Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tres atracaments en cadena provoquen que farmacèutics abaixin la persiana i atenguin a la finestreta

El sector farmacèutic barceloní va començar la setmana amb un triple ensurt. Tres botigues de medicaments van ser atracades dilluns –totes tres al districte de Sant Andreu. Segons ha pogut saber el TOT Barcelona, el mètode a l’hora d’assaltar-les va ser molt similar. Un home amb casc de moto abordava els dependents, els amenaçava amb un gran ganivet o amb una pistola i després desapareixia, amb més o menys fortuna en el seu botí. En cap dels casos es van produir danys físics.

Tanmateix, aquest triple esdeveniment va provocar que tant agents de la Guàrdia Urbana com dels Mossos d’Esquadra recomanessin a aquests comerços que deixessin d’atendre a l’interior de la farmàciasi era possible, i que despatxessin els clients amb la persiana baixada i a través d’una finestreta –com fan habitualment les farmàcies de guàrdia. 

Dues d’aquestes farmàcies ja han acceptat canviar el seu mètode de venda. Una, durant tot el dia. Es tracta de la farmàcia situada al davant del CAP Trinitat Vella, al número 61 de la Via Barcino. “Tothom entra amb mascareta, aquests dies, així que després del que va passar dilluns, no volem estar patint per cada client que entri”, explica un treballador d’aquesta drogueria. 

Una altra de les afectades és la farmàcia Reixach Soler del carrer Gran de Sant Andreu. El gerent de la botiga, Jaume Reixach, concreta que “a partir d’ara, si es queda una persona sola a la botiga, baixem la persiana i atenem per finestreta”. Això implica que cada dia, a partir de les 20h, tot i que segueixen oberts, ja no es farà atenció a l’interior del local. És quan comença a fer-se fosc i és, alhora, un dels moments en què els Mossos d’Esquadra alerten que cal intensificar l’autoprotecció als comerços essencials que han quedat oberts –especialment farmàcies i supermercats.

La darrera de les farmàcies assaltades, l’Alseda Martínez, al carrer del Turó de la Trinitat, ara per ara, ha decidit mantenir la calma i seguir oferint el mateix tracte als veïns, tot i que amb més precaució. “Ens van recomanar, tant els Mossos com la Guàrdia Urbana, que abaixessim la persiana. De moment, però, no ho farem, perquè ho fa tot més complicat. Ara bé, intentarem estar més atentes, tot i el ritme esgotador que portem”, expressa la responsable de la farmàcia. 

Reforç policial i consells a farmacèutics

De fet, fonts de la policia catalana detallen a aquest diari que, si bé les dades d’aquests robatoris són molt més baixes que els mesos anteriors, és comprensible que les farmàcies hagin de tenir més cura davant la situació que les deixa com un dels pocs serveis oberts amb facturació contínua. Per això, des dels Mossos d’Esquadra detallen que, més enllà de l’atenció que s’ha fet en aquesta zona arran dels fets de dilluns, els últims dies, agents de cadascuna de les comissaries dels deu districtes de la ciutat ja s’han posat en contacte amb farmacèutics. No existeix la instrucció concreta de dir-los que abaixin la persiana –no totes les farmàcies poden atendre per finestreta– però sí la de donar-los consells de seguretat. La intenció és “evitar riscos”. En el mateix sentit, els Mossos van anunciar aquesta mateixa setmana que reforçarien el patrullatge en aquests punts a les hores d’obertura i tancament dels negocis.

Fonts municipals, en el mateix sentit, apunten que el dispositiu de l’estat d’alarma ja ha implicat des del primer moment intensificar el contacte entre la Guàrdia Urbana i els comerços que queden oberts. 

En roda de premsa, el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha apuntat que l’únic incident insòlit al voltant de la seguretat a les farmàcies ha estat el triple atracament de dilluns i ha defensat que “no hi ha una situació anormal”. També ha insistit en què els agents de les dues policies estan “a disposició” dels farmacèutics per “atendre pors i neguits o adreçar-los consells de seguretat, com atendre des d’una finestreta exterior o baixar la persiana quan convingui”. En la mateixa línia, ha reclamat a la ciutadania “la màxima solidaritat amb aquests establiments” perquè “són punts vulnerables en seguretat”.

De fet, segons ha sabut el TOT Barcelona, avui mateix agents dels Mossos han seguit fent rutes de contacte amb farmàcies a alguns punts de la ciutat i s’ha alertat els treballadors del risc de robatoris a farmàcies. En algunes de les converses, però, no s’ha esmentat particularment la petició d’atendre a través de la finestreta.

Els farmacèutics i la recança a la finestreta

El fet d’atendre directament a l’exterior, però, no és una opció que vagi de gust als treballadors. “És complicat, perquè atenent a l’interior és més humà i, en un moment com el d’ara, és important. A més, no tots tenim permís per abaixar la persiana”, expressa la responsable de la farmàcia Alseda Martínez. Tampoc no ho veu clar Jaume Reixach. Li amoïna la pèrdua de mesures de seguretat, en la comparació entre atendre des de dins i directament al carrer: “A la finestreta, la gent se salta les precaucions. S’apropen massa. I mira que hem intentat posar una caixa a terra perquè no s’apropin més enllà, però s’hi pugen a sobre. A l’interior de la botiga, en canvi, hi ha el mostrador, una cadira, indicadors, etcètera”. Amb tot, l’angoixa li ha fet decidir-se. “Ho farem perquè ara la por ens fa veure fantasmes, però tinc un sentiment contrariat”, resol.

Altres farmàcies, com la Diz Vaz, també del districte de Sant Andreu, fa setmanes que atén amb la persiana abaixada. Ho fan com a mesura de prevenció, precisament, del coronavirus. Consideren que ho tenen ben muntat a través de la finestra d’atenció i ells apunten que ho seguiran fent fins que canvïi la situació sanitària. 

Tots els entrevistats que van patir l’atracament, però, assenyalen que el robatori de dilluns va suposar, sobretot, un “cop anímic”. Després de setmanes d’entrega total a la feina, de fer de consellers sanitaris en moltes ocasions i de trobar-se veïns de tota la vida amb quadres complicats, només els faltava un assalt a punta de pistola. 

El dany moral ha estat molt més dur que l’impacte físic o econòmic. De fet, el lladre o lladres –la policia encara investiga si és el mateix en tots tres casos– no va tenir un gran èxit en cap dels atracaments. En dues de les farmàcies, només es va poder endur monedes que s’utilitzen, majoritàriament, per donar canvi als clients. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa