Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona va comprar mascaretes bé de preu però molt car el gel i guants
  • CA

Ajuntaments com els de Barcelona i Madrid van comprar d’urgència tota mena de material sanitari en esclatar la pandèmia. Mascaretes, tests d’antígens i gel hidroalcohòlic són tres dels productes estrella que es van haver d’importar a corre-cuita, cadascú per la seva banda a falta d’un sistema centralitzat de compra i repartiment. Hi havia escassetat arreu del món i el cost es van enfilar.

Així, cada consistori va aconseguir preus més o menys favorables que els seus veïns, havent de competir entre ells per aconseguir els millors proveïdors. El Tribunal de Comptes ha analitzat tota la contractació municipal del 2020 a les 8 localitats amb més de 300.000 habitants, que ha permès comparar qui va fer millor les compres i quins productes van sortir més bé de preu.

Segons les dades avançades per El Periódico i contrastades pel TOT Barcelona a l’informe del Tribunal de Comptes, el govern d’Ada Colau va sortir-se’n força bé amb les mascaretes quirúrgiques –les senzilles de color blau–, les de tipus FFP2 i els test d’antígens: les comandes barcelonines no van ser les més barates dels 8 ajuntament però estan entre les més econòmiques i clarament per sota dels preus que va pagar Madrid.

En canvi, el gel hidroalcohòlic li va sortir car, a més de 50 euros l’ampolla de 5 litres de mitjana, un preu només superat pel que va assumir València. Els guants de nitril també es van pagar a màxims, 0,19 euros, el preu més alt dels 8 consistoris.

Preu mig d'adquisició de mascaretes FFP2 / Tribunal de Comptes
Preu mig d’adquisició de mascaretes / Tribunal de Comptes

Concretament, Barcelona hauria pagat de mitjana les mascaretes senzilles a 40 cèntims per unitat i les de major protecció a 2,57 euros. Els tests ràpids van sortir per 7,36 euros, mentre que les ampolles de gel van arribar de mitjana als 52,48 euros. En canvi Madrid va pagar 0,50 i 4,76 euros per cada tipus de mascareta, 13 euros pels tests i 23 pel gel.

El cas de la capital espanyola és especialment rellevant donada la trama de comissions destapada a la comunitat de Madrid, que hauria beneficiat empresaris de l’entorn d’Isabel Ayuso. Un escàndol que va protagonitzar la severa crisi interna del PP a l’Estat, que va acabar amb la caiguda de Pablo Casado com a líder popular.

Evolució del preu mig d'adquisició de mascaretes / Tribunal de Comptes
Evolució del preu mig d’adquisició de mascaretes / Tribunal de Comptes

Els millors preus del rànquing són les mascaretes quirúrgiques a 0,09 euros d’Alacant, les de tipus FFP2 de Saragossa a 1,60 euros, els test de Màlaga a 7,90 euros i el gel a 16 euros novament a Alacant. L’altra cara de la moneda són les compres més cares dels 8 municipis. Bilbao va pagar les mascaretes senzilles a 0,98 euros i Madrid s’emporta la palma amb les FFP2 a 4,76 euros. Els tests de detecció de Covid més cars també són els madrilenys. Finalment el gel hidroalcohòlic de València és el més car de tots, a 57,30 els 5 litres, tres cops i mig el preu alacantí.

Preu mig d'adquisició de gel hidroalcohòlic / Tribunal de Comptes
Preu mig d’adquisició de gel hidroalcohòlic / Tribunal de Comptes

La mitjana de les 8 ciutats situa quins són els preus estàndard que es van pagar el 2020 en ple boom de demanda: 0,52 euros per cada mascareta senzilla i 3,38 per les de major protecció; 9,15 euros pels tests de detecció i 36,19 euros per les ampolles de gel desinfectant.

Preu mig d'adquisició de guants / Tribunal de Comptes
Preu mig d’adquisició de guants / Tribunal de Comptes

Segons les dades municipals, l’Ajuntament de Barcelona va invertir 5,2 milions d’euros en material sanitari entre el 14 de març i el 31 de desembre de 2020 en compres relatives a mesures de xoc per la pandèmia. Una despesa imprevista que va obligar el consistori a ajustar el pressupost d’aquell any i endarrerir altres inversions ja anunciades.

Preu mig d'adquisició de tests Covid / Tribunal de Comptes
Preu mig d’adquisició de tests Covid / Tribunal de Comptes

A banda de material sanitari, les despeses que ha analitzat el Tribunal de Comptes inclouen altres contractes d’emergència: compra d’ordinadors portàtils, campanyes de publicitat, obres d’urbanisme tàctic en carrers, informes de determinació de personal sensible, mampares de metacrilat i l’ampliació de terrasses provisional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa