Rècord històric en el percentatge de barcelonins que es declaren víctimes d’un delicte

Les dades de l'enquesta de victimització són les més altes des que es va començar a fer aquest informe, el 1983

Un 31,8% dels enquestats es declaren víctimes d’un delicte. Són les dades de l’última enquesta de víctimització de l’Ajuntament de Barcelona, elaborada entre el juny i el juliol i feta pública avui, quan ha sigut publicada a la web municipal, sense cap compareixença per part de cap responsable municipal per donar explicacions sobre els resultats.

Segons aquestes dades, el percentatde dels enquestats que se senten victimitzats és un rècord històric, sis punts per sobre de les dades del 1986, en què el 26,2% havia sigut el percentatge més alt fins ara, en una sèrie que comença amb xifres del 1983. En l’enquesta de l’any passat, el percentatge de victimitzats era del 25,6%, de manera que hi ha un increment de sis punts en un sol any.

Aquest sondeig sempre pregunta als barcelonins pels delictes que han patit l’any anterior, de manera que les xifres recollides ara són relatives a fets del 2018, prèvies a la crisi de seguretat dels últims mesos. Les preguntes es van fer entre el 3 de juny i el 23 de juliol, abans també de la polèmic intensa de l’agost.

[r:1]

Tot i que la majoria d’anys l’enquesta s’ha fet amb preguntes a 4.000 persones, aquest any –igual que el 2016, l’altra única excepció– només s’ha presentat el qüestionari –per internet o per telèfon– a 1.049 ciutadans. Segons la introducció del dossier difós, s’ha pres aquesta decisió per “maximitzar l’eficiència dels recursos emprats mantenint al mateix temps els indicadors principals”. La conseqüència de la reducció d’aquest univers és que “no es poden oferir indicadors significatius a nivell de districte”. Tanmateix, l’informe ofereix dades territorialitzades amb els fets que els enquestats són capaços de situar amb precisió, 584 (66,8% del total).

L’Eixample, Sant Martí i Sants-Montjuïc, els districtes on més puja la victimització

Seguint aquestes dades territorialitzades, hi ha dos districtes que destaquen pel que fa a l’increment interanual de la victimitació que declaren els enquestats. Es tracta de l’Eixample, on un 25% dels informants situen fets delictius i que creix 4,4 punts,  i de Sant Martí, on l’augment és de 3,4 punts, amb un 16,5% de victimització.

El següent districte amb increment de victimització és Sants-Montjuïc, on se situen les víctimes d’un 10,1% dels fets territorialitzats, amb un augment d’1 punt respecte de les dades del 2017. 

Més informació

Nou comentari