Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Alerta del Síndic pel mal estat de l’ambulatori del Gòtic
  • CA

El deteriorament i les mancances del Centre d’Atenció Primària (CAP) del Gòtic espera solució des de fa anys. La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha advertit a l’Ajuntament de la “manca d’espai i les filtracions d’aigües residuals” dins de les instal·lacions de l’ambulatori. A més, l’organisme -que encapçala el Síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia– ha recordat que el terreny on construir les noves dependències del centre de salut del barri Gòtic estan llestes des de fa 14 anys, però les obres per edificar l’immoble encara no han començat.

La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha avisat que les deficiències que arrossega l’equipament sanitari genera “afectacions importants en l’atenció a les persones usuàries i en les condicions de treball”, ha alertat l’ens en un fil de missatges a Twitter. Alhora, ha anunciat aquest dimarts que obre una actuació d’ofici “per conèixer les previsions de millora de les condicions actuals del CAP Gòtic”.

La Sindicatura de Greuges de Barcelona desgrana un diagnòstic crític amb l’estat de l’ambulatori, que representants de la institució van visitar en dues ocasions l’abril passat, quan van entrevistar-se amb l’equip directiu. Els responsables del CAP Gòtic van exposar a la Sindicatura que el principal problema amb què es troben és la manca d’espai necessari per a desenvolupar la seva tasca amb normalitat.

Cúmul de mancances

En primer lloc, assenyala que “el CAP Gòtic pateix una manca d’espai per a desenvolupar la seva tasca amb normalitat”. No obstant, els defectes que incomoden el personal i els pacients no acaben aquí.

L’òrgan recalca també que “des d’anys enrere, el CAP Gòtic pateix filtracions d’aigües residuals” en algunes sales. La Sindicatura de Greuges de Barcelona recalca que els vessaments han arribat a obligar fins i tot a ordenar “el tancament temporal del centre”. Sobre aquest problema, el defensor del poble de Barcelona precisa que l’Institut Català de la Salut (ICS) “ubica l’origen de les filtracions en els pisos situats a sobre del CAP, gestionats per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya”.

Consultes compartides

Les deficiències provoquen que algunes consultes amb pacients siguin compartides per diferents professionals en diferents franges o que hi hagi dificultats per emmagatzemar tots els elements d’atenció mèdica, entre d’altres problemes. Les problemàtiques generades per la manca d’espai són diverses: les consultes són compartides per diferents professionals en diferents franges horàries, dificultats per emmagatzemar tots els elements d’atenció mèdica; espais previstos per a treball intern com sales de reunions o la biblioteca acaben tenint múltiples funcions; els despatxos de treball tenen caixes i objectes de magatzem; els vestidors tenen unes dimensions totalment inadequades, i les persones treballadores no disposen d’armariet propi.

Un exemple concret és l’atenció a urgències, on cal que la llitera del pacient sigui accessible des de dreta i esquerra i al CAP del Gòtic no és possible. A més, l’espai dels mòduls habilitats davant el CAP en què va fer-se l’atenció Covid-19 i que ara s’han reconvertit per a les diferents especialitats mèdiques tampoc tenen les mides ni les condicions necessàries per a poder fer una atenció mèdica adequada.

El nou CAP, en espera des de fa 14 anys

Encara més, la Sindicatura de Greuges desaprova els mòduls habilitats davant de l’ambulatori per ampliar les instal·lacions de forma provisional. “En aquest emplaçament, les consultes no tenen les mides ni les condicions necessàries per a poder fer una atenció mèdica adequada”, evalua.

L’òrgan assenyala que “la reserva d’espai per a un nou CAP en substitució de l’actual va aprovar-se el 2008”. “Ja han transcorregut 14 anys i, segons les darreres informacions rebudes, el nou emplaçament estaria previst a les dependències municipals de la plaça de Carles Pi i Sunyer l’any 2028”, afegeix. Per últim, la Sindicatura de Greuges elogia la tasca dels sanitaris del centre de salut del Gòtic, “que duen a terme un gran esforç per tal que totes les problemàtiques que pateixen en el seu dia a dia laboral no arribin a la ciutadania”, diu.

Més notícies
Un dels antics quioscos d'ocellaires de la Rambla / ACN
Els ocellaires de la Rambla poden mantenir l’activitat fins a l’octubre
Notícia: Els ocellaires de la Rambla poden mantenir l’activitat fins a l’octubre
Comparteix
La justícia ha admès les mesures cautelars i els deixa seguir treballant mentre recullen signatures per declarar-los Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya
Botellot durant la Mercè de 2021 a la plaça Espanya / Jordi Play
On viuen els veïns que més s’han queixat al Síndic de Barcelona
Notícia: On viuen els veïns que més s’han queixat al Síndic de Barcelona
Comparteix
El districte que més ha protestat té un 75% més de requeriments que els que han arribat de la zona més conformista
Desnonament de l'Amparo, de 74 anys / Resistim al Gòtic
Commoció al Gòtic pel rocambolesc desnonament d’una dona de 74 anys
Notícia: Commoció al Gòtic pel rocambolesc desnonament d’una dona de 74 anys
Comparteix
La ONU havia intervingut en favor de la dona, que va ser obligada a vendre la seva meitat de pis
Protesta a Barcelona contra els Jocs d'Hivern / ACN
Entitats de Barcelona articulen un front comú contra els Jocs d’Hivern
Notícia: Entitats de Barcelona articulen un front comú contra els Jocs d’Hivern
Comparteix
Equiparen la candidatura a projectes com Barcelona World o el Fòrum 2004

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa