El servei porta a porta implantat fa poc més d’un any per recollir la brossa al barri de Sant Andreu de Palomar s’enfronta a possibles amonestacions per la gestió de les dades personals dels veïns usuaris. L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (ACPD) ha obert dos procediments sancionadors contra l’Ajuntament de Barcelona arran de diferents denúncies, interposades per suposats incompliments de disposicions que vetllen per la preservació d’informació privada dels ciutadans, reunides en un reglament europeu. En cas que l’ACPD conclogui que es va incomplir alguna obligació, l’ens no imposaria una multa econòmica al Consistori però sí que podria exigir-li correccions.

Els expedients aborden dues presumptes vulneracions diferents. Per una banda, Protecció de Dades examina si s’ha violat la regulació comunitària en els formularis per fer ús del sistema diferenciat de recollida de bolquers, un dels serveis que s’inclou dins del porta a porta. L’estament detecta que la primera versió de l’imprès va poder transgredir el principi de minimització de dades, que garanteix que les que es demandin es limitaran a les imprescindibles per a la finalitat del servei.

Qui emplenava la sol·licitud havia de revelar per què requeria la clau per obrir les bústies on s’han de llençar les deixalles de tèxtil sanitari, el que podia implicar informar de circumstàncies privades com incontenció d’orina o sagnats. Protecció de Dades indica al TOT Barcelona que els fets “poden constituir una infracció molt greu” de la normativa.

L’òrgan comenta que el document va estar disponible durant dos dies, fins que va ser substituït per un de nou que no interrogava sobre les raons íntimes per emprar els dipòsits on desprendre’s de bolquers i altres productes similars. El govern local explica a aquest mitjà que va canviar el formulari “en un termini de poc més d’un dia” després que Protecció de Dades li indiqués que no li semblava addient. Diu que l’organisme va apreciar “l’actuació ràpida i diligent de l’Ajuntament”.

Un cubell del Porta a Porta de Sant Andreu, a l'inici de la implantació del sistema de recollida d'escombraries el 2021 / Jordi Play
Un cubell del porta a porta de Sant Andreu, a l’inici de la implantació del sistema de recollida d’escombraries el 2021 / Jordi Play

En tot cas, el mateix expedient sospesa si tots dos models d’imprès van incórrer també en una presumpta infracció lleu. L’agència indica que els documents no informaven als interessats que podien exercir el dret a retirar en qualsevol moment el consentiment atorgat a l’Ajuntament perquè administri les dades cedides. L’executiu local respon que també ho ha corregit.

Riscos a la privacitat

El segon procediment posat en marxa es refereix a possibles mancances en l’estudi d’avaluació d’impacte de protecció de dades al porta a porta de Sant Andreu, elaborat per l’Ajuntament. Protecció de Dades ha iniciat l’expedient al detectar que el Consistori va redactar l’estudi després de reclamar informació als veïns, en comptes de fer-ho abans, i quan ja havia començat a processar dades.

Dins del mateix procés, Protecció de Dades comprova si l’informe de l’Ajuntament va poder menystenir altres preceptes legals, perquè “no contemplava tots els riscos existents en la implantació del porta a porta”, sosté l’òrgan. Entre els aspectes que podrien resultar crítics per a la privacitat, l’ens assenyala “l’elaboració de perfils [personals], l’accés als residus per terceres persones mentre estan a la via pública, l’ús de bosses semitransparents o el risc de reidentificació”. L’intrusisme és un dels inconvenients que els crítics atribueixen a la fórmula amb què el sistema de retirada de deixalles s’ha instaurat a Sant Andreu.

El govern de l’alcaldessa Ada Colau està estudiant aquest segon procediment que l’implica, obert aquest juliol. Per altra banda, el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha defensat sempre que l’obtenció de dades personals és imprescindible en el model de neteja que es vol estendre a la ciutat.

De totes formes, el malestar i els problemes que han obligat a rectificar a Sant Andreu –substituint els cubells de matèria orgànica que calia deixar a la vorera per contenidors intel·ligents, per exemple– han al·lentit l’ampliació del porta a porta. L’executiu d’Ada Colau ha posposat tota expansió fins després de les eleccions de 2023.

Manifestació contra el porta a porta a Sant Andreu / Jordi Play
Manifestació contra el porta a porta a Sant Andreu / Jordi Play

El sector dels comuns de l’executiu municipal aposta pel mètode porta a porta per assolir els nivells de reciclatge exigits per la Unió Europea. Es vol fer atractiu amb l’al·licient de premiar amb una rebaixa de la taxa d’escombraries a qui separi la brossa de forma adequada.

Destriar qui obté el descompte exigeix que sigui identificat amb una clau personal. El codi permet personificar de quina llar són les deixalles, al quedar registrat amb l’ús de la targeta que obre els contenidors intel·ligents i mitjançant els adhesius enganxats a bosses translúcides deixades a determinades hores en la vorera. El canvi d’hàbit ha mortificat a part del veïnat de Sant Andreu, per molèsties de brutícia i pudors al carrer.  

El medi ambient, per davant del dret individual

Alguns veïns ja van lamentar fa un any enrere que l’Ajuntament desestimés peticions per esborrar la informació personal que els identificava al programa de gestió del porta a porta, tot i que es va notificar que tenien dret a la supressió de dades. L’Ajuntament va reconèixer la contradicció, però va postular que la conservació del medi ambient mitjançant la recollida selectiva de residus ha de prevaldre sobre el dret individual a la protecció de dades personals.

La llei espanyola no preveu multes econòmiques per a les administracions públiques que no s’atenguin a algun article de la normativa de protecció de dades. En tot cas, sí que es poden ordenar mesures correctores per rectificar defectes. El govern municipal té ara opció d’al·legar per defensar-se en els processos engegats.

Per ara, Protecció de Dades no ha conclós que el Consistori hagi conculcat la regulació. L’organisme té un marge màxim de mig any per dictar una resolució en tots dos casos.

Més notícies
Recollida de la brossa a Sarrià / Carlota Serarols

L’oposició colla Colau per l’anul·lació de la taxa de residus

Notícia: L’oposició colla Colau per l’anul·lació de la taxa de residus
Comparteix
Cs i PP demanen que la recaptació es torni als contribuents, mentre ERC pregunta al govern que aclareixi què farà després de la sentència
Notícia: L’oposició colla Colau per l’anul·lació de la taxa de residus - Mobile
ls Bombers de Barcelona han hagut d’intervenir en un incendi, que s’ha produït pels volts de les dues de la matinada per causes que encara es desconeixen, en un camió d’escombraries propulsat per gas natural.

Espectacular flamarada per un incendi en un camió d’escombraries

Notícia: Espectacular flamarada per un incendi en un camió d’escombraries
Comparteix
Els fets s'estan investigant i alguns testimonis expliquen que han sentit tres explosions abans que el vehicle s'incendiés
Notícia: Espectacular flamarada per un incendi en un camió d’escombraries - Mobile
Caixes de cartró amuntegades al carrer dels Salvador del Raval / Twitter

Veïns del Raval reclamen sancions per acabar amb les deixalles al carrer

Notícia: Veïns del Raval reclamen sancions per acabar amb les deixalles al carrer
Comparteix
Critiquen la inacció municipal davant dels comerços que amunteguen caixes al mig del carrer
Notícia: Veïns del Raval reclamen sancions per acabar amb les deixalles al carrer - Mobile
Concentració de col·lectius veïnals davant el districte de Sant Andreu / Twitter

Cúmul de retrets a l’Ajuntament en una protesta a Sant Andreu

Notícia: Cúmul de retrets a l’Ajuntament en una protesta a Sant Andreu
Comparteix
Les protestes de cinc col·lectius veïnals conflueixen en una mateixa manifestació davant de la seu del districte
Notícia: Cúmul de retrets a l’Ajuntament en una protesta a Sant Andreu - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutadà a juliol 15, 2022 | 05:48
    ciutadà juliol 15, 2022 | 05:48
    Visca la burrocràcia!.
  2. Icona del comentari de: Stop al stalinisme!! a juliol 15, 2022 | 07:39
    Stop al stalinisme!! juliol 15, 2022 | 07:39
    L'Stalinisme Colau es pur feixisme comunista, com sempre. Som els negritos de Stalin Colau, la GRAN DICTADORA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa