Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Adreces i telèfons al descobert en una web d’acollida de refugiats
  • CA

“Som una família amb un nen petit de tres anys. Puc oferir una habitació. Podem acollir una persona amb un nen petit. Som d’Alemanya, però vivim aquí des de fa 14 anys”. “Som dues companyes de pis treballadores, en un pis de dues habitacions i podem acollir una persona, preferentment dona, per alguns dies al nostre sofà”. “Puc acollir una mare amb la seva criatura durant tres dies”… Missatges com aquests es compten per desenes. És l’allau de solidaritat dels barcelonins amb el poble ucraïnès, amb els milions de persones que fugen de la guerra al seu país.

La bona voluntat, però, posa al descobert les xarxes socials d’aquestes persones i en alguns casos directament la seva adreça i el telèfon personal d’aquestes persones: revelen dades privades comprometedores a Internet i s’exposen a estafes i ensurts innecessaris.

El web ICanHelp.Host acumula milers d’oferiments d’allotjament de ciutadans d’arreu del món, que expressen la seva disponibilitat per acollir refugiats ucraïnesos i alleugerir el mal tràngol que viuen amb un sostre, menjar i companyia. Barcelona lidera la geografia d’aquesta solidaritat espontània amb vora 300 habitatges inscrits. No obstant, el web no posa cap filtre ni adverteix a les persones sobre els perills d’oferir massa detalls personals que, de forma malintencionada, poden suposar un risc per a les persones acollidores i per a les acollides.

Els Mossos d’Esquadra adverteixen del risc de males pràctiques digitals com difondre dades privades a webs, fòrums i xarxes socials. En els consells bàsics de seguretat digital per a pares i fills, la policia catalana recomana “evitar donar informació personal (adreça, telèfon…)” així com “reflexionar abans de donar qualsevol dada personal, imatges o dades d’altres persones”.

Solidaritat amb Ucraïna

La plataforma s’ha creat a corre-cuita per articular una primera resposta a la crisi de refugiats i per això té molts serrells encara per resoldre, admeten els impulsors. Per exemple, no comproven la veracitat de les ofertes però prometen introduir “alguna verificació aviat”. Tampoc poden garantir que no es discriminin sol·licitants per raó de sexe, edat o ètnia.

“ICanHelp.Host és una plataforma solidària creada per un equip de voluntaris com a resposta a la crisi humanitària causada per una agressió de les forces militars russes contra Ucraïna”, expliquen al web. “La majoria del nostre equip és originari de Bielorússia, on han participat activament en protestes del 2020, lluitant contra el règim dictatorial, i han hagut d’escapar del país per evitar l’empresonament”, expliquen. “L’equip d’ICanHelp està guiat per un compromís profund amb els drets humans, la igualtat de gènere i la inclusió de minories marginalitzades i vulnerables”, conclouen.

El 6 d’abril ja eren 10.000 persones d’arreu del món oferint allotjament gratuït per als ucraïnesos a través d’aquest web, tal com publica la mateixa organització a través de les xarxes socials. “Encara necessitem ser més”, animaven als internautes.

Més notícies
Toc d'inici a la plaça Sant Jaume, amb el bestiari de la ciutat, a l'inici de la Mercè de 2021 / Jordi Play
El PP vol que Kíiv sigui la ciutat convidada a la Mercè de 2023
Notícia: El PP vol que Kíiv sigui la ciutat convidada a la Mercè de 2023
Comparteix
Sosté que l'Ajuntament té el "deure" d'homenatjar la capital d'Ucraïna en la festa major de l'any que ve
Nens petits en una activitat de lleure / Ajuntament de Barcelona
L’Ajuntament ofereix activitats d’estiu pels infants refugiats ucraïnesos
Notícia: L’Ajuntament ofereix activitats d’estiu pels infants refugiats ucraïnesos
Comparteix
El consistori fa una inversió de 4 milions per atorgar 314.000 beques a nens i adolescents d'1 a 17 anys
La família Yuma a Barcelona: d'esquerra a dreta, Alina, Ksenia, Mila, Yuma i parella de la Yuma / BLF
Refugiades de l’homofòbia: l’exili d’una família russa LGTBI a Barcelona
Notícia: Refugiades de l’homofòbia: l’exili d’una família russa LGTBI a Barcelona
Comparteix
"El poble rus està vivint ara el que la comunitat LGTBIQ+ ha viscut les últimes dues dècades", adverteixen
Una imatge d'arxiu dels Mossos d'Esquadra | Mossos d'Esquadra
Una veïna ucraïnesa denuncia que una botiga de Barcelona l’ha estafat
Notícia: Una veïna ucraïnesa denuncia que una botiga de Barcelona l’ha estafat
Comparteix
Va pagar 71.000 euros per comprar 100 armilles antibales en una botiga de Barcelona i només n'ha rebut 25

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa