clarament candidata per desencallar l’operació: el solar dels antics jutjats, davant de la Ciutadella.
Avui per avui aquest centre és al carrer Rec Comtal, a tocar del passeig Lluís Companys, a la mateixa illa que la seu del Síndic de Greuges de Catalunya. L’espai li ha quedat estret i els veïns fa anys que se’n queixen. Com en els altres casos, no pot ampliar instal·lacions amb un apèndix al mateix lloc on és i se li ha de buscar un altre emplaçament. Fa vora d’un any el districte de Ciutat Vella va encarregar tres informes per buscar espais alternatius als 3 CAP pendents d’ampliar.
Els antics jutjats, l’única ubicació
L’informe municipal, al que ha tingut accés aquest diari, emet un veredicte clar perquè situa una única ubicació candidata i factible: el solar dels antics jutjats. Segons el planejament urbanístic vigent, la parcel·la té 5.500 metres quadrats de superfície i uns 25.000 de sostre edificable. Està situada a 200 metres de l’actual CAP, entre els carrers Pujades, Lluís Companys, Picasso i Comerç. L’espai disponible i sobretot el fet de construir de zero permetria aprofitar molt bé l’edificabilitat i que el terreny acollís la nova Audiència Provincial que vol construir-hi la Generalitat i també altres equipaments i usos més de proximitat. L’accessibilitat per a vehicles sanitaris és similar a l’actual i el trasllat no allunya l’atenció mèdica dels veïns usuaris.
Segons ha sabut el TOT Barcelona, la ubicació ja s’ha tractat en diverses reunions entre la regidoria de Ciutat Vella i el CatSalut, que no posa pegues d’idoneïtat al solar proposat. La negociació entre les dues institucions, però, no acaba aquí. El solar oficialment pertany a l’Ajuntament de Barcelona però està cedit des de fa molts anys per a usos judicials: durant el franquisme a l’Estat i des de la democràcia a la Generalitat. Aquesta antiguitat determina uns termes de cessió inusuals: el conveni es manté vigent mentre es mantingui l’ús judicial. Ni la Generalitat pot fer-hi cap altre equipament ni l’Ajuntament pot recuperar-lo mentre els plans del Govern tinguin a veure amb tribunals.

Pugna Barcelona-Govern pel solar
Ajuntament i Generalitat se les han tingut diversos cops els darrers anys per aquest solar. El 2018 BComú fins i tot va portar a votació al ple de Ciutat Vella extingir la cessió del solar a la Generalitat i ERC i Junts van votar-hi en contra. La conselleria de Justícia ha tingut tres titulars en 4 anys: Carles Mundó (ERC) fins al 2018, Ester Capella (ERC) fins al 2021 i Lourdes Ciuró (Junts) actualment.
Tot i que la negociació encara està en un estadi molt primerenc, per primera vegada les converses entre les dues administracions progressen: sense renunciar a la futura Audiència Provincial, exploren com compatibilitzar usos de barri i de país. Un cop la conselleria determini quants metres necessita exactament per al nou complex judicial, podrà acotar un tros de solar per al CAP. Si queda espai, podria encaixar-hi habitatge públic.
El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa (BComú), ha confirmat a aquest diari que treballa per ubicar el nou ambulatori en aquest solar. “Els informes tècnics assenyalen aquest espai com la millor ubicació possible per al CAP Casc Antic”, subratlla. “Després de la dificultat que han comportat els trasllats del CAP Raval Nord i el CAP Gòtic, era evident que calia començar com abans millor a fer gestions pels tres CAP que queden al districte pendents d’ampliar”, afegeix.

Un solar buit i vistós a Lluís Companys
L’exconseller Carles Mundó (ERC) va anunciar el 2016 que desencallaria l’immoble buit dels jutjats, buit des de 2009 per l’estrena de la Ciutat de la Justícia. Estava molt degradat pel pillatge i l’incivisme reiterats. Ja aleshores Mundó va advertir que el nou edifici judicial trigaria a construir-se perquè el seu cost estimat supera els 50 milions d’euros. El nou ús judicial ha de resoldre la necessitat d’espais al Palau de Justícia, l’edifici monumental d’Enric Sagnier situat just davant, que ara acull l’Audiència Provincial.
El 2019 estaven fets l’enderroc i la prospecció arqueològica, que va desenterrar una necròpoli altmedieval amb 16 tombes i un mosaic de l’Exposició Universal de 1888. Mentre el solar fos buit, però, Mundó va oferir al consistori l’espai per a usos provisionals a imatge i semblança del Pla Buits municipal. Aquesta etapa de transició no s’ha arribat a produir. La parcel·la porta dos anys lliure i disponible, envoltada de tanques.
Mobilització veïnal
En vista de la disponibilitat d’espai i que la nova Audiència seguia sense pressupost, calendari ni projecte redactat, el moviment veïnal es va mobilitzar per reclamar que el solar es destini íntegrament a serveis de barri. A principis de 2020 es va constituir la Plataforma Salvem el Solar dels Jutjats, formada per entitats del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, que defensava construir aquí habitatge social i equipaments com una residència de gent gran o una escola bressol.

El moviment veïnal del Casc Antic ja ha estat informat dels plans de futur mixtes per als terrenys de Lluís Companys. Josep Maria Seguí, membre de la junta de l’AVV Casc Antic i de la plataforma, explica al TOT Barcelona que l’entitat es va reunir amb el secretari general de Justícia, Quim Clavaguera: “Ens va dir que el projecte d’Audiència és definitiu però que n’han reduït la superfície respecte al projecte inicial perquè quedi una part de sòl per a equipaments socials pel barri”. “Ara les entitats haurem de negociar quins amb l’Ajuntament i demanarem des d’habitatge públic fins a algun servei per a gent gran”, avança.
La notícia no va satisfer del tot als veïns mobilitzats, que no tiren la tovallola: “No renunciem a la totalitat del solar i seguirem reivindicant-ho, no tenim per què acceptar una retallada de la superfície!”, protesta Seguí. No obstant, admet que “si no hi ha més remei” i “les administracions continuen ignorant les reivindicacions dels veïns”, al final s’hauran d’empassar aquesta “reducció d’espai”. La plataforma d’entitats pel solar ha estat pràcticament inactiva durant la pandèmia però ara arran de les novetats que han conegut la reactivaran.
Un ambulatori escanyat
Aquest mes d’abril, treballadors del CAP Casc Antic i veïns de la zona es van concentrar en defensa de la salut pública a les portes del centre. Van triar el migdia de dijous 7 d’abril, Dia Mundial de la Salut, per reclamar “una sanitat pública de qualitat i una atenció primària a l’alçada de les necessitats de la població”. La convocatòria comptava amb el suport de l’AV Casc Antic i d’altres entitats del barri.

Al costat del CAP hi ha un CAS, és a dir, un Centre d’atenció i seguiment (CAS) de toxicòmans. L’informe municipal sobre la reubicació del CAP no inclou el CAS però les fonts consultades veuen molt probable que el trasllat inclogués els dos espais. De fet, és una demanda veïnal també: “Entenem que hi hagi d’haver una sala de venopunció a la zona, però ara està davant d’habitatges i genera una certa concentració d’usuaris que desespera els veïns”, apunta. Traslladar el CAS al solar de Lluís Companys, de bracet de l’ambulatori, seria una petita victòria que els faria menys amarga la batalla perduda per centrifugar la nova Audiència.