Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els refugiats ucraïnesos rebran permís de residència i treball en 2 hores
  • CA

El govern espanyol promet als refugiats ucraïnesos que arribin a Barcelona que obtindran el permís de residència i de treball en un termini màxim de dues hores. Així ho ha explicat la quarta tinenta d’alcalde i regidora de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, en una atenció als mitjans de comunicació aquest dimecres. Una “regularització exprés” com “no havíem vist mai”, ha assegurat. Aquests tràmits es faran a la Fira de Montjuïc. Per la seva banda, el ministre d’Inclusió, Seguret Social i Migracions, José Luis Escrivá ha garantit que el gran centre d’acollida que s’instal·larà a Barcelona cursarà els permisos “de forma immediata” perquè els desplaçats disposin de permís de residència i de treball i accés als serveis socials “des del dia u”.

Dia rere dia arriben a Barcelona centenars d’ucraïnesos que fugen de la guerra iniciada per Rússia i el seu president, Vladímir Putin, al seu país, el passat 24 de febrer. A hores d’ara ja són aquí uns 1.500, segons ha dit la quarta tinenta d’alcalde. “Barcelona es confirma que és una ciutat frontera de persones provinents d’Ucraïna”, ha assegurat. “L’estació de Sants és un dels punts neuràlgics on hem organitzat un punt de rebuda, liderat per la Creu Roja i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona”, ha posat com a exemple.

“Les primeres dues setmanes vèiem que la gent estava de trànsit; ens trobàvem un percentatge elevat de persones que pernocten una nit i segueixen el camí cap a la localització final, però també comencem a veure un gruix important de persones d’Ucraïna que demanen acollida a Barcelona”, ha explicat Pérez. Més enllà dels equipaments de la Creu Roja, l’Ajuntament ha ofert allotjament a 2.000 persones, entre el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) i el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB).

L’Ajuntament confia que divendres s’obri el “gran centre” d’acollida de la Fira de Montjuïc, un projecte que està liderant el govern espanyol, a través del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. “El centre serviria per fer una regularització àgil, in situ, per, en dues hores, sortir amb els tràmits fets i un primer acompanyament de Creu Roja, per conèixer les necessitats de les persones que arriben a la ciutat”, ha afirmat la quarta tinenta d’alcalde. En la mateixa línia, ha informat que, a diferència d’altres cops, aquest espai no serà usat per pernoctar-hi, sinó que serà un gran dispositiu de regularització administrativa i un primer punt d’atenció per aconseguir un allotjament, bé sigui en hotels o albergs del mateix barri de Sants o fora d’ell, segons les previsions del consistori.

Un cop fet els tràmits administratius, les persones gaudiran d’un termini d’un any -amb possibilitat de dues pròrrogues anuals- de protecció, per romandre i treballar al territori nacional. Un cop superada aquesta necessitat més urgent, arribarà l’empadronament, ha informat Pérez, que ha reclamat en reiterades ocasions que s’apliquin criteris de proporcionalitat, atenent les necessitats i voluntats de les famílies refugiades, però també de distribució i corresponsabilitat territorial.

Mentre el conflicte continuï obert i hi hagi un èxode massiu de persones -tres milions, segons les últimes dades d’ACNUR- l’espai estarà obert. “El que tenim és el compromís del ministeri [d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions] que segueixi en funcionament mentre sigui necessari”, ha detallat Pérez.

Més notícies
La plaça Espanya amb Montjuïc al fons / Vicente Zambrano
La Fira de Montjuïc obrirà un centre d’acollida a refugiats ucraïnesos
Notícia: La Fira de Montjuïc obrirà un centre d’acollida a refugiats ucraïnesos
Comparteix
Obrirà divendres i serà la tercera gran base a l'Estat per rebre els desplaçats
Manifestants contra la guerra a Ucraïna concentrats a plaça Catalunya / ACN
Veïns del Besòs i amb estudis: perfil dels ucraïnesos a Barcelona
Notícia: Veïns del Besòs i amb estudis: perfil dels ucraïnesos a Barcelona
Comparteix
Es concentren a la frontera amb Sant Adrià del Besòs i en 10 anys gairebé han doblat població
L'Ivanna, ciutadana ucraïnesa, amb el seu nadó d'un mes en braços, arriba el 5 de març de 2022 a l'aeroport de Prat en un vol de rescat des de Varsòvia (Polònia) / Sílvia Jardí (ACN)
Arriba a l’aeroport del Prat el primer vol de rescat d’ucraïnesos
Notícia: Arriba a l’aeroport del Prat el primer vol de rescat d’ucraïnesos
Comparteix
227 persones d'aquesta nacionalitat, principalment dones i menors, han aterrat aquest dissabte a Catalunya
Diversos voluntaris preparant caixes amb material de primera necessitat per enviar de Barcelona a Ucraïna /Guifré Jordan (ACN)
Allau de solidaritat per ajudar Ucraïna: “Estem rebent molta ajuda”
Notícia: Allau de solidaritat per ajudar Ucraïna: “Estem rebent molta ajuda”
Comparteix
Voluntaris s'organitzen per transportar ajuda humanitària fins a l'est d'Europa, després de la guerra declarada per Putin el 24 de febrer

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa