Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
VÍDEO | Els taxis envaeixen la Gran Via en una nova protesta contra els VTC
  • CA

Nova jornada de protesta dels taxistes de Barcelona. Des de les 10.30h circulen en marxa lenta per la Gran Via de Barcelona, per protestar contra les llicències de VTC. La marxa, que ha començat a la Gran Via amb Balmes, arribarà a les portes del Parlament de Catalunya, on preveuen poder reunir-se amb representants politics. En tot cas, la vaga ha de durar fins a les 14h. La marxa ha estat massiva, a diferència d’altres ocasions, perquè les principals organitzacions del sector –Élite Taxi, Taxi Companys i STAC– hi han donat suport per enviar als dirigents polítics “un missatge d’unitat”.

De fet, els manifestants asseguren que la vaga és “total”, perquè no hi ha servei de taxis en tota la ciutat. Afirmen, això sí, que s’estan fent serveis socials gratuïts, a persones amb mobilitat reduïda o que necessiten desplaçar-se a l’hospital. “Tota la resta, parat. No hi ha taxis”, asseguren.

Taxistes de fora de Barcelona donen suport a la protesta GEMMA AGUILERA
Taxistes de fora de Barcelona donen suport a la protesta GEMMA AGUILERA

Taxis contra les VTC

La raó de la protesta és que a partir de l’octubre del 2022 els VTC deixaran de ser aptes per als trajectes urbans, tal com es va establir en el conegut decret Ábalos. Això vol dir que només es podran fer servir per als interurbans, tret que la Generalitat ho permeti. I què reclamen els taxistes concretament? Que l’esborrany del decret llei de la Generalitat compleixi amb la llei estatal, que estableix un màxim d’un VTC per cada 30 taxis.

Concidint amb la protesta, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit que “s’ha de produir l’acord”, tot recordant que “vam ser pioners des de l’AMB, amb coses noves que sorgeixen de la globalització i mouen milers de milions”. Colau ha afegit que les VTC “són plataformes que s’aprofiten dels autònoms i que s’ha de regular perquè tothom compleixi les regles del joc”.

En el marc de la protesta, el portaveu d’Élite Taxi, Tito Álvarez, ha avisat la Generalitat de les conseqüències de no limitar els VTC a una llicència per cada 30 taxis. “Si no, hi haurà conflicte i no hi haurà pau per a ningú”, ha advertit. I un altre missatge per als polítics barcelonins, que tenen una cita a les urnes el maig de 2023: “Ho pagaran a les urnes. Amb el taxi no s’hi ficaran, i menys a les portes d’unes eleccions municipals en què el taxi i les seves famílies arrosseguen més de 40.000 vots”, ha assegurat el portaveu sindical.

La llei Ábalos per a VTC

L’estiu del 2018, el govern espanyol va publicar un reial decret en matèria d’ordenació del transport terrestre en què es retiraven les condicions específiques que tenien els VTC. Era una porta d’entrada per a Uber i Cabify, que ja no es veien obligats a comprar un vehicle de més de 30.000 euros ni tampoc a retirar de la circulació de servei un vehicle amb més de 8 anys. Tampoc no caldria a partir d’ara el carnet de xofer professional. I aquest any seran els governs autonòmics i les àrees metropolitanes les que marcaran qui circula i qui no.

Fa dos mesos, una altra vaga, pel preu de la benzina

El 23 de març, hi va haver una altra marxa lenta per la capital catalana per denunciar l’encariment del preu de la gasolina i l’increment del cost de vida. La inflació del 8% i la pujada desorbitada del combustible del 35% en l’últim any posaven al límit el sector. “Aquestes pujades de preu suposen aproximadament unes despeses afegides de 3.000 euros anuals per als taxistes”, xifrava el sector del taxi, mentre les tarifes no s’han incrementat, des que la inflació s’ha disparat. És per això que demanaven solucions tant a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) com a la Generalitat amb una “revisió urgent de les tarifes o ajudes directes al sector”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: en fi a maig 18, 2022 | 12:47
    en fi maig 18, 2022 | 12:47
    una vergonya i un insult, quantes infraccions en aquesta marxa lenta han comès els taxistes ... moltíssimes. Dit això tenen tot el dret de protestar, però en un negoci, hi pot haver competència, legal, si, com ho és les vtc. També és veritat que a la ciutat hi han molts taxis, que fan i des fan a la seva llei, son un perill públic, pels vianants, per les motos, cotxes ...
  2. Icona del comentari de: AneuALaMerda a maig 18, 2022 | 14:37
    AneuALaMerda maig 18, 2022 | 14:37
    I tb els perseguirà la fiscalia a aquests? A veure quants anys els hi cauen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa