Una desena de museus de Barcelona cerquen director aquest 2021

La Virreina i la Capella anunciaran relleus en breu, però Marès, Etnològic i Fotogràfic esperen a l'estiu per iniciar tràmits

Una desena de museus a Barcelona obren cada dia, programen activitats i exposicions… però tenen vacant la plaça de director/a des de fa mesos o fins i tot anys. El tinent d’alcaldia de cultura, Joan Subirats, ho ha reconegut aquest dimarts en comissió municipal a preguntes del PP i ha anunciat un calendari orientatiu per a diverses centres. La majoria depenen de consorcis formats per diferents administracions i ha declinat parlar pels que no lidera el consistori.

Així, ha reconegut que 6 centres municipals estan avui per avui sense direcció: el Museu Marès, el Museu Etnològic i de les Cultures del Món, l’Arxiu Fotogràfic, el Born CCM, la Virreina Centre de la Imatge i La Capella. Aquests dos darrers, situats a la Rambla, són els que tenen més avançat el procés de selecció: ja han fet el concurs públic per escollir nou cap i Subirats preveu que puguin anunciar el relleu a finals de març i a l’abril respectivament. 

En canvi, per al Marès, l’Etnològic i el Fotogràfic el consistori prefereix esperar a l’estiu abans d’iniciar tràmits. Concretament vol que es resolguin abans les oposicions de tècnic superior en arts, “per tal que hi hagi més possibilitats que es presentin [a les ofertes de feina] més treballadors que ara estan en situació d’interinatge”.

Subirats també ha assegurat que la renovació de la direcció del MACBA “està en marxa i sortirà aviat la convocatòria” i ha dit que li “consta” que la Fundació Tàpies també “està avançant” per cobrir la seva vacant. L’Arts Santa Mònica, ha recordat, ha anunciat aquest febrer la incorporació d’Enric Puig Punyet. El regidor no s’ha pronunciat, en canvi, sobre el Museu Marítim –de la Diputació– ni sobre el d’Arqueologia de Catalunya –de la Generalitat–, que porten temps a l’espera.

El Born

El cas del Born CCM és especial perquè tot just fa 16 dies el govern d’Ada Colau va anunciar l’acomiadament fulminant de Montserrat Iniesta, la primera directora del centre escollida mitjançant concurs públic. La successió la decidirà un nou concurs. Després de només tres anys i mig al càrrec, el consistori ha fet fora Iniesta en considerar que no gestionava bé la plantilla ni la programació.

“Hi ha un pla estratègic que és vàlid i que havia elaborat la mateixa Iniesta però que creiem que no s’estava duent a terme, i una gestió dels recursos humans deficient”, ha exposat el regidor de Memòria, Jordi Rabassa, a preguntes del PP a la mateixa comissió. “Hem treballat durant mesos amb la directora un pla de treball per reconduir-ho, però malauradament no ha pogut ser i hem hagut de prendre aquesta decisió”, ha afegit. “No hi ha res amagat”, ha insistit, davant les sospites dels populars d’inferència política en els continguts del centre.

Més informació

Nou comentari