Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un ambulatori de Barcelona, tancat per una fuita d’aigües fecals
  • CA

El CAP Gòtic de Barcelona ha hagut de tancar aquest dilluns per una fuita d’aigües fecals als pisos públic que té al damunt. L’ambulatori d’aquest barri de Ciutat Vella pateix ja una important precarietat, com han reivindicat veïns i professionals, i espera amb ànsies el trasllat promès a un edifici municipal el 2028.

La fuga obliga a precintar les instal·lacions, per higiene i prevenció. El CAP té previst reobrir aquesta setmana, però necessitarà uns dies per posar-se a punt. Portaveus de l’Atenció Primària de l’ICS han detallat al TOT Barcelona que l’origen de la incidència és “un embús de canyeries” als pisos superiors, que gestiona l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. “S’està treballant per acabar la reparació entre avui i demà, tan bon punt acabi es començarà la neteja per per reobrir el més aviat possible”, indiquen. No hi ha una data garantida, per tant, per tornar a obrir. Demanen, així mateix, “fer activitat preventiva als pisos” sobre l’ambulatori perquè no tornin a passar fets com aquests.

Ha explicat la incidència als veïns i usuaris amb un avís de tancament “temporal”. Les visites urgents, ha detallat, es mantenen però es faran al mòdul extern que hi ha a la plaça Joaquim Xirau, una solució provisional habilitada durant la pandèmia per ampliar l’espai. També es mantindrà en ús l’espai annex que se’ls va cedir durant la pandèmia als baixos del bloc municipal de pisos-contenidor Aprop.

Veïns indignats per l’actual CAP Gòtic

Col·lectius del barri com CAP Gòtiu Nou Ja! han criticat que el CAP hagi de tornar a tancar, en aquest cas per una fuita. “És increïble i intolerable que haguem d’esperar a 2028, en aquestes pèssimes condicions, per tenir un CAP nou“, ha lamentat en una piulada, on ha acusat a l’Ajuntament i al departament de Salut de “negar el dret a la salut al veïnat del barri”. L’associació de veïns del Gòtic s’ha expressat en la mateixa línia: “És un escàndol! 14 anys de retard, l’atenció primària agonitzant i ara hem d’esperar a 2028 per tenir un CAP nou”. Critiquen que mentre la seva inversió està a l’espera, d’altres partides pressupostàries de diner públic sí que es mouen àgilment per finançar “hubs” –com el de Correus, edifici que els veïns ambicionaven com a CAP– o “inversions privades al barri”.

També s’ha pronunciat la sectorial de Sanitat del sindicat La Intersindical: “La deixadesa de funcions per part de les administracions perjudica greument la salut dels ciutadans i de les treballadores dels centres sanitaris”.

Per la seva banda, en un comunicat públic, l’Institut Català de la Salut (ICS) ha exigit a l’Ajuntament de Barcelona “que tal com s’ha compromès públicament posi a disposició els espais necessaris per a la construcció del nou Centre d’Atenció Primària”. És a dir, que acceleri el pla per reubicar oficines municipals disperses al gran bloc buit de Via Laietana i pugui així habilitar-se per a usos sanitaris l’immoble municipal de Portal de l’Àngel que s’ha assignat al CAP. “Els professionals i la ciutadania no poden acceptar més incompliments que estan posant en risc el dret a la salut”, acusa l’ICS.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa