Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“Amb aquests preus no podem viure”: manifestació contra la inflació
  • CA

Crit d’alarma -d’asfíxia, més ben dit- contra l’augment agosarat dels preus. Més d’un centenar d’entitats socials, vinculades a tota mena de lluites, com el dret a un habitatge digne, a unes pensions suficient, contra el racisme i a favor dels feminismes, han dit prou i s’han plantat: “Amb aquests preus no podem viure”, han exclamat. De fet, aquest és un dels seus lemes contra la situació de precarització de la societat actual, que veu com el cost de la vida s’encareix, mentre els salaris no pugen al mateix ritme. Aquestes organitzacions, com el Sindicat de Llogateres, la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH), Raval Rebel o Moviment Pensions Dignes Terrassa, han convocat una manifestació el 21 de maig a les 18 hores a la plaça Universitat.

Un dels pilars fonamentals de les reivindicacions és el fet de poder accedir a un habitatge en condicions de dignitat, en una llarg adequada i a un preu raonable, defensen les organitzacions. De totes maneres, la seva convocatòria va molt més enllà: reclamen que es prohibeixin els desnonaments, que s’expropiïn els pisos de bancs i fons voltors, que es torni a regular el preu dels lloguers -el TC ho va suprimir-, nacionalitzar empreses elèctriques com Endesa, equilibrar els sous a l’augment de l’Índex de Preus al Consum (IPC), que mesura la inflació d’una economia, i derogar la llei mordassa i les multes contra activistes per l’habitatge que posen el cos per intentar aturar el llançament d’una família vulnerable.

Cada cop més difícil viure

Cada cop es fa més difícil viure. L’augment, mes a mes, dels productes més bàsics, no posa les coses gens fàcils. A l’abril, de fet, el cost de l’habitatge, l’aigua, l’electricitat, el gas i altres combustibles s’ha encarit un 15,3% respecte del mateix mes de l’any passat. Quant tal preu dels aliments i de les begudes alcohòliques, l’Institut Nacional d’Estadística (INE) fixa en un 8,8% l’augment en un any. La inflació general, de mitjana ha crescut un 7,6% a la província de Barcelona.

"Som aquí per exigir al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i a la vicepresidenta i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, que estiguin a l'altura de les circumstàncies, que prenguin mesures per acabar amb l'emergència habitacional que patim des de fa anys", ha demanat la portaveu de la PAH, Lucía Delgado, durant la roda de premsa conjunta entre les organitzacions per anunciar la manifestació. "Aquest cop no permetrem que rellancin un cicle especulatiu amb l'habitatge. Ens hem organitzat des de baix, en PAHs, sindicats, grups d'habitatge… no deixarem que robin a la classe treballadora el que és seu", ha afirmat Guillem Aragonès, del Sindicat de Llogateres.

Contra les elèctriques

També s'ha denunciat la contundència que hi ha en alguns dels desnonaments. "Hem vist que en els últims anys els cossos policials han incrementat les identificacions, les multes i les detencions de les activistes del moviment. Volen evitar que defensem la nostra gent", ha denunciat Max Carbonell, de la Comissió Jurídica del Congrés d'Habitatge de Catalunya. Igualment, s'ha atacat les elèctriques pels preus de la llum. "És inacceptable que les famílies segueixin fent sacrificis mentre que empreses com Iberdrola i Endesa obtenen beneficis astronòmics i se'n riuen de la ciutadania", ha posat en relleu Maria Campuzano, de l'Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE).

Més notícies
En marxa la vaga i marxa lenta dels taxistes contra les llicències de VTC GEMMA AGUILERA
VÍDEO | Els taxis envaeixen la Gran Via en una nova protesta contra els VTC
Notícia: VÍDEO | Els taxis envaeixen la Gran Via en una nova protesta contra els VTC
Comparteix
Vaga i marxa lenta de 4.000 taxistes contra les llicències de VTC a Barcelona
Treballadors en oficines del 22@ del Poblenou de Barcelona / Vicente Zambrano (Ajuntament)
Rècord d’afiliats a la seguretat social a Barcelona
Notícia: Rècord d’afiliats a la seguretat social a Barcelona
Comparteix
A l'abril es registren 1.164.964 persones cotitzant, la millor dada en 19 anys i un 5,8% més que fa 12 mesos
Bloc d'habitatges / Europa Press
Barcelona és la ciutat més cara per viure de lloguer al mes d’abril
Notícia: Barcelona és la ciutat més cara per viure de lloguer al mes d’abril
Comparteix
Idealista explica que el preu per metre quadrat a la capital catalana se situa als 16,5 euros, un 2% que a l'abril
Colau, acompanyat de Gerardo Pisarello y Lucía Martín, presentant les esmenes a la llei de l'habitatge al Congrés / ACN
Colau colla Sánchez a Madrid per la llei d’habitatge: “No és acceptable”
Notícia: Colau colla Sánchez a Madrid per la llei d’habitatge: “No és acceptable”
Comparteix
Acudeix al Congrés a presentar les esmenes de Barcelona al projecte normatiu

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa