La inseguretat i l’accés a l’habitatge tornen a encapçalar el rànquing de les preocupacions dels barcelonins. Les dades que va recollir a la primavera l’Enquesta de Serveis Municipals 2019 confirmen aquesta tendència a l’alça, que ja van apuntar els resultats del darrer baròmetre de la tardor passada i va evidenciar amb encara més rotunditat el baròmetre presentat el juny.
D’enquesta a enquesta, és a dir, en el transcurs d’un any, s’ha més que triplicat el nombre de barcelonins que consideren la seguretat com el principal problema de la ciutat: del 5,6% al 17,1%. També a l’entorn proper la inseguretat guanya de llarg: l’assenyalen com a problema més greu al propi barri el 17,7% dels veïns, seguida de la neteja amb un 8,6% de respostes i l’accés a l’habitatge amb el 6,7%.
Baixa també la valoració concreta sobre els serveis municipals relatius a la seguretat, que es queda amb un aprovat (nota de 5,54 sobre 10) després del 6,3 de l’any passat. Ciutat Vella molt clarament té la pitjor percepció: és l’únic que li dona un suspès. La not més alta és un 6,8 a les Corts.

Preocupació ciutadana per la inseguretat / Enquesta de Serveis Municipals
El regidor de Presidècia, Jordi Martí, ha presentat els resultats i ha tret ferro al rànquing, en considerar que confirma una tendència que no és nova d’aquesta enquesta: “El que hagués estat una sorpresa és que no hagués sortit aquesta preocupació”. L’ha atribuit a “un creixement en furts i robatoris que ha generat la percepció d’aquest problema específic”: “Quadra molt amb l’evolució dels delictes”. “El problema hi és i existeix”, ha concedit. Ha assegurat que també ha tingut influència que es fes l’enquesta quasi en vigília electoral, “quan tothom afila les espases” i hi havia “màxima efervescència del debat públic!. “M’ho temia pitjor i tot!”, ha ironitzat. No obstant, Martí ha defensat que en conjunt l’enquesta dona “notes altes” a la gestió municipal i veu “positiu” el “balanç global”.
L’habitatge aguanta mentre cau el neguit pel turisme i l’atur
Al conjunt de la ciutat l’habitatge perd la primera posició que tenia l’any passat, però no retrocedeix substancialment: d’encapçalar el rànquing amb un 12,8% queda ara en segon lloc amb el 12,2% de respostes. La bombolla dels lloguers segueix preocupant i molt. També té interès destacar com augmenta poc a poc la consciència sobre l’impacte de la contaminació (del 5,2 al 5,9%) i la persistència del trànsit (entre el 5% i el 6% en els darrers tres anys).
En canvi el turisme, que era el gran problema de Barcelona fa només dos anys, s’ha desinflat ràpidament: de 15,6% l’any 2017, a 10,3% l’any passat i un exigu 5,2% aquest any. L’atur i les condicions de treball també cauen en picat en paral·lel a la sortida de la crisi: la preocupació laboral va tocar sostre el 2013 amb un 26% de respostes i s’ha anat reduint any rere any fins arribar a l’actual setena posició amb un 5%. L’evolució del sentir dels barcelonins s’ha presentat enguany amb força retard, a causa de les limitacions que imposa el calendari electoral, i molt marcades per la batalla política.
Així, les dades recollides a principi d’any –més de 6000 enquestes fetes del 22 de gener al 9 d’abril– s’hauran de contrastar amb el que digui el proper baròmetre, que s’elaborarà entre novembre i desembre i possiblement reflectirà l’alerta ciutadana per la seguretat viscuda els mesos d’estiu. Per facilitar l’anàlisi de l’evolució històrica i copsar els corrents de fons més enllà d’esclats puntuals, l’Oficina de Dades de l’Ajuntament ha habilitat una aplicació amb tota la informació de 30 anys d’enquestes.
Pessimisme ciutadà sobre la ciutat i sobre la gestió municipal
L’evolució que fan els ciutadans sobre l’evolució de la ciutat és molt pessimista, vista en perspectiva històrica. Si als anys 90 quasi 9 de cada 10 enquestats creien que Barcelona havia millorat en el darrer any, ara només pensen això 3,24 de cada 10. I sort dels joves, que són els més optimistes i empenyen la mitjana cap amunt. En canvi el malestar ha anat in crescendo i, després d’una ‘vall’ durant la segona meitat del mandat de Xavier Trias i la primera meitat del mandat d’Ada Colau, ara torna a créixer molt. Aquest 2019 més del 44% dels barcelonins creu que Barcelona ha empitjorat i un 19,5% opina que està igual. Malgrat tot, els barcelonins no perden del tot la fe en la seva ciutat i un 62,6% creu que Barcelona millorarà enfront del 21% que creu que empitjorarà.

Pessimisme ciutadà sobre l’evolució de Barcelona / Enquesta de Serveis Municipals
La gestió de l’Ajuntament també surt tocada. Ha caigut tres dècimes (6,3) respecte a la nota de l’any passat (6,5), que va suposar un rècord en tota la sèrie històrica de 30 anys d’aquesta enquesta municipal. Així, l’últim any del mandat ha estat el de pitjor nota, després d’un creixement sostingut (6,3 el 2015 i el 2016) i per tant és la més baixa des de l’entrada de Colau a l’Alcaldia.
L’enquesta també pregunta per Catalunya i Espanya i assenyala que l’encaix nacional puja encara una mica com a “problema més greu” actualment a Catalunya (29,8%). És l’onzè any consecutiu que augmenta aquest neguit. A banda, els barcelonins puntuen amb un 5,5 –dos dècimes menys de mitjana– la gestió de la Generalitat i amb un 4,2 la del govern espanyol. De fet l’executiu estatal porta suspenent una dècada, des de l’enquesta de 2009.