Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Clients i farmàcies, víctimes de mascaretes i guants a preus disparats per la demanda
  • CA

El preu de les mascaretes, dels guants i dels gels desinfectants ha provocat una remor que va començar entre la ciutadania i que ha acabat arribant al ministeri de Sanitat. L’encariment d’aquests productes, essencials per prevenir contagis, ha aixecat crítiques i ha obligat l’Estat a adoptar mesures per fixar un preu màxim de venda al públic. Els clients han estat els principals perjudicats dels nous preus del material sanitari. I les farmàcies s’han convertit, en ocasions, en l’ase dels cops per l’increment del cost de mascaretes i guants. El responsable últim, però, ha estat l’augment sobtat de la demanda al món. 

La periodista Laia Luján va exhibir a través de Twitter el seu enuig cap a una farmàcia de la Sagrera pels preus que s’hi troben. La seva mare va anar a comprar 10 mascaretes, dues caixes de guants i dos pots de gel. La compra li va costar 56,80 euros i Luján se’n va queixar a través d’una piulada. “Ara resulta que la nostra salut té preu?”, es preguntava.

La seva mare va acudir a la farmàcia de Susana Serra a fer aquesta compra. “Si em diu que sóc cara, que vagi a altres farmàcies i ho miri. Jo sóc barata”, contesta Susana Serra, la propietària de l’establiment. La farmacèutica, que treballa amb dues auxiliars i una altra farmacèutica, nega que els seus preus siguin elevats i reivindica l’esforç que fa per trobar preus “raonables” a l’hora de comprar els productes als distribuïdors. “Estic estressadíssima buscant material”, remarca. “Vaig boja perquè la població tingui material, ja no sé on trucar”, afegeix.

Encariment del 40% dels preus

Per això es mostra ofesa per la crítica a Twitter. “Ens han dit que som careres!”, exclama, indignada, a la seva companya Neli Polo. Sobre el fet que el tiquet no estigués desglossat, Serra argumenta que quan es paga amb targeta el sistema que utilitza no permet emetre tiquets detallats, però que només calia demanar-ho. “No ens estem enriquint”, sentencia. La farmacèutica admet, això sí, un encariment del 40% en productes com els guants, les mascaretes i els gels, especialment els dos primers. “El preu de les mascaretes quirúrgiques s’ha doblat”, diu. 

Serra, que atén els clients amb la persiana abaixada a partir de les 19 hores per evitar robatoris​, posa alguns exemples per il·lustrar la situació. La capsa de 100 unitats de guants de nitril, els més efectius contra la Covid-19, els ven actualment a 12,95 euros, quan normalment els venia a 6,95 euros. La capsa de 100 guants de vinil, menys efectius que els de nitril però millors que els de làtex, ha pujat de 6,95 euros a 9,95 euros. Serra ofereix aquests productes a un preu superior a l’habitual no perquè vulgui, explica, sinó perquè ella també ho ha de comprar més car a les distribuïdores.

Susana Serra atén una clienta a la seva farmàcia / Adrià Lizanda

Susana Serra atén una clienta a la seva farmàcia / A. L.

I de la distribució, a la fàbrica: fonts de la cooperativa Cofares, distribuïdora de productes sanitaris líder a l’Estat, apunten que els fabricants han augmentat els preus de venda. Així, des de l’origen de la cadena de consum fins a les llars, es produeix un efecte dominó que acaba afectant l’usuari final, que en ocasions assenyala les farmàcies com a responsables. Fonts de Cofares justifiquen que la majoria de productes com les mascaretes o els guants són d’origen asiàtic i que els impostos també fan augmentar el preu. Tot plegat, però, es resumeix en “una demanda disparada en molt poc temps”, que ha obligat les distribuïdores a invertir més diners en les compres, les farmàcies a pagar més car el material i els ciutadans a gastar més. 

L’Agència Catalana de Consum veu “assumible” l’increment

La directora de l’Agència Catalana de Consum (ACC), Beth Abad, confirma que han detectat un augment del preu “perquè el proveïdor l’ha apujat”. En tot cas, Abad sosté que és un increment “assumible” i que és menor que en altres zones de l’Estat com ara Múrcia o el País Valencià. “Hi ha temes que preocupen més que les farmàcies”, conclou en declaracions al TOT Barcelona.

De tota manera, insta a presentar reclamacions si es detecten pràctiques irregulars a farmàcies o parafarmàcies. Aquests últims són establiments que estan en el punt de mira de l’ACC i n’ha parlat amb la policia perquè estigui al cas de possibles abusos. Si un ciutadà veu un preu desorbitat o creu que un comerç està aprofitant el context d’emergència, Abad demana que faci arribar a l’ACC el màxim d’informació possible per poder investigar el cas. 

L’ACC compta amb advocats i inspectors per determinar si un preu és excessiu o no. Abad detalla que estan en contacte amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona per evitar irregularitats. A més, destaca també que la direcció general de Consum del govern espanyol també està assabentada de les possibles males praxis. 

De cinc cèntims a 1,50 euros per mascareta

Coincideix en el diagnòstic Guillem Fons, de la Farmàcia Fons. “Tot es redueix a la llei de l’oferta i la demanda”, indica. En el seu cas, exposa que abans de la pandèmia venia capses de 50 mascaretes quirúrgiques a 2,50 euros, però ara cada unitat val 1,50 euros. Tant ell com Susana Serra situen a principis de març l’inici dels augments de preu, que s’han anat suavitzant en els últims dies. 

El que també s’ha suavitzat en les darreres setmanes és la falta d’abastiment. Serra presumeix de fer les compres amb antelació per assegurar-se les existències, però reconeix que durant uns dies no trobava material. “Fins i tot vam arribar a comprar-ne per AliExpress”, confessa Guillem Fons. A la seva farmàcia fa “molt” que no tenen ni guants ni gel desinfectant. 

Una comissió del ministeri de Sanitat proposarà un preu màxim 

“Cal recordar que el material sanitari és de preu lliure”, expressa una font del sector farmacèutic. Així, ressalta que els proveïdors poden vendre mascaretes, guants o gels desinfectants al preu que vulguin. Una ordre del ministeri de Sanitat del 19 d’abril, però, vol acabar temporalment amb això. El document, publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), posa un límit de 48 hores per crear una comissió perquè es reuneixen via telemàtica i presentin una proposta d'”import màxim” per a productes com les mascaretes quirúrgiques i els guants de nitril. 

Guillem Fons adverteix d’un possible efecte negatiu de la mesura en l’economia global. “Si el preu que fixen és massa baix, als fabricants no els interessarà el nostre mercat i vendran a altres països”, augura. 

Més notícies
Tres atracaments en cadena provoquen que farmacèutics abaixin la persiana i atenguin a la finestreta
Notícia: Tres atracaments en cadena provoquen que farmacèutics abaixin la persiana i atenguin a la finestreta
Comparteix
Els tres negocis que van patir els robatoris amb intimadació són al districte de Sant Andreu però els Mossos fa dies que han contactat amb els farmacèutics de tot Barcelona
Dues dones surten d'una farmàcia amb mascaretes quirúrgiques aquest matí / A. L.
Les farmàcies avancen els diners per comprar les mascaretes gratuïtes de la Generalitat
Notícia: Les farmàcies avancen els diners per comprar les mascaretes gratuïtes de la Generalitat
Comparteix
La Federació Farmacèutica les compra i cada farmàcia paga el lot que rep | El Govern abonarà el cost al juny
Detenen dos atracadors de farmàcies de Sant Andreu
Notícia: Detenen dos atracadors de farmàcies de Sant Andreu
Comparteix
Un dels arrestats era multireicindent | L'altre ha estat enxampat després d'haver comès avui un atracament a una farmàcia de Trinitat Vella
Dues dones amb mascareta surten de la Farmàcia Pitàgores, on havien anat a comprar altres articles, ja que en aquell moment no se'n podien dispensar perquè el sistema havia caigut / Adrià Lizanda
Matí de mascaretes aigualit pels problemes informàtics a les farmàcies de Barcelona
Notícia: Matí de mascaretes aigualit pels problemes informàtics a les farmàcies de Barcelona
Comparteix
El dia que començava el repartiment de tapaboques gratuïts ha caigut el sistema durant hores i en molts establiments no en donaven

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa