Rècord històric en el percentatge de barcelonins que es declaren víctimes d’un delicte

Un 31,8% dels enquestats es declaren víctimes d’un delicte. Són les dades de l’última enquesta de víctimització de l’Ajuntament de Barcelona, elaborada entre el juny i el juliol i feta pública avui, quan ha sigut publicada a la web municipal, sense cap compareixença per part de cap responsable municipal per donar explicacions sobre els resultats.

Segons aquestes dades, el percentatde dels enquestats que se senten victimitzats és un rècord històric, sis punts per sobre de les dades del 1986, en què el 26,2% havia sigut el percentatge més alt fins ara, en una sèrie que comença amb xifres del 1983. En l’enquesta de l’any passat, el percentatge de victimitzats era del 25,6%, de manera que hi ha un increment de sis punts en un sol any.

Aquest sondeig sempre pregunta als barcelonins pels delictes que han patit l’any anterior, de manera que les xifres recollides ara són relatives a fets del 2018, prèvies a la crisi de seguretat dels últims mesos. Les preguntes es van fer entre el 3 de juny i el 23 de juliol, abans també de la polèmic intensa de l’agost.

[r:1]

Tot i que la majoria d’anys l’enquesta s’ha fet amb preguntes a 4.000 persones, aquest any –igual que el 2016, l’altra única excepció– només s’ha presentat el qüestionari –per internet o per telèfon– a 1.049 ciutadans. Segons la introducció del dossier difós, s’ha pres aquesta decisió per “maximitzar l’eficiència dels recursos emprats mantenint al mateix temps els indicadors principals”. La conseqüència de la reducció d’aquest univers és que “no es poden oferir indicadors significatius a nivell de districte”. Tanmateix, l’informe ofereix dades territorialitzades amb els fets que els enquestats són capaços de situar amb precisió, 584 (66,8% del total).

L’Eixample, Sant Martí i Sants-Montjuïc, els districtes on més puja la victimització

Seguint aquestes dades territorialitzades, hi ha dos districtes que destaquen pel que fa a l’increment interanual de la victimitació que declaren els enquestats. Es tracta de l’Eixample, on un 25% dels informants situen fets delictius i que creix 4,4 punts,  i de Sant Martí, on l’augment és de 3,4 punts, amb un 16,5% de victimització.

El següent districte amb increment de victimització és Sants-Montjuïc, on se situen les víctimes d’un 10,1% dels fets territorialitzats, amb un augment d’1 punt respecte de les dades del 2017. 

Nou comentari

Més notícies

Batlle admet la “crisi de seguretat” però diu que “les coses s’estan fent bé”

El tinent de Prevenció i Seguretat fa una crida a la calma

La inseguretat i l’habitatge tornen a centrar les preocupacions dels barcelonins

L’enquesta que fa cada any l’Ajuntament estrena una ‘app’ perquè la ciutadania pugui analitzar l’evolució de la ciutat

Colau assegura que Batlle “no era conscient” d’haver parlat de “crisi de seguretat”

L'alcaldessa n'ha parlat amb el tinent d'alcaldia i intenta treure ferro a la frase | Acusa Buch de deixadesa intencionada

El PP demana a Sánchez que enviï policies espanyols a Barcelona per “la crisi de seguretat”

Registra una proposició no de llei perquè es debati al ple del Congrés i culpa Ada Colau del repunt de la deliqüència
El president del grup municipal d'ERC, Ernest Maragall. | Europa Press

Maragall, sobre la inseguretat: “Ni fets aïllats ni crisi de seguretat”

El president del grup municipal d'ERC valora que "hi ha una situació que cal afrontar"

Ada Colau evita alinear-se amb Batlle i parlar de “crisi de seguretat”

L'alcaldessa ha remarcat que els homicidis dels darrers dies són "fets puntuals" que no s'han de "generalitzar"

El director dels Mossos descarta una crisi de seguretat i reivindica la “resposta policial”

Recorda la disminució de narcopisos i de robatoris en domicilis

Collboni, convençut que Barcelona superarà la crisi d’inseguretat en menys d’un any

El tinent d'alcaldia socialista nega que s'estigui barrejant top manta i inseguretat i defensa que el bipartit és "un pacte de ferro"