IMATGES | L’ampliació del MACBA incorporarà una porxada XXL a la plaça dels Àngels

Aquest és l'aspecte que tindrà el nou espai, davant l'emblemàtic edifici Meyer

L’ampliació del MACBA amb un nou edifici a la plaça dels Àngels suposarà la incorporació d’una gran porxada sobreposada al convent dels Àngels. El museu ha presentat aquest dimecres el projecte arquitectònic que ha guanyat el concurs, que firma la UTE Harquitectes i Christ & Gantenbein. Es titula Galeria i preveu parets de vidre que permetin veure a través del nou edifici l’absis de la Capella, que avui tanca un lateral de la plaça.

Permetrà al MACBA guanyar d’aquí dos anys i mig 3.000 metres quadrats extra, que tancarien la pugna viscuda per la cessió de la Capella de la Misericòrdia al museu o a l’ambulatori CAP Raval Nord. El nou immoble estaria connectat a l’edifici Meier –la seu principal– a través d’un passadís subterrani, que es menjarà algunes places de l’aparcament que hi ha sota la plaça.

Recreació virtual del nou annex del MACBA a la plaça dels Àngels / MACBA

La construcció costarà uns 5,5 milions d’euros, però altres despeses com honoraris i amortitzacions –de l’aparcament, per exemple– eleven la despesa total a 11 milions d’euros. La Fundació MACBA fa una aportació directa i la resta, capital públic. El museu preveu a inicis de 2022 licitar l’obra, que duraria 18 mesos i conclouria a finals de 2023, just a temps per justificar les subvencions rebudes.

Recreació virtual del nou annex del MACBA, per dins / MACBA

En paraules del jurat d’experts independent que ha avaluat les 5 candidatures rebudesGaleria és “una proposta que resol amb pulcritud el diàleg a tres diferents escales: amb el barri, amb la ciutat i amb el museu”. El tinent d’alcaldia barceloní Joan Subirats ha subratllat que el jurat de seguida es va inclinar per aquest projecte, amb una claredat que ha considerat fins i tot sorprenent.

Una de les 3 grans sales de l’ampliació del MACBA a la Capella dels Àngels / MACBA

Reinterpreta la plaça –amb un mirador elevat que en genera una nova perspectiva– però alhora recull l’herència conceptual del reconegut pla urbanístic Del Liceu al Seminari (1980), de Lluís Clotet i Òscar Tusquets. L’absis quedarà envoltat d’un claustre contemporani, el transsepte connectarà les places dels Àngels i de les Caramelles amb el carrer Elisabets i els contraforts ceràmics tindran una cara pintada de blanc –la que mira a la Rambla– en al·lusió a l’edifici Meier. Contindrà 3 grans sales d’exposició i els serveis de guarda-roba, banys i llibreria-botiga, el que permetrà esponjar l’edifici principal.

Recreació virtual del nou annex del MACBA, per dins / MACBA

Els autors són un equip format per un estudi d’arquitectura català i un de suís. H Arquitectes, fundat l’any 2000 a Sabadell, tenen ja diverses obres a Barcelona, com les rehabilitacions de les Cristalleries Planell i de la Lleialtat Santsenca –ambdós són equipaments municipals–. Actualment treballen per l’Ajuntament en la recuperació del Teatre Arnau i l’antiga Bòbila de la Teixonera. Pel que fa a l’estudi Christ & Gantenbein, fundat el 1998 per Emanuel Christ (1970) i ​​Christoph Gantenbein (1971), té la seu a Basilea i actualment compta amb uns 80 arquitectes. Entre els seus projectes més destacats hi ha l’ampliació i transformació del Museu Nacional Suís de Zuric (2016), l’ampliació del Kunstmuseum de Basilea (2016) i el Lindt Home of Chocolate a Zuric (2020). 

Vista actual del Convent dels Àngels, a la plaça dels Àngels / ACN

El proper pas serà la redacció de l’avantprojecte de l’ampliació i reforma i, si s’escau, el projecte bàsic i executiu i d’assistència tècnica de direcció d’obra del MACBA. A la presentació també han participat Àngels Ponsa, consellera de Cultura de la Generalitat; Ainhoa Grandes, presidenta Fundació MACBA; Carmen Jiménez, subdirectora general de museus estatals del Ministeri de Cultura; Ferran Barenblit, director del MACBA; Josep Maria Carreté, gerent del MACBA; Isabel Bachs, cap d’arquitectura de la institució; i els representants de l’estudi d’arquitectura guanyador.

Més informació

Comentaris

    Magrab 14/04/2021 10:46 pm
    Des de les fotos sembla un garatge d'autobus al coatat de la gran catedral del MACBA. Espero equivocar-me.

Nou comentari