Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
7.000 refugiats obtenen permís de treball i residència a Barcelona
  • CA

7.019 refugiats ucraïnesos han obtingut permís de treball i de residència a la Fira de Montjuïc, després que esclatés la guerra a Ucraïna el 24 de febrer, un cop el president de Rússia, Vladímir Putin, va ordenar l’atac al país veí. D’aquesta forma, més de 7.000 persones han aconseguit els papers necessaris per poder buscar un futur a la capital catalana, si així ho desitgen. Aquests tràmits administratius tenen una vigència d’un any, que es pot allargar, en funció de les casuístiques de cada una d’aquestes persones.

A més, 10.396 persones han estat ateses en aquest mateix espai, habilitat pel govern espanyol, a través del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Radiografia de les persones ateses

Del total de les persones registrades en aquests dispositius -a més del de Barcelona, n’hi ha un més a Alacant (País Valencià) i un altre a Pozuelo de Alarcón (Madrid)-, el 66% són dones i, el 36%, menors. La mitjana d’edat és de 29 anys i les unitats familiars que arriben estan formades per una mitjana de tres membres. La majoria d’elles han arribat des d’Ucraïna per transport terrestre –cotxe i autobús- (55%); el 40% ho ha fet en avió i el 5%, en tren. Quasi el 33% provenen de Kíiv; la segueixen Lviv, Khàrkiv i Odessa.

El 10% de persones refugiades són economistes; el 5,6%, enginyeres; el 4,3%, advocades i el 4,2%, comptables. El 60% té estudis superiors; el 26,3% ha acabat batxillerat o formació professional i el 10,6%, els estudis secundaris, segons les dades del govern espanyol.

El govern espanyol prometia que els permisos s’aconseguirien “de forma immediata”, en un termini màxim de dues hores, i l’Ajuntament augurava una “regularització exprés” com “no havíem vist mai”, tal com va anunciar la quarta tinenta d’alcalde i regidora de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, en una atenció als mitjans de comunicació al març. No obstant això, més tard l’executiu de Pedro Sánchez va establir mecanismes, com la cita prèvia, que van generar un autèntic caos administratiu.

Crítiques al sistema d’acollida

La comunitat ucraïnesa de Barcelona ha criticat el “col·lapse” que es viu al centre d’acollida que l’Estat ha obert a la Fira de Barcelona i que tècnicament s’anomena Centre de Recepció, Atenció i Derivació (CREADE). La colònia ucraïnesa ha demanat a les institucions “un esforç” per agilitzar els tràmits d’acollida. L’activista Ostap Petrushchak considera que cal “coordinar-ho de forma més eficient”. Tot i que reconeix que s’està fent un “esforç sobrehumà” per gestionar l’acollida de refugiats, diu que altres països com Polònia estan rebent moltes més persones i ho “estan solucionant molt bé”.

Petrushchak critica que els sol·licitants han d’esperar tres i quatre hores perquè els responguin el telèfon perquè està totalment “col·lapsat”. A més, lamenta que es dona hora per “molt més endavant”. Davant d’això, fa una crida a l’Ajuntament i als governs català i espanyol a treballar per agilitzar-ho.

Mentre el conflicte continuï obert i hi hagi un èxode massiu de persones -tres milions, segons les últimes dades d’ACNUR- l’espai estarà obert. “El que tenim és el compromís del ministeri [d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions] que segueixi en funcionament mentre sigui necessari”, ha detallat Pérez.

Més notícies
Nexus ha cedit un local a la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat / GSV
Un local cedit a Sants oferirà formació i assessoria a refugiats
Notícia: Un local cedit a Sants oferirà formació i assessoria a refugiats
Comparteix
L'elèctrica Nexus presta un espai a la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat
Manifestants contra la guerra a Ucraïna concentrats a plaça Catalunya / ACN
Adreces i telèfons al descobert en una web d’acollida de refugiats
Notícia: Adreces i telèfons al descobert en una web d’acollida de refugiats
Comparteix
Desenes de barcelonins solidaris amb Ucraïna abaixen la guàrdia i es posin en risc a internet
Nens petits en una activitat de lleure / Ajuntament de Barcelona
L’Ajuntament ofereix activitats d’estiu pels infants refugiats ucraïnesos
Notícia: L’Ajuntament ofereix activitats d’estiu pels infants refugiats ucraïnesos
Comparteix
El consistori fa una inversió de 4 milions per atorgar 314.000 beques a nens i adolescents d'1 a 17 anys
Fira de Montjuïc / Europa Press
El govern espanyol atén 2.500 refugiats ucraïnesos a la Fira de Montjuïc
Notícia: El govern espanyol atén 2.500 refugiats ucraïnesos a la Fira de Montjuïc
Comparteix
El 37% són menors i el 67% d'adults, dones

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa