Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Veïns de Sant Antoni, al rescat de l’ambulatori Manso amb mascaretes artesanes
  • CA

Més de mig centenar de veïns del barri de Sant Antoni s’han coordinat per abastir de mascaretes artesanals el seu ambulatori, el CUAP Manso, un dels més grans de Barcelona. Personal sanitari del centre els havia fet arribar la seva preocupació per l’escassetat de material de protecció i, a falta de mascaretes homologades, obrien la porta a usar-ne de cotó per no treballar del tot desprotegits. Dilluns van rebre la resposta: 400 mascaretes cosides a cases particulars en un sol cap de setmana. Aquest dimarts a les 14h han sortit a la porta del centre a aplaudir la generositat dels seus veïns, molts dels quals són també usuaris del CUAP la resta de l’any.

“La iniciativa va sorgir del CUAP, ja hi estàvem en contacte per aprovar els protocols de prevenció en les accions d’ajuda mútua pel confinament, com fer-li la compra a gent gran sense risc de contagiar-los”, explica Marc Folch, un dels impulsors de la Xarxa Solidària de Sant Antoni pel Covid-19. En formen part la major part d’entitats del barri, que ja tenien relació amb responsables del centre arran de la Taula Comunitària de Salut de Sant Antoni. A més Folch treballa a l’espai Calàbria 66, un equipament municipal del barri que fa de ‘hub’ veïnal, així que la creació de la xarxa va anar rodada.

“Dijous passat personal del CUAP ens va expressar la necessitat d’equipaments de protecció, perquè tenien molt poc estoc i en necessitaven més”, rememora. “Les mateixes infermeres ens van enviar uns tutorials de com fer una mascareta de tela i una de plàstic”, exposa. Les de plàstic són “més fàcils de fer” per a un veí a casa, diu, però “no van bé pel personal que tracta directament amb pacients” i es destinen a altres professionals com zeladors o administratius. “O com a sobreprotecció sobre les mascaretes de tela”, afegeix Folch.

Les mascaretes de tela no són homologades i no eviten al 100% el contagi, ha advertit la conselleria de Salut. Tenen sentit bàsicament per a persones ja contagiades i amb símptomes lleus, per reduir el risc d’infectar persones amb qui conviuen o interactuen. No obstant, l’activista veïnal lamenta que la manca de material homologat força a buscar alternatives encara que siguin imperfectes: “Les mascaretes de tela ens van dir que les volien tenir només per si es quedaven sense cap ni una d’homologada, prefereixen això abans que treballar sense res”.

La jove Xarxa Solidària va transmetre la crida el mateix dijous, a través de les entitats i d’un grup de Telegram per a veïns. Molta gent es va oferir de seguida, tot i que al principi la resposta era una mica caòtica perquè no tothom tenia els materials o no sabien cosir prou… “Un petit grup que ja tenia material a casa va començar de seguida a fer mascaretes i poc a poc vam anar organitzant tots els voluntaris amb un Excel”, detalla Folch.

El més difícil era la logística: entregar material, recollir la producció i portar-ho a l’ambulatori, tot en el mínim de trajectes possibles. “Que tinguem ganes d’ajudar no vol dir que no haguem d’estar confinats!”, remarca. “Vam poder preparar un recorregut per tots els domicilis amb 3 voluntaris, però es va posar a ploure diumenge i vam decidir ajornar-ho a dilluns”, prossegueix. Calia anar molt en compte amb la recollida, trucant a l’intèrfon i deixant-se els paquets al replà per tenir contacte zero, no només per no comprometre el material sinó perquè “part de les cosidores tenen més de 65 anys” i són població de risc.

Finalment van poder resoldre tots els petits entrebancs i lliurar al CUAP la collita: unes 400 mascaretes en un sol cap de setmana, fruit de la col·laboració de 57 persones del barri. Les de cotó són d’allò més acolorides, perquè cada veí ha fet servir la tela que tenia a mà, amb colors i estampats diversos. Les van lliurar dilluns mateix a la tarda a l’ambulatori, que les esterilitza al mateix centre encara que els voluntaris ja havien rentat abans les mascaretes a casa seva a més de 65º de temperatura tal com els havien indicat.

El personal de l’ambulatori està més que contents amb la mobilització dels seus veïns i han sortit a aplaudir-los al carrer. Alguns ja lluïen el nou material casolà. “Gràcies! Gràcies!”, els han cridat des de les finestres del centre. També s’han gravat en vídeo per fer arribar els elogis als grups de whatsapp veïnals: “Quines mascaretes moníssimes que tenim, roses amb topets grisos… Són com de la rateta que escombrava l’escaleta!”, diu una professional del CUAP.

Busquen destinatari per la següent remesa

Entre els regal veïnal i que poc a poc s’ha estabilitzat el flux de material homologat que reben els ambulatoris, l’emergència ha quedat força resolta. Però ara la xarxa ja està en marxa i engrescada i ara busca nous destinataris. “La gent continua fent-ne a casa i hem dit que seran per altres col·lectius que en necessitin, de fet alguns Mossos ja n’han demanat a través dels comerciants del barri“, diu Folch. També volen contactar amb residències d’avis, un col·lectiu molt fràgil i que en gasta moltes cada dia. La propera ronda per recollir la producció serà dijous.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tal com raja a març 24, 2020 | 18:48
    Tal com raja març 24, 2020 | 18:48
    Vigileu, que encara vindrà l'Illa i us robarà les mascaretes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa