Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament comprarà obres a barcelonins per donar suport a l’art local
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha obert aquest dimarts una convocatòria d’adquisició d’art contemporani, dotada amb 600.000 euros i destinada a obra d’artistes vius nascuts, residents o artísticament vinculats amb la ciutat. La mesura forma part del tercer pla de suport al teixit cultural davant la crisi del coronavirus, i busca alhora reconèixer i “patrimonialitzar generacions que no estan plenament representades als fons públics”. El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) vehicularà el procés de compra de les obres. Un cop adquirides passaran a formar part del Fons d’Art de l’Ajuntament de Barcelona, i es dipositaran al mateix museu i en les diferents col·leccions de la capital catalana per “garantir la seva circulació i visibilització”.

La convocatòria pública està activa des d’aquest dimarts i fins el 22 de març, oberta a la presentació d’obres procedents tant de galeries de la ciutat o a l’àrea metropolitana com d’artistes o col·lectius a títol particular. Les peces han de ser d’artistes vius que siguin nascuts, resideixin o treballin a Barcelona o la seva àrea metropolitana, o si no compleixen aquests requisits que la seva trajectòria i treball tinguin algun tipus de vinculació amb la ciutat.

I és que més enllà de la “qualitat” de les peces, la iniciativa aspira a engreixar la col·lecció d’art contemporani municipal amb la idea de “representar” millor “la diversitat de formes de crear i de relats d’art contemporani que té la ciutat, que li són propis i que ara tenen la oportunitat d’incorporar-se” a la seva col·lecció pública, tal i com ha expressat el director del MACBA, Ferran Barenblit.

Abundant en aquest aspecte, el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, ha apuntat que la mesura vol “retallar la distància entre la cultura que es veu més habitualment i la creació, posar en valor nous talents i artistes emergents però també reconèixer i patrimonialitzar aquelles generacions que no formen part dels fons públics”.

Però més enllà d’objectius patrimonials, Subirats ha insistit que “l’objectiu és ajudar els artistes vius en l’àmbit de la creació contemporània”. Al respecte, el regidor ha considerat “significativa” la inversió de 600.000 euros i l’ha comparat amb “d’altres convocatòries que acostuma a fer la Generalitat”.

Procés obert

Emmarcada en el tercer paquet de mesures d’ajut a la cultura en el context de la Covid-19, anunciat a l’octubre del 2020, la convocatòria ja està oberta des d’aquest dimarts. El MACBA serà l’encarregat d’articular el procés de compra de les obres, que un cop adquirides passaran a formar part del Fons d’Art de l’Ajuntament de Barcelona que les dipositarà en les diferents col·leccions de la ciutat i garantirà la seva circulació i visibilització.

“És una extraordinària notícia”, ha celebrat Ferran Barenblit. Pel director, que la forma escollida per donar suport al teixit creatiu de la ciutat durant aquest període tan convuls sigui “també incrementar el patrimoni de la ciutat”, serà posat en valor “quan d’aquí uns anys escrivim la història”.

El “grup d’experts” encarregat de la comissió de valoració de les obres el formen el galerista Joan Anton Maragall, la cap i conservadora del MACBA Antonia Maria Perelló i el mateix Barenblit, Àlex Mitrani en representació del MNAC, la directora del Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats Joana Hurtado, Martina Millà –curadora d’exposicions vinculada a la Fundació Joan Miró– i l’artista Lua Coderch, aquestes dues darreres designades pel Consell de Cultura de Barcelona.

El procés d’adquisició d’obres es tancarà el 22 de març, i el resultat de la convocatòria es farà públic al llarg del segon trimestre d’aquest 2021, segons ha avançat Joan Subirats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa