Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Nou pas per ubicar el CAP Raval Nord a la Misericòrdia

El ple de Barcelona ha aprovat aquest divendres per unanimitat el pla especial urbanístic que ha de permetre construir el nou CAP Raval Nord a la Capella de la Misericòrdia. El pla regula que el nou equipament ambulatori es pugui fer on ara hi ha l’església, situada al carrer Montalegre. El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) va renunciar formalment a la concessió de l’ús de la Misericòrdia el febrer passat, quan la va retornar a l’Ajuntament. Posteriorment, a l’abril, el ple de Barcelona va acceptar per unanimitat la renúncia. Ara s’ha aprovat el pla urbanístic per poder dotar el sòl d’usos sanitaris-assistencials.

Un cop fets tots els tràmits serà el Servei Català de la Salut (CatSalut) qui haurà de construir el nou CAP. “Felicitar-nos tots per la solució a un problema que feia dècades que cuejava“, ha dit al ple el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa. Els grups de l’oposició han celebrat aquest pas però també s’han mostrat crítics pels “entrebancs” en la seva tramitació i el fet que arribi “tard”. Rabassa ha defensat que en el mandat passat es va assumir el “repte” i ha promès que el nou ambulatori serà una realitat.

Nou ambulatori

El nou ambulatori constarà de dos volums. Un correspon a la part de l’església que es manté i que conserva la façana del Pati dels Tarongers i la seva alçada actual, i l’altre volum tindrà forma rectangular i constarà de planta baixa i quatre plantes pis. Amb la llum verda definitiva del plenari al pla especial aquest divendres, ara l’Ajuntament podrà iniciar els tràmits per cedir la Misericòrdia al CatSalut, que s’encarregarà de la construcció del CAP. En concret, el pla qualifica el sòl com a “equipament comunitari de nova creació de caràcter local”, amb una superfície de 610 m2, i en determina la titularitat pública i l’ús sanitari-assistencial.

Lluita veïnal

Veïns de Ciutat Vella i els professionals de l’actual CAP Raval Nord, ubicat al carrer de Torres i Amat, reivindiquen des de fa temps la construcció d’un nou centre a la Capella de la Misericòrdia. La reivindicació va arribar fins al plenari municipal l’hivern del 2018 quan una representant veïnal no electa va intervenir a un ple. Veïns i professionals es van organitzar fins i tot en una plataforma per un nou CAP i van arribar a ocupar la Capella de la Misericòrdia el març del 2019.

En paral·lel als tràmits per al nou CAP també continua la tramitació de la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) ja aprovada inicialment que segrega l’espai de la plaça dels Àngels on s’ha de bastir l’ampliació del MACBA i que el qualifica d’equipament cultural. L’ampliació del MACBA a la plaça dels Àngels i la construcció d’un nou CAP Raval Nord a la Misericòrdia són fruit d’un acord entre l’Ajuntament, la Generalitat, l’Estat i la Fundació MACBA. L’acord estipulava l’ampliació del museu en una nova ubicació que deixava lliure la capella per poder-hi construir el futur CAP.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa