Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un 20,3% dels barcelonins volia un govern de Maragall i Colau
  • CA

Més d’un 20% dels barcelonins preferien un govern municipal format per ERC i Barcelona en Comú, almenys durant els dies posteriors a les eleccions, que és quan es va fer el primer baròmetre postelectoral de l’Ajuntament, presentat aquest divendres. Només el 10,5% dels enquestats hauria triat el pacte de govern que finalment es va fer, entre Ada Colau i Jaume Collboni (PSC), i comptava amb Ernest Maragall com a alcalde, ja que havia guanyat les eleccions.

De fet, Maragall ha constatat immediatament, quan s’han conegut les xifres, que “s’ha format un govern contra la voluntat de la ciutadania”.

[r:1]

Ha presentat les dades del baròmetre Jordi Martí, el quart tinent d’alcaldia del govern municipal provisional –quan es tanqui el pacte entre Barcelona en Comú i el PSC hi haurà canvis–, que ha recordat que “el dies que es va fer l’enquesta la població estava amb el ‘frame’ de la nit electoral”, en què Maragall va ser el guanyador malgrat l’empat a 10 regidors amb Colau. “Hi havia molt instal·lada la idea que la força més votada seria la que governaria”, ha al·legat.

La lectura que fa Martí de les dades del baròmetre és que en la majoria d’opcions triades pels enquestats apareixen els comuns. “Està clar que els barcelonins volien un govern amb Barcelona en Comú”, ha dit. L’altra conclusió que treu el tinent d’alcaldia és que “ERC ha de ser l’aliat preferent” per al mandat.

Altres opcions escollides pels enquestats, per ordre de preferència, van ser: un govern d’ERC en solitari (7,9%), el tripartit d’ERC, Barcelona en Comú i Junts per Catalunya que proposava Maragall (7,5%) i un tripartit amb Barcelona en Comú, PSC i el grup de Manuel Valls, ara desfet en dos (6,6%).

El tripartit que volia Colau, format pels comuns, ERC i el PSC, no apareix fins a la setena posició (4.7%). Abans, en la sisena posició, encara hi ha l’opció d’un govern d’ERC i JxCat (6%). 

Forn i Maragall, els més ben valorats

Una altra aspecte del baròmetre que dona protagonisme a Ernest Maragall, que gairebé empata amb Joaquim Forn, és la nota que els posen els enquestats. Forn és el més ben valorat de tots els líders municipals, amb una puntuació de 5,5 de mitjana. Maragall el segueix amb un 5,4, i Colau queda per darrere seu amb un 5,2. El següent és Jaume Collboni, que obté un 5,1.

En la banda dels suspesos hi ha Manuel Valls, amb un 3,2, i Josep Bou, del PP, amb un 3,1.

Tanmateix, aquestes dades s’han de contextualitzar amb el grau de coneixement. Normalment, els més coneguts treuen menys bona nota, perquè no els coneixen només els seus seguidors o simpatitzants, sinó també els ciutadans de sector contraris.

En el cas dels líders municipals, Ada Colau, com a alcaldessa, és la més coneguda: només un 2,2% dels enquestats diu que no la coneix. Forn té un grau de coneixement molt inferior –un 25,6% declara que no sap qui és– i Maragall és un desconegut per a un 9,3% dels ciutadans entrevistats per al baròmetre.

Manuel Valls supera el grau de coneixement de Forn –només un 14,7% no sap qui és– i el menys conegut és Josep Bou: un 43,9% dels barcelonins no saben qui és.

Les dades s’han obtingut de 799 enquestes fetes del 28 de maig, dos dies després de les eleccions, al 7 de juny.

Més notícies
Maragall, sobre el baròmetre: “S’ha format un govern contra la voluntat de la ciutadania”
Notícia: Maragall, sobre el baròmetre: “S’ha format un govern contra la voluntat de la ciutadania”
Comparteix
El líder d’ERC torna a criticar l’exclusió del partit del govern municipal i alerta que els “problemes estructurals” de Barcelona s’accentuen
Ada Colau i Janet Sanz en una imatge recent / ACN
El pacte amb el PSC guanya la consulta dels comuns amb el 71% dels vots
Notícia: El pacte amb el PSC guanya la consulta dels comuns amb el 71% dels vots
Comparteix
Era la proposta que havia defensat la direcció de Barcelona en Comú en convocar les seves bases
Els punts calents del repartiment de carteres entre BComú i PSC
Notícia: Els punts calents del repartiment de carteres entre BComú i PSC
Comparteix
Comuns i socialistes acceleren la negociació del cartipàs amb forts condicionants i l’herència conflictiva del pacte de govern 2016-2017
Colau i Collboni tornaran a ser socis de govern un any i mig després de trencar pel 155
Notícia: Colau i Collboni tornaran a ser socis de govern un any i mig després de trencar pel 155
Comparteix
Aquesta vegada els socialistes arriben a l'executiu municipal amb posició de força, amb només dos regidors menys que els comuns i havent sigut l'única via possible per donar-los l'alcaldia
Artadi critica la “lentitud” per formar el govern municipal
Notícia: Artadi critica la “lentitud” per formar el govern municipal
Comparteix
La número 2 de JxCat urgeix a comuns i socialistes que es posin d'acord per "posar en marxa mesures que la ciutat necessita"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa