Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Síndic demana suprimir la cita prèvia per atendre refugiats ucraïnesos
  • CA

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat canviar el protocol per atendre els refugiats ucraïnesos que acudeixen al centre condicionat a la Fira de Barcelona i que se suprimeixi el requisit de cita prèvia per acudir-hi per tramitar el permís de residència i de treball després de fugir de la guerra al seu país. L’obertura de l’oficina de primera acollida a Montjuïc, habilitat per l’Estat, va derivar en caos el primer dia de funcionament, la setmana passada, quan bona part dels demandants d’ajuda que feien cua desconeixien que calia trucar abans a un telèfon de Madrid per sol·licitar cita per efectuar tràmits a les dependències de Barcelona.

Ara mateix, si un refugiat es dirigeix al centre sense cita prèvia, només se l’atén en el cas de que no tingui allotjament. En la resta de casos, cal una cita prèvia que s’aconsegueix trucant a un número de telèfon del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions que, segons el Síndic, en moltes ocasions té totes les línies ocupades. Per això, el Síndic proposa que s’adoptin “mesures alternatives”, com donar una cita prèvia pel mateix dia als refugiats que s’hi acostin sense tenir-la o obrir més canals, a més del telèfon, per aconseguir la citació.

El Síndic diu que entén que la necessitat d’atendre les persones refugiades del conflicte a Ucraïna implica prendre mesures excepcionals i que això comporta certes dificultats addicionals de gestió al Centre de Recepció, Acollida i Derivació (Creade). Exposa que ha sabut que alguns dels refugiats es dirigeixen al centre sense cita prèvia i que, si ja tenen un allotjament assignat, no se’ls fan els tràmits del permís de residència i de treball que tenen dret a rebre.

Mecanismes més àgils

Ribó demana que es prenguin mesures alternatives per garantir una primera atenció de totes les persones que acudeixen a la Fira. “Una d’aquestes alternatives hauria de ser l’atenció directa de les persones que es presenten sense cita per programar-los la cita in situ per ser atesos el mateix dia o per a un dia posterior, en funció de les possibilitats del servei”, planteja.

També reclama un mecanisme multicanal amb sistemes àgils amb els quals es pugui obtenir una cita per ser atès en un termini raonable i que la possibilitat d’accedir a la cita no es limiti al telèfon del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. El centre habilitat des de divendres passat a la Fira de Barcelona serveix per fer “una regularització exprés“, en paraules de l’Ajuntament, i que els refugiats ucraïnesos que s’hi adrecin en surtin amb el permís de residència i de treball en un tràmit que dura només dues hores.

Més notícies
L’Ajuntament presenta els grans projectes del Barcelona Green Deal a la fira
Barcelona, a la caça d’inversors internacionals
Notícia: Barcelona, a la caça d’inversors internacionals
Comparteix
L’Ajuntament presenta els grans projectes del Barcelona Green Deal a la fira immobiliària MIPIM de Canes
D’esquerra a dreta: L’Steven, el Yurii, l’Anastasiia Prokopchuk, l’Arina, l’Olena i el Volodymyr Baranetskyi
D’Ucraïna a Barcelona: el periple de 3.000 quilòmetres de la petita Arina
Notícia: D’Ucraïna a Barcelona: el periple de 3.000 quilòmetres de la petita Arina
Comparteix
El viatge d’una família ucraïnesa que ha fugit de la guerra amb Rússia gràcies a un voluntari anglès
Pisos dels porxos d'en Xifré, a Barcelona / Pepe Navarro
Els lloguers pugen un 11,2% a Barcelona en un any, segons Idealista
Notícia: Els lloguers pugen un 11,2% a Barcelona en un any, segons Idealista
Comparteix
Segons les últimes dades oficials de la Generalitat, els preus han baixat un 0,5%
Un bloc d'habitatges al barri del Besòs i el Maresme / Jordi Play
Colau exigeix que la llei estatal d’habitatge reguli els preus del lloguer
Notícia: Colau exigeix que la llei estatal d’habitatge reguli els preus del lloguer
Comparteix
L'alcaldessa pressiona perquè PSOE i Unides Podem acordin recuperar la limitació que era vigent a Catalunya i que el Constitucional va anul·lar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa